Unik Leica til 4,7 millioner

I anledning Leica 100-årsjubileum, ble det auksjonert bort fotoutstyr for millioner, og et unikt kamera fra krigsårene satte rekord.

Legendestatusen til Leica er ikke tilfeldig. De skapte egenhendig småbilderevolusjonen med det første Leica-kameraet i 1914. Leitz Camera ble skapt på bakgrunn av Oscar Barnacks lilleput-kamera, som brukte 35-film og gjorde det mulig å lage et kamera så lite at det gikk i lommen. Det ble starten på revolusjonen som brakte kameraer i hendene på vanlige folk, og raskt ble det foretrukne kameraet til fotografer og journalister.

Med en så rik historie som Leica har, følger det også en lang, lang rekke kameraer som er produsert siden 1914.

Mange av dem er ettertraktet av samlere, og for få år siden satte et Leica fra 1923, rekord med en pris på 2,16 millioner Euro.

I år gikk den første kameraauksjonen til auksjonshuset Westlicht av stabelen i Leitz Park, hos Leicas nye hovedkvarter i Wetzlar, og rekorden denne gang ble satt med et Leica 250 GG med Leica motordrift fra 1941 (se bildet øverst). Et kamera som ble brukt av det tyske Luftwaffe til fotografering under rekognoseringsflyvning.

Kameraet som det av naturlig årsaker er veldig få igjen av, hadde en utropspris på 120.000 Euro, men endte på 576.000 Euro, eller 4,7 millioner kroner.

Et Leica M3 som hadde tilhørt Henri Cartier-Bresson, ble solgt for 44.000 Euro, mens Elliot Erwitts første pressekort, signert av ham selv om Magnum-sjefen Robert Capa, gikk for 14.000 kr.
Men da fulgte det med et Leica MP med Erwitt signatur på baksiden, og en Summicron 35mm f2 påmontert.

 

 

Les videre
Exit mobile version