Sonys 4K-TV i aksjon

Vi har fått se nærmere på Sonys superoppløste 84-tommer, og ja, vi er hekta!

TV-skjermer med 4K oppløsning  er en av de store snakkisene på IFA-messen, og selv om det er for tidlig å kalle dette en trend, er det høy ”vil ha” faktor over bildekvaliteten fra Sonys største og beste TV.

Lyd & Bilde deltok på en ”workshop” der Sony demonstrerte 4K-TV-en med både oppskalert Full-HD så vel som ekte 4K-video.

Blu-ray spilleren var Sonys egen BDP-S790, mens 4K videoen ble avspilt fra en «over middels» kraftig datamaskin utstyrt med 4K grafikkort og HDMI-utgang.

Sony-ingeniørene startet seansen med å skryte uhemmet av den avanserte bildechipen X-reality 4K, som de hevder er avgjørende for å oppskalere vanlig Full HD (2K) opp til strålende 4K kvalitet.

Og vi må gi Sony-folkene rett, prosessen må sies å fungere overraskende godt.

En av genistrekene med X-reality chipen er at den er i stand til å gjenkjenne materiale som opprinnelig er skutt i 4K. Et Full HD bilde med 4K ”opphav” inneholder nemlig flere detaljer (high frequency components) enn bilder skutt med vanlige Full HD kameraer. Sony-chipen analyserer bildet og bruker den ekstra informasjonen under oppskalering av bildet.

Sony hadde plassert to 4K-skjermer ved siden av hverandre, der den ene kjørte vaskeekte 4K-video, mens den andre kjørte samme videoopptak i Full HD kvalitet, som ble oppskalert til 4K med X-reality chipen.

Resultatet var imponerende: på 3 meters sitteavstand var det faktisk vanskelig å se forskjell mellom ekte og oppskalert 4K-materiale! Blu-ray filmen ”Eclipse”, som opprinnelig er en 4K-produksjon, fremsto med en bildekvalitet så knivskarp at vi aldri ville gjettet at den stammet fra en vanlig Blu-ray disk.

Selvfølgelig, når vi gikk tett inntil skjermen var det lett å se at 4K-versjonen hadde langt flere og skarpere detaljer, men også den oppskalerte versjonen så svært imponerende ut.

Konklusjonen må bli at det er håp for 4K-skjermene, selv om tilgangen på ekte 4K videomateriale  nok vil være sparsom i de nærmeste årene.

Ifølge Sony kan det derfor bli aktuelt å markedsføre Blu-ray filmer med stempelet ”4K mastered blu-ray disc” for å fremheve de filmene som er tatt opp med 4K-kameraer, og derfor kan gjenskapes i best mulig kvalitet.

Les videre
Exit mobile version