Search
Generic filters
 itemprop

Høyttaler

Neolith er den spirituelle etterfølgeren til den legendariske Monolith, men her har Martin Logan tatt den helt ut.

Martin Logan bygger noen av de beste høyttalerne vi har hørt. De har spesialisert seg på elektrostatiske høyttalere, hvor man bruker en flortynn elektrifisert membran spent i en ramme, i stedet for konvensjonelle elementer med magneter, spole og runde membraner.

De lette elektrostatiske membranene har nesten ingen egenforvrengning, men de krever et stort areal for å komme langt nok ned i frekvens, til at man oppnår lydtrykk i bassen. Derfor er mange av Martin Logans høyttalere, såkalte hybrider med konvensjonelle basselementer  i tillegg.

Noe den nye Neolith også har. Den debuterte i prototypeform på High-End 2014 i Munchen, og rakk å ta livet av en forsterker allerede første dag. Noe som forteller meg at den neppe er en enkel belastning for forsterkere.

Neolith III

Da jeg var der hadde man koblet opp en ny forsterker, og spilte meget behagelig musikk, som lød dynamisk og uanstrengt på samme tid. Det var liten tvil om at det bor mye bass i høyttalerne, og med en 15- og en 12-tommer i hvert sitt kabinett, er det nok areal til å flytte mye luft i bassen.

Den elektrostatiske membranen er over 22 x 48 tommer, og spent opp i en vakuumformet bue, med bassene montert adskilt i basskabinettet under. 15-tommeren er montert bak i et bassreflekskabinett, mens 12-tommeren er montert foran, i et lukket kabinett. Sammen rekker de ned til 23 hz, godt under den laveste tonen til et konsertklaver.

Neolith V

annonse

Den elektrostatiske membranen og bassene, kan drives individuelt av hver sin forsterker om man ønsker, for høyttalerne er utstyrt med kabelterminaler for hvert av elementene.

annonse

Neolith IV

Høyttalerne vil bli tilgjengelig i en av ni valgbare farger, og man kan selv spesifiere en foretrukken farge, som lakkeres på høyttalerne på samme måte som biler lakkeres.

Neolith blir kostbar, flere hundre tusen er nok trolig.

Neolith VII

annonse

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også

🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
Prøv i 3 uker
close-image