Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Anlegget til Jimi Hendrix er restaurert

Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Jimi Hendrix stereo HANDEL & HENDRIX

Etter at Jimi Hendrix’ leilighet i London ble restaurert og åpnet for publikum i 2016, har stereoanlegget på soverommet fått stor oppmerksomhet. Også platesamlingen til Hendrix står utstilt her, blant annet med flere Bob Dylan-album.

Jimi Hendrix kjøpte kostbar hi-fi

Dette var hjemmet til den amerikanske rockelegenden i 1968-69, hvor møysommelig detektivarbeid i ettertiden har avslørt at hans stereoanlegg på soverommet besto av en Bang & Olufsen Beogram 1000 platespiller, LEAK Stereo 30 forsterker og et par Lowther Acousta 115 høyttalere med basshorn. Et svært kapabelt hi-fi-anlegg på den tiden.

Inntil nå har ikke utstillingsleiligheten hatt funksjonelle modeller av Hendrix’ gamle lydanlegg, men nå har museet og hi-fi-produsentene omsider slått hodene sammen, og fått satt opp et fungerende system.

Restaurerte komponenter

Bang & Olufsen har donert en fullt restaurert Beogram 1000 platespiller fra 1960-årene.

B&O Beogram 1000

Beogram 1000 ble laget fra 1966-1972. En fullt restaurert står nå i Jimi Hendrix’ London-leilighet Foto: Creative Commons

Annonse

Lowther har gjort et par Acoustica 115 som nye igjen.

Lowther Acousta 115-gigapixel-width-3840px

Lowther Acousta 115 hadde basshorn som munnet ut i bunnen. Foto: Creative Commons

Annonse

LEAKS på sin side har hostet opp en Stereo 130, som er en ny integrert forsterker basert på den gamle Stereo 30. Dette er den eneste komponenten i anlegget som ikke er ekte vintage (den har til og med Bluetooth-tilkobling!), men LEAK hevder den låter tett opp mot den gamle.

LEAK Stereo 30 Plus

LEAK Stereo Plus (avbildet) er den forbedrede erstatteren til LEAK 30, som vi dessverre ikke fant noe godt bilde på. Foto: Creative Commons

LEAK Stereo 130

Den nye LEAK Stereo 130 fra 2020 er basert på Stereo 30. En av nyhetene er innebygd Bluetooth. Foto: LEAK

Det betyr at man nå – endelig – har mulighet for å høre lydanlegget til selveste Jimi Hendrix – så tett opp mot originalen som mulig.

Jimi Hendrix bedroom Photo Handel&Hendrix

Her står de restaurerte komponentene, mest mulig tro til Jimi Hendrix’ opprinnelige stereooppsett. Foto: Handel & Hendrix

Tro til kopien

På vårt spørsmål til Bang & Olufsen om hvor tro til originalen den restaurerte Beogram 1000 faktisk er, fikk vi følgende svar fra Mads Kogsgaard Hansen, global produktansvarlig og leder av B&O Classics-programmet:

– Beogram 1000 bla produsert fra 1966-1972. Museet har fått en maken, da den opprinnelige var i for dårlig stand. Den er 1:1 mot den opprinnelige. Det er den opprinnelige modellen som B&O har kjøpt brukt og renovert. Elektronikken er ikke oppdatert, da den skulle spille med det oppsettet som Hendrix opprinnelig brukte.

Sean Doherty, markedssjef for Handel & Hendrix in London sier:

Annonse

– Det har vært fantastisk å samarbeide med tre av de beste hi-fi-aktørene på markedet for å autentisk reprodusere nøyaktig slik Jimi Hendrix ville ha lyttet til musikk hjemme; spesielt i år, som markerer 50 år siden hans død.

Jimi Hendrix Lowther Acousta 115 Bang & Olufsen Beogram 1000 LEAKS Stereo 30

Jimi Hendrix poserer på sitt soverom, med Lowther Acousta 115 tydelig i bakgrunnen. Foto: Barrie Wentzell

Se DJ Nabihah Iqbal spille plater på Hendrix’ stereoanlegg i videoen over.

 

Annonse

Dersom du selv har lyst til å stikke innom Jimi Hendrix’ leiligheten, en gang etter corona har fjernet sin klamme hånd, så er adressen 23 Brook Street i Mayfair, London.

Mer info: handelhendrix.org

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  1. Hans-Henrik

    02.12.20 at 16:03

    Blant platene som Jimi Hendrix etterlot seg var Get Dreamy av den norske supergruppen The Dream med bl.a. Terje Rypdal. Hvor kult er ikke det?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.