Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Verdens første navigasjon for elbiler

Sygic Navigasjon er først ut med elbil-modus, som gjør livet enklere for elbilister.

Skrevet av / 12.05.20 - 10:55
Verdens første navigasjon for elbiler

I en verden der «alle» bruker Google Maps, Apple Maps – og kanskje fra tid til annen Waze – så er det lett å glemme at det finnes flere andre leverandører av GPS-navigasjon. Sygic er en av dem, og ifølge dem selv loser de over 200 millioner sjåfører rundt i verden.

Nå kommer Sygic som det første selskapet med et “Electric Vehicle Mode” (elektrisk kjøretøymodus) med fullt integrerte tjenester for lading.

Du trenger kanskje Premium-appen

GPS-appen til Sygic kan lastes ned gratis, og da kan du laste ned kartene til ett land. Sygic sier at alle brukere kan ta i bruk EV Mode gratis. Det må bety at gratisversjonen av appen kan dette.

Men da vi lastet ned Sygic Navigasjon her hjemme, var ikke denne funksjonen å finne i appen. Vi venter på svar på hvorvidt man faktisk trenger en premiumversjon av appen for at den skal fungere her, eller om EV Mode rett og slett ikke er rullet ut her i Norge ennå.

Les også Radio med Apple CarPlay til din klassiske Porsche! Pimp den gamle Porsche i garasjen med ny radio, som har Bluetooth, DAB+ og Apple CarPlay.

Å oppgradere appen til Premium koster normalt 363,33 kr for kart over hele Europa uten trafikkinfo, 596 kr med trafikkinfo, og 945 kr for verdenskart med trafikkinfo. Men innimellom er prisene kraftig rabatterte. I Norge koster det for eksempel 109, 149 og 189 kroner frem til 17. mai.

*Oppdatering 12.05 kl 15.00*

Vi har nå fått vite at EV Mode-funksjonen er tilgjengelig i Norge, også for gratis-brukere, bare ikke på iOS-plattformen ennå. Funksjonen er til vurdering og testing av Apple nå, så får vi se når den blir tilgjengelig. Android-brukere skal kunne bruke funksjonen allerede nå.

 

Sygic vet masse om bilen din

I EV Mode kan du velge bilmodell ut fra en omfattende database med forhåndsdefinerte spesifikasjoner av elektriske biler og plug-in hybridbiler. Inkludert informasjon om batteri- og ladekapasitet, gjennomsnittlig forbruk og kontakttype.

Brukere kan også justere alle parametere basert på deres egen opplevelse. Du trenger ikke å installere eller registrere deg i andre apper.

Du forteller GPS-appen hvor du vil dra, og den legger opp ruten med anbefalte ladepunkter på veien, basert på rekkevidden på din bil, og hva slags ladestandard den bruker.

Lading og betaling skal kunne skje direkte i appen.

I fremtiden vil Sygic legge til flere dedikerte funksjoner for elektriske biler, og lage en alt-i-en kjøreassistent som hjelper sjåfører med å vite nøyaktig rekkevidde på lengre turer ved å vurdere kjørestil, værforhold, trafikk og andre relevante faktorer. Og dermed gjøre overgangen fra biler med forbrenningsmotor enklere for brukerne.

Kollektivfelt?

En funksjon mange nok likevel vil ønske mer enn noen annen, er en navigasjons-app som kan legge raskeste kjørerute for elbilister, som inkluderer kollektivfelt når det er lov å bruke.

Om Sygic har planer for dette vet vi ikke, men de lover å senere i år komme med «en annen betydelig funksjon for elektriske biler basert på samarbeid med utvalgte bilprodusenter som håndterer rekkeviddeangst ved hjelp av avanserte rute-algoritmer skreddersydd spesielt for elektrisk mobilitet.»

Tilgjengelig i Norge?

Vi venter fortsatt på svar på om, når og hvordan EV Mode er tilgjengelig i Norge. Og om appen gir full funksjonalitet, inkludert betaling på ladestasjonene.

Last ned Sygic navigasjonsappen her.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Snart går Mercedes EQS enda lengre

Alfa Romeos første elbil

Tesla Model Y med 600 km rekkevidde

Fullstendig galskap

Xpeng avduker el-SUV for folket

Her er det plass nok

Snart kan du lynlade hos Ford

Så mye bedre er nye Porsche Taycan

ID. Buzz - endelig med firehjulsdrift

Familiebil med alt man trenger

Fremtidens elbil i følge BMW

Lyd fra Bang & Olufsen og OLED-lykter

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top