Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

Skrevet av / 15.02.19 - 14:00
Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Det er bare et par år siden Focal ga oss sin første high-end hodetelefon, i form av den fantastiske Utopia. Beryllliumelementet gjengir musikken med sånn hurtighet og oppløsning, som de færreste dynamiske hodetelefoner er i stand til. Og det er dette elementet som sitter i den nyeste modellen Stellia.

Utopia er en åpen hodetelefonmodell, og det er ikke så rart. Skal du ha det aller beste, er det åpen design som gjelder. Men det har sine ulemper, spesielt det med at støy utenfra lekker inn som om du ikke skulle ha noe over ørene i det hele tatt. Likeledes hører alle rundt deg musikken du hører på, noe som kan bli plagsomt. Åpne hodetelefoner er av den grunn fullstendig egosentriske, da du omtrent må sitte alene i et lukket rom for å nyte de på full lydstyrke.

Svakhet med åpne

Åpne hodetelefoner har også en svakhet i form av crosstalk, altså lydlekkasje fra den ene hodetelefonen over til den andre. På en måte gjør det ofte at stereoperspektivet kan oppleves bedre enn med det totalt separerte du får av lukkede. Litt lekkasje gjør nemlig at lydbildet kan føles som om det kommer mer forfra i stedet for ute på hver side av hodet. Men det gjør også noe med tidsdomenet, ved at lyden fra venstre ørekopp når høyre øret ørlite forsinket i forhold til høyre. Og omvendt. Dette kan bidra til en ujevn frekvensrespons i diskantområdet, og en begrenset dynamikk i samme område.

Focal Stellia_Utopia_Couple_F_Noir
Focal Stellia er et lukket (og brunt) alternativ til den svarte Utopia. Foto: Focal

 

Lukkede alternativer er gjerne dyre

Derfor finnes det lukkede alternativer, og det er her Stellia kommer inn. En lukket hodetelefon har fordelen av å holde støy ute, og bassen er gjerne fyldigere og tøffere, fordi all energien fra høyttalerelementet går inn i øret, i stedet for at halvparten lekker utover. Men å lage en god lukket hodetelefon er mye vanskeligere enn å gjøre en åpen, som er grunnen til at en lukket hodetelefon tilsvarende sin åpne søskenmodell gjerne er dyrere.

Bare se på den lukkede Sennheiser HD 820, som til 22.000 kroner er nesten dobbelt så dyr som den åpne HD 800S. Dessverre er den også mye dårligere. Som om ikke Audio-Technicas åpne toppmodell ATH-ADX5000 skulle være dyr nok, med samme prislapp som Sennheiser HD 820, så har den fått en lukket bror i form av ATH-L5000 (som for tiden er på vei inn til oss til test). Og tror du ikke den koster 40.000 kroner??

(Foto: Produsenten)

 

Rimeligere lukket

Når Focal da kommer med en lukket hodetelefon bygget rundt de samme elementene som sitter i Utopia, så blir vi faktisk ganske så positivt overrasket over at prisen faktisk er litt lavere. Litt. For der hvor Utopia hadde en utsalgspris på 42.000 kroner da den kom, så koster den lukkede Stellia 32.995 kroner. Når sant skal sies, er dette også nåværende pris på Utopia.

Både balansert og ubalansert kabel følger med i skrinet. Foto: Focal

 

Stellia er brun. Veldig brun. Bare vær klar over det når du skal velge ut det riktige antrekket. Fordi lukkede hodetelefoner funker bedre til å gå med rundt omkring i ulike situasjoner enn lukkede, så har Focal gitt Stellia en hyggelig elektrisk motstand på 35 ohm. Det betyr at den burde kunne drives med en vanlig smartmobil, uten å nødvendigvis koble en forsterker imellom. Full lydkvalitet vil du ikke få på den måten, men det er kult at man kan legge igjen Inspector Gadget-beltet hjemme innimellom.

Vekten på 435 gram er 55 gram lettere enn Utopia, og det følger med kabler til ulike formål i esken.

(Foto: Produsenten)

 

Arche: hodetelefonforsterker med DAC

Foruten den nye high-end-hodetelefonmodellen kommer Focal nå endelig med sin egen hodetelefonforsterker, nemlig den stasjonære Arche. Den er utviklet av Micromega men bærer altså Focal-merket.

Focal Arche er utviklet av Micromega. Foto: Focal

 

Utstyrt med innenbords DAC loves vi fremragende lyd, som dessuten er skreddersydd til hver av Focals high-end hodetelefonmodeller: Utopia, Stellia, Clear, Elear og Elegia – med egne forvalg for lydkarakter.

Fremtidige oppdateringer til forsterkeren kan gjøres ved å laste ned ny fastvare til en USB-minnepinne og stikke den inn i bakenden på Arche.

Hodetelefonforsterkeren Focal Arche kommer med et stativ som stikkes ned i rillene. Her avbildet med Utopia. Foto: Focal

 

Tilgjengelighet og priser

Focal Stellia lanseres denne måneden, mens Arche kommer i mars. Prisene blir henholdsvis 32.995 kr for Stellia, mens Arche vil koste 27.500 kr.

 

multirom.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Støyreduserende ørepropper fra OnePlus

Rimelige ørepropper fra Redmi

Ørepropper: Audio-Technica lover kremlyd

Hodetelefoner leser hjernen din

0
Scroll to Top