Bedre budsjett-pickuper til platespillere

Vinyl-entusiaster kan glede seg over en ny serie pickuper fra Ortofon, som alle er av MC-typen med bevegelig spole

Enkelt sagt kan vi dele pickuper til platespillere inn i to kategoriere. MM og MC. Den førstnevnte kalles Moving Magnet fordi nålen som sporer i rillene når du spiller LP-er, henger i en magnet som beveger seg i en spole og lager elektrisitet når nålen vibrerer.

MC-pickupen har i stedet spolen montert på nålen, fordi det gir lavere bevegelig masse. I teorien gir det også raskere respons og bedre lyd, men det er litt mer komplisert å lage MC-pickuper, som derfor koster mer enn MM-pickuper.

En annen ulempe med MC, er mye lavere utgangspenning enn fra MM, så hvis man ikke har en MC-inngang på forsterkeren, behøver man en ekstra pickupforsterker for nettopp MC-pickupers lave utgangsspenning.

Ortofons nye Quintet-serie er alle MC-pickuper. De har mellom 0,3 og 0,5 mV utgangsspenning, og er tilpasset ulike behov og budsjetter.

Dyrest er Quintet Black til 6600 kr. Her får du en sylskarp Shibata-slipning av Boron-nålen for bedre sporing, og Aucurum-spole mens den rimeligere Bronze til 5000 kr med kobberspole, har en litt rundere slipning.

De rimeligere Blue og Red koster 3300 og 2200 kr, og den finnes en hvit utgave i Mono også. Til 3300 kr.

Alle Quintet-pickupene blir levert i januar 2014, og alle har 20 ohm belastningsimpedans og 2,3 gram anbefalt nåletrykk.

Les videre
Exit mobile version