De skal lage verdens beste høyttaler

Danske FreQuence fikk frie hender til å finne høyttalernes Hellige gral.

(Foto: Produsenten)

Torben Mikkelsen er i sin butikk FreQuence vant til å levere både løse høyttalerelementer og planer til høyttalere i alle størrelser. Så da han fikk spørsmålet «Kan du lage verdens beste høyttaler til oss?«, sa han selvfølgelig. «Det kan jeg godt – når trenger du den?»

Spørsmålet kom fra Danish Audio Design, som er kjent for sine forsterkere og digitalkonvertere. Men høyttalere har de langt ikke kastet seg over. Før nå.

Å konstruere den beste høyttaleren i verden hjemme på verkstedet er en ambisiøs plan, som skaper assosiasjoner til Reodor Felgen på Flåklypa, men spørsmålet var alvorlig ment, og arbeidet er i gang. Om litt er kabinettene klare, elementer kan monteres og den store jobben med tuningen begynne.

I Torben Mikkelsens bilde består den perfekte høyttaleren av 32 høyttalerelementer pr. kanal, fordelt på to tårnhøye kabinetter. For å skape et realistisk lydtrykk har valget falt på hele åtte 10,5 tommers basselementer. Mellomtonen ivaretas av tolv 5,5 tommers elementer, og i toppen brukes tolv dipolare bånddiskanter.

32 høyttalerelementer inngår når Torben Mikkelsen er bedt om å lage den beste høyttaleren verden noensinne har sett. Foto: FreQuence / Danish Audio Design

«Det hjelper ikke å velge verdens på papiret beste diskant, bass og mellomtone. Man må selvsagt velge toppkvalitets-enheter, men helt essentielt er det at de kan jobbe sammen og skape en helhet,» sier Torben Mikkelsen.

Elektronikken som skal få de voldsomt mange høyttalerelementene til å fungere sammen, skal bestå av gull, rhodium, sølv og kobber. Ikke for å gjøre det dyrt og eksotisk, men i følge konstruktøren for å sikre at tingene spiller best mulig sammen. Kabinettene vil kunne leveres i den fargen kunden måtte ønske. Som standard i svart pianolakk.

Systemet har fått navnet «The Grail,» og det skal være ferdig i begynnelsen av juli i år. Prisen vet vi ingenting om , men vi er helt klart i high-end-territorium. Det garanterer omkostningen på materialene alene! Vi er meget spent på å høre resultatet. Kan en dansk høyttalerkonstruktør slå selveste verdenseliten?

FreQuence
Danish Audio Design

Les videre
Exit mobile version