annonse
annonse

8 platespillere for nybegynnere

Hvis du tenker på å kjøpe platespiller til deg selv, eller som gave til noen som ønsker seg en, kan det være lurt å ta med seg våre tips før du handler.

For nybegynneren kan det være litt å sette seg inn i. En platespiller krever litt kjærlighet for å yte sitt beste, men da kan man dyppe ørene i varm og behagelig lyd.

Det utgis stadig mer musikk på vinyl, og vinylplater er lett å finne, gjerne på de samme stedene som selger platespillere. Spesialistforretninger kan skaffe musikk på vinyl, som kan være vanskelig å finne, selv på nett. Og de selger gjerne tilbehøret man trenger.
Som platebørster, stifter og remmer.

Se eksempler på nyttig tilbehør her.

Hva du trenger

Her har vi valgt ut åtte prisvinnende spillere til forskjellig pris, som passer ulike budsjetter, som vi garanterer gir deg god lyd for pengene. Noen av dem har innebygget platespillerforsterker (RIAA-trinn) og USB-utgang, slik at man bare kan plugge spilleren i en ledig inngang på forsterkeren. Uten å trenge noe ekstrautstyr. Kjøper man en platespiller med USB-utgang, kan du rippe platene til laptopen, og legge musikken digitalt på mobilen!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
(Foto: Produsenten) Et RIAA-trinn kan være nødvendig for å få lyd.

 

Hva du får

Spillerne har én ting til felles, de er enkle å sette opp, enkle å bruke og lyder veldig bra til prisen. Man kan bytte ut stiften når den blir slitt, eller oppgradere spilleren med en bedre pickup, for enda bedre lyd.

Plassering

En platespiller er følsom for vibrasjoner, og må stå i vater på et stødig underlag. Unngå vibrasjoner og resonanser som høres ut som rumling i høyttalerne. Plasser spilleren et stykke unna høyttaleren, og unngå sterke magnetfelt. Hvis det stadig rumler i høyttalerne, trenger du et bedre underlag. Kjøp en dempeplate eller noen dempeføtter i en hifi-butikk – eller monter en vegghylle på veggen til spilleren.

(Foto: Produsenten) Et veggstativ er en god, og praktisk løsning.

 

Dette må du se etter

En platespiller er grunnleggende enkel. En rem som drives av en elektromotor sørger for at tallerkenen snurrer i valgt hastighet. Vibrasjonene som skapes av nålens bevegelser i rillen, generer strøm i den lille pickupen og det blir til musikk i høyttalerne.

Hvor god lyden blir, avhenger i veldig stor grad av hvor god konstruksjonen er. En børsteløs motor, et dempet chassis, et presist armoppheng og en påkostet pickup, gir bedre lyd.

To ting som gir deg bedre lyd:

Platespillerforsterker

Hvis man har en platespiller uten innebygget pickupforsterker (RIAA-trinn), og heller ikke har en innebygget i forsterkeren, trenger man feks en NAD PP2e som vist på bildet over, eller Rega Fono A2D. Da får man RIAA-trinn – og USB-utgang. Prisen starter på noen hundrelapper, til flere tusen kroner.

Pickup

Det første man bør gjøre, enten man skal oppgradere enn gammel eller ny spiller, er å bytte til en bedre pickup. Det kan det være lurt å gjøre hos butikken som selger deg pickupen. En pickup til 1000-1500 kr, kan løfte lydkvaliteten mange hakk på en rimelig spiller, mens dyrere spillere godt kan skjemmes bort med dyrere pickuper.

(Foto: Produsenten) Velg en bedre pickup, da får du også bedre lyd.

 


Fire gode pickuper som ikke ryster budsjettet:

Ortofon 2M Red, 1095 kr
Sumiko Pearl, 1495 kr
Rega Elys 2, 1790 kr
Denon DL-103, 2498 kr

Slik setter du opp platespilleren på 1, 2, 3.

Det beste rådet for å få god lyd fra platene, er å lese monteringsanvisningen.

Når du skal pakke opp en platespiller, må du finne frem alle delene. Legg dem på et bord slik at du har oversikt. Der skal du foruten spilleren og et gjennomsiktig støvlokk, ha en strømforsyning, lydkabler, platetallerken, platematte i filt eller gummi, drivrem og en motvekt til armen.

Det skal også følge med en monteringsanvisning. Den er det smart å følge.

De fleste platespillere har remdrift. Gummiremmen tres på som vist i monteringsanvisningen, platetallerkenen og matten legges på og motvekten monteres som beskrevet. På vekten sitter det en skala som dreies til null når armen er i balanse. Da ‘svever’ den i vater – på linje med tallerkenen. Husk å forsiktig ta av plastbeskyttelsen på pickupen, før du justerer vekten.

Det gjør du ved å dreie skalaen og vekten samtidig, som regel til 2 gram stiftrykk – fremdeles uten plastbeskyttelsen på.

Ved siden av aksen til armen, sitter som regel en antiskatingskala. Hvis det ikke står noe annet anvist, dreies den til det halve av stifttrykket, eller halvannen verdi (1,5) dersom armen fremdeles tvinges utover når du senker stiften i platerillene.

Hvis du ikke får noe bass, eller stiften hopper hele tiden, må du øke vekten med 0,1 gram til den sitter godt i rillene. I motsatt fall, med for høyt stifttrykk, blir lyden forvrengt og slitasjen på stift og plater øker.

Les mer om oppsett av platespillere.

Platespillerne:

 

Audio-Technica AT-LP120
Hastigheter: 33 1/3, 45, 78 RPM
Tilkoblinger: USB, RCA linje-ut
2699 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Solid platepiller
Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gjør dette til et godt valg.

Pluss
Fokusert lyd med solid bass og god klangfylde. Godt utstyrt og bra utgangspunkt for oppgraderinger.

Minus
Litt blass lyd og begrenset dynamisk kontrast

Den meget prisgunstige Audio-Technica-spilleren har direktedrift, hastighetskontroll (pitch) og en høydejusterbar arm. Den har også USB-utgang for kopiering til en PC. Spilleren kan også kobles til en vanlig forsterker, og er engasjerende å lytte til. Med god bassgjengivelse, og klar lyd, er den et godt valg for nybegynneren, eller den som spiller vinylplater i ny og ne. Et godt valg for de som ser nytten av USB-utgangen, direktedrift og mulighetene for å oppgradere på et mer solid fundament.

Les hele testen her.

 

Rega Planar 1
Type: Remdrevet platespiller
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Tilkoblinger: Analog ut
2990 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Den beste budsjettspilleren
Rega har fornyet platespillerne og det har gitt friskere lyd også i budsjettklassen.

Pluss
Velspillende vinylspiller med levende lydbilde, engasjerende dynamikk og enkel betjening.

Minus
Følsom for vibrasjoner

Regas billigste platespiller er blant de enkleste spillerne vi har testet. Men det hindrer den ikke i å være en av de aller mest vellydende lavbudsjettspillerne. Rega Planar 1 er kanskje den beste platespilleren i budsjettklassen. Den settes opp på 15 minutter. Den har ikke innebygget RIAA-forsterker, eller USB-utgang, men lyden er et hestehode bedre enn de andre vi har testet i denne prisklassen. Samtidig er den enkel å sette opp, enkel å bruke, enkel å oppgradere og ikke minst morsom å lytte til. Den tåler godt en enda bedre pickup, skulle man ønske enda bedre lyd.

Les hele testen her.

Sony PS-HX500
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Drift: Remdrift
Tilkoblinger: USB, RCA linje-ut
3990 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Digital platespiller
Med innebygget digitalkonverter og god lyd, er Sony-spilleren et godt valg.

Pluss
Svært god oppløsning, tydelig detaljgjengivelse og luftig lyd. DSD-utgangen gir deg høyoppløste digitalfiler.

Minus
Slankt lydbilde og behersket bassdynamikk.

Sony-spilleren har USB-utgang, og innebygget digitalomvandler, som kan lagre analoge lydfiler i høyoppløst lydformat. Ikke bare i vanlig CD-format. Det gir selvsagt Sony-spilleren et lite fortrinn, for de som ønsker å digitalisere vinylsamlingen, for arkivering på harddisk – og avspilling på Sony Xperia-telefoner, som støtter høyoppløste musikkfiler. Det merker man selvsagt ikke noe til når man kobler spilleren til forsterkeren med de analoge utgangene. Men den lyder friskt og tiltalende, er et meget godt valg for de som trenger god lyd. Og muligheten for å digitalisere LP-samlingen.

Les hele testen her.

 

Audio-Technica AT-LP5
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Drift: Direktedrift
Tilkoblinger: USB, RCA linje-ut
4490 NOK

(Foto: Produsenten)

 

God lyd for pengene
Et ypperlig valg til for nybegynnere med begrenset budsjett.

Pluss
Klar og tydelig klang med både bredde, dybde og godt bassfundament med godt driv.

Minus
Ingenting til prisen.

Den direktedrevne platespilleren er en av de beste på lyd, enkel og bruke og veldig solid bygget. Den lyder bedre enn den billigere LP120, men er enklere utstyrt. Lyden minner om Sony-spillerens. Med et åpent og godt fokusert lydbilde, men her er det mer substans i bassen. Man får nesten i pose og sekk i Audio-Technica-spilleren. Kvaliteten er det heller ikke mye å utsette på. Fra man pakker den ut til den står og spiller, tar det ikke mange minuttene, og den daglige betjeningen er såre enkel. Med direktedrift starter den umiddelbart opp når du vrir på strømbryteren.

Les hele testen her.

 

Pro-Ject Essential III
Type: Remdrevet platespiller
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Tilkoblinger: Analog ut
3499 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Musikalsk vinylpakke
Pro-Jects budsjettspiller er blitt enda bedre, og er et av de beste kjøpene i prisklassen.

Pluss
Prisgunstig platespiller med stort lydbilde og engasjerende bass. Enkel å bruke og enkel å oppgradere.

Minus
Litt fargeløs diskant og manglende raffinement.

Essential er en helmanuell spiller som er enkel å bruke, med hørbare oppgraderinger. Den mest synlige er en ny pickup. Ortofon OM10. Her kan man enkelt oppgradere OM10 ved å bytte til en Stylus 20 eller Stylus 30 stift. Da får man bedre lyd, og slipper å montere ny pickup og justere den på ny. Spilleren leverer engasjerende og potent pass, og et stort lydbilde. Det gjør Pro-Ject Essential III til en av våre favoritter i denne prisklassen. En meget vellydende spiller med potensiale, som man kan ha mye moro med i mange år.

Les hele testen her.

 

Reloop Turn3
Type: Remdrevet platespiller
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Tilkoblinger: USB, RCA linje-ut
4990 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Vellydende multikunstner
Reloops første forsøk på en hi-fi-platespiller låter glimrende, og kan kobles direkte til hvilken som helst forsterker.

Pluss
Brukervennlig og fleksibel platespiller, som nesten er verdt prisen på lydkvalitet alene.

Minus
Vi savner litt tyngde i bassen, og litt mer rom i lydbildet.

Reloop TURN3 er en solid platespiller med vibrasjonsdemping på alle de riktige stedene. Den er svært brukervennlig med innebygd platespillerforsterker og A/D-konverter med USB-utgang, automatisk start / stopp og dessuten utskiftbart pickup. Spilleren er utstyrt med den påkostede pickupen 2M Red, som alene sender den i en liga over andre spillere til 3-4.000 kroner. Dermed er det duket for musikkopplevelser som definitivt er prisklassen verdig, til tross for alle ekstrafunksjonene.

Les hele testen her.

 

Thorens TD 203
Remdrevet ABS-tallerken
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Tilkoblinger:  Analog-ut
7690 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Silkeskjorte til bomullspris
Thorens mer budsjettvennlige platespiller kan gi nytt liv til platesamlingen.

Pluss
Svært vellydende platespiller med voksen lyd og sofistikert teknikk.

Minus
Tåler fint en bedre pickup enn den som følger med.

ThorensTD 203 leverer lydkvalitet på nivå med det meste under 10.000 kr, og potensialet med er stort med en enda bedre pickup. For selv om ikke alle pickuper er optimale til en uni pivot-arm av den typen Thorens-spilleren har, er konstruksjonen så gjennomført at den godt kan oppgraderes med for eksempel en Ortofon 2M Bronze eller en Ortofon MC Quintet Bronze, og løfte lydkvaliteten opp i en helt annet divisjon.s Thorens TD-203 er et meget godt kjøp i prisklassen, som spiller flott med få justeringer og som vokser med bedre pickuper. Men be om å få med en filtmatte…

Les hele testen her.

 

Rega Planar 3
Type: Remdrevet platespiller
Hastigheter: 33 1/3, 45 RPM
Tilkoblinger:  Analog-ut
8995 NOK

(Foto: Produsenten)

 

Vidunderlig vinyl-comeback
Når nålen senker seg i den sorte vinylen og musikken strømmer ut av høyttalerne, skjønner man hvorfor platespillere selger 10 til én på CD-spillere.

Pluss
Stort og fyldig lydbilde med kontrastrik dynamikk og vidunderlig varm og myk klang.

Minus
Den er følsom for underlaget den står på, så her kan man slite litt for å holde resonansene borte fra rillene.

Regas billigste koster en tredjedel, og helt ok spillere kan fås ned i et par tusenlapper, men da går man glipp av noe viktig for musikkopplevelsen: Dynamikk! Den nye Planar 3 er enda bedre, på absolutt alt, og selv om den koster mer er den verdt alle pengene. Så bra er den nemlig at du skal være villig til å skille deg ad med mye mer penger for å få en bedre spiller til prisen enn dette. Sett på en enda bedre pickup, og du har en rå spiller som er i stand til å overgå lyden fra mange dyrere spillere jeg er fristet til å sammenligne med. Så god er den nemlig.

Les hele testen her.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×