Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hyperloop har kjørt sin første tur

Det første forsøket med Elon Musks supertog gikk bra, selv om det kjørte ut i sanden.

Skrevet av / 13.05.16 - 13:33
Hyperloop har kjørt sin første tur

På onsdag kom man et skritt nærmere drømmen om det superhurtige Hyperloop-toget. Det ble den første prøveturen gjennomført i Nevadaørkenen i USA. Og det gikk perfekt.

Det som ble testet var det elektromagnetiske fremdriftsystemet, som på sikt skal være i stand til å kjøre Hyperloops vogner gjennom et lufttomt rør med hastigheter på over 1.000 kilometer i timen.

Men like vellykket var det ikke på onsdag, etter å ha kjørt 60 meter på skinner og kommet opp i en hastighet på 480 kilometer i timen, pløyde sleden seg inn i en sandbunke. Men den kjørte. Som betyr at firmaet Hyperloop One, som sto bak forsøket i Nevada, nå kan begynne å arbeide med alle de andre tekniske utfordringene.

Vognene i Hyperloop skal kjøre i et lufttomt rørsystem. Den del kan man nu gå i gang med at arbejde på. Foto: Hyperloop One
Vognene i Hyperloop skal kjøre i et lufttomt rørsystem. Som de nå kan begynne å jobbe med. (Foto: Hyperloop One)

Innen Hyperloop-banen kan bli en realitet, skal det lufttomme rørsystemet konstrueres, samt det magnetiske levitasjonssystemet, som kan holde vognene svevende i røret. Man må også finne en måte å kontrollere farten, slik at passasjerene ikke blir most under akselerasjon og nedbremsing.

Stort nok til å være morsomt
Der er altså lang vei til realiseringen av et lynhurtigt massetransportsystem, som Tesla-stifter Elon Musk offentliggjorde i 2012. Men, Som Hyperloop Ones teknologisjef Brogan BamBrogan (ja, det heter han!) sier til Wired: «Det går ikke imot fysikkens lover – men det er stort nok til å være morsomt!»

BamBrogan er hentet til Hyperloop One fra Elon Musks romfartsfirma SpaceX, hvor han blant annet designet romskipsmotorer. Som gir en ny dimensjon til hans bruk av ordet «stort!»

Elon Musks oplæg til Hyperloop fra 2012.
Elon Musks skisser til Hyperloop fra 2012.

Hyperloop One er kun en av en rekke selskaper som jobber for å gjøre Elon Musks visjon til virkelighet. Og som han selv sa ved offentliggjørelsen, ville han delegere noen andre til å bygge Hyperloop. Musk er også i gang med at bygge en testbane på sin SpaceX-romskipsfabrik i California.

Hvis og når Hyperloop blir en realitet (Hos Hyperloop One regner man med å ha tre tog kjørende i 2020), vil man kunne ta turen fra Los Angeles til San Francisco på en halv time.

Kan bygges overalt
Testen ble utført i Nevadaørkenen, men de superhurtige togene kan kjøre hvor som helst i verden. Hyperloop One inviterer regjeringer og private selskaper til å komme med forslag til steder hvor Hyperloop-baner kan bygges.

Så kanskje i en ikke alt for fjern fremtid vil man kunne kjøpe croissanter i Paris, drikke en coffee-to-go på platformen i Hamburg – og likevel rekke begge deler før ankomsten til København.

Hyperloop One

Kilde: Wired

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top