Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

13-tommer med 2,5K-skjerm

Apple har oppdatert maskinparken og klemt inn en høyoppløst 13-tommers skjerm i MacBook Pro, lansert en helt ny iMac, og oppdatert Mac mini.

Skrevet av / 23.10.12 - 22:11
13-tommer med 2,5K-skjerm

Man skal ikke glemme at Apple er tuftet på datamaskiner. Som lenge har vært kjerneområdet til selskapet. Før lanseringen av iPad 4 og iPad mini, slapp Apple nye Mac-er.

For ikke lenge siden slapp Apple en 15-tommers MacBook Pro, med ekstemt høyoppløst skjerm på 2880 x 1800 punkter, eller 220 piksler per tomme. Nå er turen kommet til en 13-tommers utgave.

13-tommers MacBook Pro veier bare 1,62 kilo og er 19 mm tynn, og har en ekstrem 2,5K-Retinaskjerm, med dobbelt så høy oppløsning som TV-en i stuen, og den kraftigste oppløsningen i noen 13-tommers laptop.

Oppløsningen er 2560 x 1600 punkter, eller 227 piksler per tomme, og bør egne seg svært godt for bilderedigering, for eksempel.

Maskinen har også SSD-lagring, USB 3.0, SD-kortleser, men ingen DVD-brenner. Den leveres med en 2,5 GHz dobbeltskjerneprosessor, med boost opp til 3,1 GHz, i grunnversjon, og kan konfigureres med opp til 2,9 GHz dobbeltkjerne og 768 GB SSD-lagring.

13-tommers utgaven av MacBook Pro med Retinaskjerm, begynner på 13.990 kr, og er i salg nå.

Den lille Mac Mini er også oppgradert med blant annet USB 3.0, raskere prosessorer og mer minne og lagring for pengene. Mac mini starter på 4.890 kr.

Tynnere og raskere iMac

iMac ble introdusert første gang i 1999, siden har den endret form flere ganger, og nå slippes den hittil slankeste og kanskje lekreste av dem alle.

Den har fått et mye tynnere alukabinett, som er 5 mm tynn i kantene, og satt sammen med en teknikk kalt friction stir sveis som gir bedre styrke uten synlige sømmer.

Skjermen har fått det LED-baserte IPS-panelet laminert til glasset. Noe som eliminerer luftgapet og gjør det mulig å lage enda tynnere skjerm, og iMac-en leveres som før i 27 og 21,5 tommer utgave.

 

Den største modellen med 27-tommers skjerm, har hele 2,56K oppløsning og alle skjermer er individuelt kalibrert skjerm. Skal bli interessant å se hvor godt de er kalibrert til for eksempel fotoredigering.

Alle iMacene har fått nytt Facetime HD-kamera, nye høyttalere, USB 3.0, SSD-lagring, Nvidia Kepler grafikkort, SD-kortleser, og lynrask (sic) Thunderbolt-tilkobling, men ikke FireWire eller DVD-brenner.

Men, de har fått en interessant teknologi kalt Apple Fusion Drive, som med 128 GB minne kombinert med 1 eller 3 TB harddisk, kjører Mac OS X og grunnleggende programmer fra flashminne, resten på harddisk, og dynamisk velger mellom de mest brukte programmene og flytter dem til flash fra harddisk for maks ytelse.

De nye iMac-ene er i salg fra november og koster fra 10.690 kr for 21,5 tommer med 2.7 GHz dobbeltkjerne Intel Core i5 prosesor. 27-tommere er i salg fra desember fra 14.990 kr for versjonen med 2.9 GHz firekjerners Intel Core i5 prosessor.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top