Klipsch: Suset fra fortiden

Apple og HP startet begge i garasjer. Hos Klipsch var forholdene litt mer ydmyke. På CES kan man se hvor det hele begynte.

(Foto: Produsenten)

Klipsch har en lang historie med høyttalere. Faktisk startet selskapet for 70 år siden, i 1946, hvor Paul Klipsch konstruerte det legendariske Klipschhorn – som fortsatt kan kjøpes den dag i dag.

Med en så lang historie er det en del som har druknet i historiens tåke. På CES-messen, som akkurat nå er i gang i Las Vegas, kan man imidlertid se hvor det hele startet.

Under en opprydding på fabrikken støtte man nemlig på et gammelt, ramponert arbeidsbord. Og ved å kigge på gamle arkivfotografier viste det seg at samme bord opptrådte på de eldste fotografiene av Klipsh med sin oppfinnelse. Ved dette bordet ble høyttalerne bygget de første årene i selskapets levetid.

Paul Klipsch sitt gamle arbeidsbord fra 1946. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

På CES kan man – i tillegg til nyere konstruksjoner – se en gjenfødt klassiker, nemlig gulvhøyttaleren Heresy, hvis konstruksjon er nesten like gammel som Klipschhorn. Høyttaleren ble opprinnelig bygd som senterhøyttaler til å supplere hornene, som skal stå i hvert sitt hjørne.

Klassiske Klipsch Heresy har gjenoppstått som trådløs høyttaler. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

 

Heresy-høyttaleren ser liten ut på bildet. Men sannheten er at det er hjørnehornet som er gigantisk. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

 

Les videre
Exit mobile version