OnePlus risikerer amerikansk boikott etter anklager om dataspionasje

Amerikanske politikere krever en etterforskning av den kinesiske produsenten etter påstander om at OnePlus-mobiler samler inn brukerdata uten samtykke. Selskapet kan potensielt møte samme skjebne som Huawei.

OnePlus risikerer amerikansk boikott etter anklager om dataspionasje 1

OnePlus 12. (Foto: OnePlus)

To profilerte amerikanske politikere har formelt bedt det amerikanske handelsdepartementet om å undersøke sikkerhetsrisikoen ved mobiler fra kinesiske OnePlus. Ifølge et brev til handelsminister Howard Lutnick hevder de at OnePlus-enheter kan samle inn og sende sensitive brukerdata, inkludert skjermbilder, til servere under kinesisk kontroll uten brukerens samtykke. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også Nyhet: Amerikanske sanksjoner truer Xiaomis chip-utvikling Nye amerikanske restriksjoner kan torpedere Xiaomis utvikling av egne smarttelefonprosessorer, kort tid etter at den kinesiske produsenten har lansert sin første XRING O1-brikke.

Alvorlige anklager

Medlemmene av Representantenes hus, John Moolenaar (republikaner) og Raja Krishnamoorthi (demokrat) fra US House Select Committee on the Chinese Communist Party, baserer sin forespørsel på en teknisk analyse utført av et ikke navngitt kommersielt selskap. Analysen hevder å ha identifisert «innebygd programvare i OnePlus’ fastvare som tilsynelatende er i stand til å ta skjermbilder i det stille uten brukerens viten eller samtykke».

Spesielt problematisk er påstanden om at selve operativsystemet, og ikke brukerinstallerte apper, angivelig etablerer hyppige forbindelser til servere som drives av kinesiske selskaper, og dermed omgår brukerautentisering og standard sikkerhetsprotokoller.

Få minutter etter aktivering overførte en OnePlus 12-enhet brukerdata til servere som ligger på amerikansk sky-infrastruktur, men som administreres av kinesiske selskaper», skriver politikerne i sin henvendelse.

OnePlus, som har hovedkontor i Shenzhen og eies av den kinesiske elektronikkgiganten BBK Electronics gjennom datterselskapet Oppo, har ennå ikke kommentert anklagene. Det amerikanske handelsdepartementet har heller ikke svart på politikernes forespørsel.

Mulige konsekvenser

Politikerne har spesifikt bedt handelsdepartementet om å aktivere det såkalte Information and Communications Technology and Services (ICTS)-programmet for å undersøke OnePlus’ smarttelefoner. Programmet ble etablert i 2019 og gir departementet myndighet til å forby eller begrense teknologi fra «utenlandske motstandere» hvis den utgjør en «uakseptabel risiko» for USAs nasjonale sikkerhet.

Hvis påstandene stemmer, kan konsekvensene bli alvorlige for OnePlus. De to politikerne har direkte anbefalt å vurdere å legge selskapet til US Entity List, noe som vil begrense OnePlus’ tilgang til amerikansk teknologi – nøyaktig samme type sanksjon som i praksis tvang Huawei ut av det amerikanske markedet i 2019.

Les videre
Exit mobile version