Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ny surroundreceiver fra Sony

Alle HDMI-inngangene på STR-DN1070 støtter Ultra HD-oppløsning og høy dynamisk rekkevidde (HDR).

Skrevet av / 06.01.16 - 12:43
Ny surroundreceiver fra Sony

Man har lenge snakket om støtte for 4K Ultra HD-innhold, men det var ikke før man fikk støtte for den nye kopibeskyttelsen HDCP 2.2 at man kunne sende Ultra HD-video fra TV og Hollywood igjennom. Før dette har det bare vært snakk om hjemmeprodusert Ultra HD-video, noe bransjen ikke har vært flink til å kommunisere.

Alle 6 HDMI-innganger støtter nå HDCP 2.2 og HDR. Foto: Sony
Alle 6 HDMI-innganger støtter nå HDCP 2.2 og HDR. Foto: Sony

HDCP 2.2
Først med forrige generasjons surroundreceivere fikk vi støtte for HDCP 2.2, men da gjerne bare på én inngang. Dette var i hvert fall tilfelle for Sony STR-DN1060. I virkeligheten kan dette fint være nok, sett at man har en TV med innebygd 4K Netflix og andre TV-tjenester med Ultra HD-oppløsning. Da er det i praksis bare en av de kommende 4K Blu-ray-spillerne man trenger å koble til en HDCP 2.2-inngang. Problemet vil melde seg dersom man i tillegg ønsker å koble til en mediaboks med 4K-oppløsning og hvis fremtidige Ultra HD spillkonsoller også benytter kopibeskyttelsen. Da blir det knapt med én slik inngang. Alternativet er å bruke lydreturkanalen fra TV-en inn receiveren, men det er ikke alltid dette fungerer like smertefritt.

Les også: Test av 5 surroundreceivere

Den nye STR-DN1070 kommer med støtte for HDCP 2.2 på samtlige HDMI-innganger (alle er type 2.0), slik at man er mer fremtidssikret, ettersom stadig flere bokser trenger denne støtten i fremtiden. Receiveren støtter video opp til 4K 50p/60p i full 12-biters 4:4:4 fargerom. Videoinnhold mastret i HDR (High Dynamic Range) med utvidet gråtoneskala og dertil mørkere svart og lysere hvitt, støttes også.

STR-DN1070 støtter høyoppløst lyd, også DSD. Multirom er også på plass. Foto: Sony
STR-DN1070 støtter høyoppløst lyd, også DSD. Multirom er også på plass. Foto: Sony

Høyoppløst lyd
En helt ny DAC dekoder høyoppløste musikkfiler, deriblant også Sonys eget DSD-format som fungerer på en litt annen måte enn standard PCM. Dermed har man full støtte for de aller fleste musikkfiler og formater – høyoppløst som lavoppløst – tilgjengelige i dag. Høyoppløst lyd støttes både via HDMI, USB og kan også strømmes via hjemmenettverket.

En ny Wireless Surround-funksjon gjør det mulig å koble til trådløse bakhøyttalere, som vi må regne med at Sony vil lansere i nær fremtid. Dermed slipper man å trekke kabler over hele rommet til bakhøyttalerne.

Videre har receiveren multiromfunksjon, som kan kommunisere med andre kompatible Sony-produkter tilkoblet det samme nettverket. Både høyttalere og lydplanker finnes.

Nettverk
Som sine forgjengere og nesten alle andre surroundreceivere på markedet i dag, har STR-DN1070 trådløs nettverkstilkobling for strømming av musikk og fjernstyring via mobilapp. Innebygd støtte for Spotify Connect, AirPlay og Google Cast er også på plass.

Tilgjengelighet
STR-DN1070 forventes til Norge i mai. Prisen kjenner vi ikke, men forgjengeren kostet 6.700 kroner da den ble lansert. Det er realistisk å tro at den nye receiveren havner på rundt 7.000 kroner.

sony.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top