DTS-X lover enklere 3D-lyd

Det nye 3D-lydformatet fra DTS kommer på en rekke nye surroundreceivere i 2015.

Hensikten med DTS-X er å danne en motpart til det mye omtalte Atmos formatet fra Dolby.
DTS-X er i likhet med Dolby Atmos et tredimensjonalt (også kalt «Immersive Sound») objektbasert lydformat. Dette vil si at lydeffektene posisjoneres ved hjelp av høyde, lengde og breddekoordinater, som følger lydmiksen i form av metadata. Surroundreceiveren bruker denne informasjonen til å plassere lydeffektene riktig i rommet ditt.

Mer fleksibelt

Forskjellen på DTS-X og Dolby Atmos ser ut til å være at DTS sin versjon er mer fleksibel – både når det gjelder antall høyttalere og plasseringen av disse. Kravet til høyttalerplasseringen er ikke like rigid som Atmos, hvor kravet er at høyttalerne monteres i taket, eller rettes mot og reflekteres via taket. Man står friere til å montere surroundhøyttalerne der det passer best, eller beholde sitt eksisterende høyttaleroppsett.


Man kan også se det på en annen måte: Dersom du allerede har montert høyttalerne i Atmos eller Auro-konfigurasjon, vil disse sannsynligvis også fungere bra i DTS-X format.

Dolby har tidligere lansert DTS Headphone:X som en tredimensjonal lydstandard til hodetelefoner. Denne Youtube-videoen viser en aktuell høyttalerkonfigurasjon med høydekanaler.

https://www.youtube.com/watch?v=sKH5D3Znw0Q

Åpen standard

En annen fordel med DTS-X er at det baseres på en åpen plattform kalt MDA (Multi-Dimensional Audio), noe som betyr reduserte kostnader for de som ønsker å produsere tredimensjonale lydspor. Vi tipper dette vil ha positiv betydning for utbredelsen av filmer som støtter DTS-X, og at standarden kan bli implementert både innen streaming (f.eks Netflix) og til fysiske formater som Blu-ray og det kommende UHD Blu-ray formatet. Men det gjenstår å se.

DTS-X lanseres til en rekke nye surroundreceivere i løpet av høsten 2015 i form av en firmwareoppgradering. Blant de bekreftede modellene er Denon AVR-X7200W og Marantz AV8802, men også Yamaha, Onkyo, Pioneer, Steinway Lyngdorf og Trinnov vil lansere modeller med DTS-X i løpet av året.

 

Kilde: DTS

Les videre
Exit mobile version