Search
Generic filters

Nå kan du se YouTube i 8K-oppløsning

Ved hjelp av den nye videokomprimeringen AV1 blir YouTube tilgjengelig i knivskarp 8K-kvalitet!

TV-er med 8K-oppløsning har eksistert i et par år allerede, men tilgangen på innhold i tilsvarende kvalitet, har til nå vært forsvinnende liten. Med unntak av demo-sekvenser lastet ned til minnepinne, harddisk eller PC, har vi måttet nøye oss med å se ”vanlig” 4K og HD-innhold på de toppmoderne skjermene. Men selv om dette kan fungere riktig så bra, blir det aldri like skarpt som ekte vare!

I år kommer det en rekke nye TV-modeller med 8K-oppløsning: Produsenter som Samsung, Sony og LG kan friste med et større utvalg av 8K-skjermer. Men en ting er sikkert: for at disse toppmodellene skal være verdt å betale mer for, trenger vi mer 8K-innhold, og vi trenger det NÅ!

8K-streaming fra YouTube

YouTube har en gladnyhet til alle som har vært ”sulteforet” på 8K-content:  Den nye videokomprimeringen AV1 gjør det langt enklere å laste opp og streame video i topp kvalitet. Den effektive AV1-kodeken støtter videooppløsning helt opp til 8K (7680 x 4320 piksler). Teknologi og spesifikasjoner rulles nå ut til kompatible 8K-TV-er.

Dessverre, litt malurt i begeret til de som allerede eier en 8K-TV fra 2018/2019: Du vil mest sannsynlig behøve ny TV. Etter det Lyd & Bilde kjenner til, blir teknologien kun tilgjengelig på kommende 2020 8K-TV-er og er ikke bakoverkompatibel uten videre. (Vi jakter mer info).

8K-TV fra Samsung

Nettopp ankommet: Samsung nye 8K-modell QE75Q800T. (Foto: Audun Hage)

Så langt er det kun Samsung og LG som har bekreftet at deres 2020 8K-TVer vil støtte AV1. Vi har akkurat fått en 2020 Samsung QE75Q800T inn til test, og kan bekrefte at teknikken virker fra start.

På YouTube.com har det faktisk ligget 8K-innhold i et par år allerede, men det er først nå det blir teknisk mulig å se det på en kompatibel 8K-TV, gjennom den innebygde YouTube-appen. Dette er utvilsomt en viktig milepæl. Og ja…det ser riktig lekkert ut!

Samsung QE75Q800T kan streame YouTube i 8K-kvalitet. (Foto: Audun Hage)

I disse korona-tider har YouTube i likhet med Netflix sett seg nødt til å redusere streaming-kvaliteten litt. Du kan imidlertid overstyre dette ved å gå inn i menyen: Et lite knepp opp til 4320p, så vil kompatibelt innhold kunne vises i 8K-kvalitet.

For å se YouTube i 8K kan du måtte gjøre en liten justering i menyen.

Så er det fritt frem for å utforske hva YouTube har å by på av 8K-innhold! Og det er faktisk ikke rent lite: Selv om vi finner lite tradisjonell Hollywood-underholdning, er det til gjengjeld mange imponerende videoer av dyr, natur og landskap. YouTube er som kjent en boltreplass for uavhengige filmskapere og videofotografer, profesjonelle såvel som amatører. Vi vil nok se enda mer 8K-innhold etter hvert som filmutstyr blir bredere tilgjengelig: Her er det verdt å nevne at Samsungs nye råtass-mobil Galaxy S20 Ultra kan filme i 8K-kvalitet.

Vær obs på at mange videoer er dårlig merket. Selv om tittelen sier 8K, og innholdet er basert på 8K råmateriale, kan det godt hende at videostrømmen bare er 4K. Vi håper derfor at YouTube vil merke 8K-videoene mer tydelig fremover, samt gjøre det mulig å filtrere søkene til å vise kun 8K-materiale.

 

Vil du vite mer? Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet under!

Les også Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror 2020 blir 8K-TV-enes år. Men hvor store må de være, og hvor nært må du sitte, for at det skal være noe poeng?
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Logitech kutter ledningen på sitt gaming-headsett, som er utviklet i samarbeid med profesjonelle spillere.
Slik kommer Huaweis neste Mate 40-serie til å se ut.
Vi loves topp lyd til lav pris.
Quick Charge 5 lover halv oppladning av et typisk smarttelefonbatteri på bare fem minutter.
Den ser retro ut, men JBL 4349 er en helt ny toveis studiohøyttaler – med 12-tommers basselement og et stort diskanthorn.
Bilder av Samsung Galaxy Z Fold 2 lekket på nett.
Amazons halvt oversatte nettside har lekket på nett
Apple bekrefter nå hva mange har hatt mistanke om: Vi blir nødt til å vente litt lenger på iPhone 12

Aktuelle tilbud

Annonse

TCL QLED800 (65QLED800)

Veil.pris 11990 ,- QLED-kupp fra TCL Sjekk beste pris

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

LG NANO 90 (65NANO906)

Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

LG OLED GX Gallery OLED

Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.