En liten titt på hifi-Danmark

Hvor kommer den gode lyden fra? Mye kommer faktisk fra Danmark. Vi har kikket på innsiden hos et par av merkene.

(Foto: Produsenten)

Den første gangen man ser en ny hi-fi-godbit er når den står og lyser på hyllen i butikken – eller kanskje når den blir vist frem på en messe. Det som har skjedd før dette er som regel en godt holdt hemmelighet.

Heldigvis finnes det unntak. Forrige uke åpnet flere danske produsenter, store som små, dørene for interesserte hi-fi-entusiaster som deler deres lidenskap for god lyd og hi-fi-utrustning. Vi kunne naturligvis ikke holde oss unna.

Les også: Raidho – himmelsk lyd med titanmembraner

Den minste
Søndagen gikk til å besøke Danmarks minste høyttalerprodusent, Buchardt Audio. Merkets visedirektør og eneste ansatte, Mads Buchardt, demonstrerte modellene S200 og S300, som begge har blitt hyllet i tester. Også av oss.

Hos Buchardt var det duket for både høyttalere og delefiltre. Foto: Buchardt Audio

Den eksklusive
På tisdag fikk en skare på 20 lykkelige personer en mulighet for å besøke en produsent i den motsatte enden av prisskalaen. Gryphon Audio er et av de mest eksklusive danske hi-fi-merkene, flertallet av deres produkter har sekssifret prislapp. Besøket ble tilrettelagt av audiophile.dk som nylig tok over den danske distribusjonen Gryphon.

Gryphon Diablo 300 (lengst foran til høyre) er ingen liten forsterker. VEd siden av den enorme Mephisto ser den likevel nærmest ynkelig ut. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

Under besøket viste Gryphon at man kan komme langt også med noe – forholdsvis – lite. De spilte på den nye Diablo 300-forsterkeren, CD-spilleren Scorpio og Gryphons minste gulvhøyttaler Pantheon. Altså en liten ”budsjettstereo” til nærmere 700.000 kroner!

Gryphons museum med samtliga modeller fra selskapets 30 år lange historie fikk besøkende til å kaste sultne blikk. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

Den store
Mest kjent for det brede hi-fi-pubilkummet er høyttalerprodusenten Dynaudio, som har sin fabrikk i Skanderborg. På torsdagen åpnet de dørene for 60 nysgjerrige besøkende som fikk en rundtur på fabrikken, hvor toppmodellene settes sammen og alle høyttalerelementene lages. Dynaudio produserer omtrent 30.000 elementer i uken, som brukes i deres egne modeller samt i lydanlegg i enkelte Volkswagen-biler.

60 hi-fi-entusiaster fikk besøke Dynaudio og gå på guidet tur. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

Dynaudio har eksistert siden 1977 men hatt kinesiske eiere siden 2014. Det foreligger imidlertid ingen planer for å flytte produksjon eller utvikling til Asia. Tvert imot investeres det tungt i fabrikken i Danmark, hvor utviklingsavdelingen i år har blitt tredoblet.

Det ble selvsagt også mulighet for å høre på musikk. Fra merkets minste stativhøyttaler Emit M10 opp til den mer enn 100 ganger dyrere Evidence Platinum, som er høy som en voksen mann. Midt imellom beviste Focus 600XD at trådløse, aktive høyttalere også kan gi high-end-lyd.

Gjestene fikk lytte til Dynaudios største og minste høyttalere. Evidence Platinum er ikke den minste… Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde

Å få se og høre kvalitetshøyttalere på kloss hold hos selve kilden er uhørt inspirerende. Og det kommer mer. Hos Dynaudio blir det holdt to guidede turer i kommende uker – men plassene er allerede fylt opp.

Les videre
Exit mobile version