Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Contagion – Virusfilm på topplistene i norge!

Pandemiefrykten sprer seg

Skrevet av / 14.03.01 - 09:32
Contagion – Virusfilm på topplistene i norge!

Vi hører stadig skrekkvisjoner om at Jorden er i ferd med å bli totalt overbefolket, og at det etter hvert ikke vil være nok mat til oss alle – men som alltid, naturen finner en vei…

I det Gwyneth Paltrow kommer hjem fra jobbreise i Hong Kong føler hun seg uvel, svimmel og får feber (høres kjent ut?). Og det er nok ikke bare en bieffekt av alt for mye risvin…

Paltrow dør en rask og smertefull død, og i det hun (bokstavelig talt) åpnes opp, går pandemialarmen hos WHO. Tilbake sitter hennes mann (Matt Damon) med sønnen, en mengde spørsmål og en bunnløs frykt.

 

Contagion er et fascinerende og urovekkende drama, og ubehagelig realistisk fremstilt; spesielt med tanke på verdenssituasjonen i 2020. Steven Soderbergh (regi) kommer innom de fleste problemstillinger som dukker opp i det verdenssamfunnet står overfor en epidemi som i verste fall vil utslette 75 % av Jordens befolkning, der hver og en til syvende og sist blir seg selv nærmest, og kaos og anarkistiske tilstander tar over den daglige samfunnsorden.

I en stadig mer global verden, der titusenvis krysser oseanene daglig, vil en eventuell epidemi spre seg som ild i tørt gress, der befolkningen blir irrasjonell og beveges av spekulasjoner og frykt. I en slik tilstand får konspiratorer og dommedagsmennesker, her representert ved Jude Law, sine fanatiske tilhengere. I den andre enden av skalaen, den rasjonelle, finner vi den sindige forskeren Kate Winslet, som gjør sitt for å kartlegge spredningsmønsteret og raskest mulig finne en vaksine.

Contagion_8 Contagion_6 Contagion_5 Contagion_4 Contagion_3 Wearing a mask, Gwyneth Paltrow cracks a coronavirus joke: 'I've already been in this movie'
<
>
Contagion (Foto: Fox/Paramount)

Soderbergh (Ocean’s Eleven) har laget et lavmælt, nesten dokumentarisk, drama om hva som skjer når et vanvittig dødelig virus med ekspressfart spres verden rundt, og dreper for fote. For dem av oss som husker svineinfluensa – gang den med 100! For dem som lever i nåtiden, med Koronaviruset hengende over oss, kom deg i karantene!

Damon er så ordinær at han glir i ett med ”ordinære” mennesker, og Winslet og Cottilard (La Vie En Rose) reduseres til bifigurer i dette sjokkerende dramaet. Med effektiv klipp, effektfull musikk og stilsikkert foto serverer Soderbergh nok en glimrende og utradisjonell film. Soderbergh lanserte filmen i 2011, lite da visste han, og manusforfatteren (Scott Z. Burns), hvor rett de skulle få i sine «spådommer». 5 gnistrende stjerner – anbefales på det varmeste, men se den med munnbindet godt festet.

Contagion (Foto: Fox/Paramount)Dessverre er det ingen av de store strømmetjenestene som i dag tilbyr filmen, men den kan kjøpes på Blu-ray fra Platekompaniet. Det grelle lyset kommer til sin fulle rett i den gnistrende billedkvaliteten på Blu-ray-discen, også lydsporet (dts-HD) er særdeles tilfredsstillende. I bonusmateriell serveres vi en (kort) dokumentar om virkelig epidemifarer, samt to minidokumentarer om tidligere epidemier og intervjuer med eksperter på feltet.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top