Nyhet

Fujifilm X100VI kompaktkamera

Fujifilms populære kamera blir bedre der det merkes best.

Foto: Fujifilm

[X Summit Tokyo 2024]

Kanskje er det bare nostalgi, men Fujifiilms lille X100V er så populær at den stadig er utsolgt. Det hjalp ikke på etterspørselen at kameraet dukket opp på Tik Tok. Da ble det bare enda mer populært.

Det helt ferske X100VI, som vi har prøvekjørt i noen dager allerede, kan det bli mye lettere å få tak i. Kameraet skal nemlig produseres på Fujifilms fabrikk i Kina, og med noen grunnleggende endringer i bunnen, er X100VI blitt et enda bedre kamera enn X100V er.

Kameraet, som har eksistert siden 2011, har vært oppdatert seks ganger med den nye modellen, og kanskje er dette den mest betydningsfulle oppdateringen så langt.

Foto: Fujifilm

For bildekvaliteten sin skyld, har nok den nye 40,2 megapiksler bildebrikken størst betydning. Det er den samme bakbelyste X-Trans CMOS brikken vi kjenner fra Fujifilm X-T5 og X-H2. Den nye X-Prosessor 5 er også på plass, og det samme er en integrert 6- trinns bildestabilisator. Den første i en X100.

X100V var det første kameraet i serien med den nye Fujinon 23mm f2 II, som er en betydelig forbedring rent optisk, og med den nye 40 Mp brikken, kan man hente enda flere detaljer i bildene. Forresten, kameraet har iikke Fujifiilms høyoppløste piksel-shift teknikk, slik man finner på X-H2.

Kunstig intelligens

Foto: Fujifilm

Forgjengerens laveste følsomhet på 160 ISO, er senket til 125 ISO her, og lukkertiden er økt fra 1/32 000 til 1/180 000s, med elektronisk lukker. Her kan man også ta opp video i 6K30p, med 422 og 10-bit til minnekortet. Med bildestabilisering og enda bedre autofokus, kan det bli riktig fint.

Med den nye X-Prosessor 5 går alt mye raskere. Dobbelt så fort sier de selv, og autofokusen har også fått en ny motivgjenkjenningsfunksjon som er utviklet med deep learning KI-teknologi, og kameraet er i stand til å foksusere og følge typiske motiver som ansikter, øyne, men også dyr, fugler, biler, sykler, fly og tog.

Foto: Fujifilm

Reala Ace

Som alle kameraene til Fujis har også X100VI filmsimuleringsmoduser. Med den nye Reala Ace, er det 20 til sammen. Simuleringen er bygger på Reala analog film, og gir naturtro farger med god tonedybde, derav navnet Reala.

Kameraet støtter også HEIF-bildeformat med 10-bits bildekvalitet, som gir større fargedybde enn jpeg, og tar opptil 30% mindre plass.

Søkeren er den samme som vi kjenner fra X100V, altså en hybrid søker som kombinerer et OLED-panel på 3,69 Mp,med optisk søkere. Vippebryteren ved siden av objektivet, bytter mellom optisk og OLED.

Foto: Fujifilm

Kameraet er tilgjengelig i mars 2024, og kan leveres i sølv eller sort til 19 999 kroner.

Det vil også slippes en jubileumsmodell, helt lik X100VI, men med en del tilbehør som eksklusiv utløser i titan, gravert linselokk og topplate med Fujifilms logo fra 1934, som betyr at selskapet feirer 90 år i 2024. Jubileumsmodellen blir bare tilgjengelig i sølv, og kun i 1934 eksemplarer.

Les også Komplett kompaktkamera Et av våre favorittkameraer er endelig blitt fornyet, og nå er Fujfilms lille X100 endelig blitt komplett.

Fakta:

 

Tilbehør

Les videre
Exit mobile version