Vinylrenessansen truer plateproduksjonen

Alt for stor suksess har kostet Canadas eneste pressefabrikk for vinylplater livet. Maskinene er mer verdt enn platene.

Etter å ha vært dødsdømt og nesten forsvunnet fra musikkmarkedet, selger vinylplater nå i et antall, som kan sammenlignes med de gode gamle dager. Platefabrikkene kjører på fullt gir, og det har gitt anledning til et nytt problem: Det er ikke mulig å kjøpe nye pressemaskiner til vinylplater, da de rett og slett ikke produseres mer. Så de gamle maskinene som fortsatt virker, er i høy kurs, hvilket kan presse ut de små produsentene.

I Canada har selskabet RIP-V vært ene om å holde skansen som pladeprodusent. Selskapet har siden 2009 presset vinylplater – og de senere år med stor suksess. Firmaet ble stiftet av Philippe Dubuc, en tidligere bankmann, som startet forretningen ved å investere i 15 platepresser til en pris på 100.000 canadiske dollar. RIP-V har riktignok kun utnyttet seks av maskinene selv, men lageret av eldgamle platepresser har i mellomtiden blitt verdt en formue. En formue, som er så stor, at Dubuc nå har valgt å selge ikke bare de ni ekstra pressemaskinene, men alle 15 til en anonym plateprodusent i New Jersey, USA.

Platefabrikant Philippe Dubuc har valgt å selge sine maskiner, frem for å investere i dyr utvidelse av produksjonen. (Foto: Christinne Muschi / The Globe and Mail)

«Vår produksjon har vokst med 85 prosent i år, og det samme skjedde i fjor. Og selv om vi er glade for suksessen, betyr det at vi fremover måtte kjøre i to skift, hvis vi skulle fortsette. Og det ville bli for dyrt til å være lønnsomt,» sier Philippe Dubuc til avisen The Globe And Mail.

Platepresser vender hjem
I Canada er de forståelig lei for å miste landets eneste platefabrikk, som stenger i januar. Men det er glede i Newark, New Jersey. De 15 platepressene kommer nemlig tilbake til byen, hvor RIP-V i sin tid kjøpte dem. Og selskapet har dessuten ansatt lederen av den opprinnelige platefabrikken til å stå for produksjonen.

Og som en ekstra nyhet ser det fortsatt ut til at Canada ikke trenger å være uten vinylpresser lenge. En ny produsent, Canada Boy Vinyl, lover at de er på vei til å starte en ny fabrikk i Calgary, Canada. Når det i så fall blir en realitet, meldes det ingenting om på den sparsomme hjemmesiden, men de søker nå etter erfarne folk, som kan det eldgamle håndverket.

Les også: Produser dine egne vinylplater hjemme.

Les videre
Exit mobile version