Nyhet

For 50 år siden ble den første samtalen holdt med en prototype av en mobiltelefon

I 1973 sto en nervøs ingeniør på gaten og forsikret seg om at prototypen fungerte før pressekonferansen skulle holdes.

Photo by Best DSC!

For 50 år siden sto Motorola-ingeniøren Martin Cooper på hjørnet av 6th Avenue på Manhattan med en prototype og holdt verdens første mobiltelefonsamtale. Samtalen gikk til konkurrenten Bell Labs i New Jersey, og Cooper sa «jeg ringer fra en personlig, håndholdt, bærbar telefon!». Senere samme dag ble det holdt en pressekonferanse i New York City som avslørte oppfinnelsen vi i dag tar for gitt.

Ti år senere ble den kommersielle versjonen av Motorola DynaTAC 8000X lansert til en pris på 3.995 dollar, som tilsvarer rundt 190.000 kroner i dagens pengeverdi. For dette fikk man en 23 centimeter lang mobiltelefon med en 15 centimeter lang antenne, som veide 1,1 kg, hadde 30 minutters batteritid, 12 timers standby-tid og tok ti timer å lade opp. Den fungerte i bare to byer.

Batteritiden betydde ingenting, mobilen var uansett for tung til å holde lenge, spøkte Cooper i et intervju med Mobile World Live tidligere i år.

Selv om den nå 94 år gamle Martin Cooper er imponert over smartfunksjonene i dagens mobiler, synes han ikke mye om dem som telefoner. Han mener at ergonomien er for dårlig. Men han er fortsatt veldig entusiastisk for mulighetene.

Vi er fortsatt bare er i begynnelsen av mobiltelefon-revolusjonen, spår han

Her er et intervju BBC gjorde med Cooper for 10 år siden.

Les videre
Exit mobile version