Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 3 anbefalte TV’er med 3D

Billigere 3DTV

Skal du kjøpe ny TV i år? Da blir det med stor sannsynlighet en 3DTV!

Skrevet av / 26.09.11 - 10:55
3 anbefalte TV’er med 3D
Audun Hage

Produkter i denne test

3D er sakte men sikkert i ferd med å bli allemannseie. Filmbransjen har slått teknologien til sitt bryst, det samme har spillbransjen, og i tillegg begynner TV-kringkasterne å tilby egne 3D-kanaler. Alt dette betyr at vi endelig begynner å få bedre tilgang på 3D-innhold.

Utvalget av 3D-klare TV-er har økt kraftig den siste tiden. Ser vi på store produsenter som Samsung og LG er nesten samtlige modeller, både LED/LCD og plasma nå forberedt for 3D. I fjor var 3D forbeholdt toppmodellene, men i år siver de ned til de litt enklere modellene i mer tilgjengelige prisklasser.

Det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe den billigste 3DTV-en de kan finne, i hvert fall ikke hvis det er maksimal 3D-opplevelse du er ute etter. Derimot betyr utviklingen at de som er mindre interessert i å betale for 3D ”får det med på kjøpet”, og har mulighet til å prøve det når de ønsker.

Aktiv og passiv 3D
For å spille av 3D-filmer trenger du også en 3D Blu-ray spiller, samt 3D-briller for alle som kan se på. 3D-briller kan derfor utgjøre en vesentlig kostnad ved kjøp av 3DTV. Prisen per brille varierer fra 600 kroner til litt over tusenlappen, og avhengig av hvor mange familiemedlemmer som skal dekkes kan det fort bli dyrt.

Det finnes to 3D-teknikker som brukes i dag. De fleste 3DTV-er bruker aktive, elektroniske briller med lukkerteknikk som krever batterier. Som regel følger det ikke med mer enn 1-2 briller i TV-esken, og på billigste modellene må de kjøpes i tillegg.

Med lukkerbaserte 3D-løsninger må man ha kontroll på andre lyskilder i rommet før man kan nyte dybdeeffekten fullt ut.  Lysstoffrør, sparepærer og andre lyskilder som dataskjermer har lett for å gi plagsom blinking når man ser dem gjennom brillene.

Skjermer med passiv 3D er et bra alternativ for de som trenger mange briller. Her er brillene langt enklere og billigere, med polariserte brilleglass av samme type som brukes i de fleste kinosaler. Faktisk kan du bruke de samme brillene hjemme og på kino. LG og Philips er først ute med dette, men på IFA-messen i september vil vi nok få se flere varianter av passiv 3D.

Testen
Jo bedre TV, jo bedre kvalitet får også 3D-opplevelsen. I tillegg ser vi en klar sammenheng mellom skjermstørrelse og dybdefølelse. En 3DTV på under 40-tommer har liten hensikt, og aller helst bør du gå for en 46-tommer eller større for å få maksimalt utbytte av de tredimensjonale effektene. Vi skal heller ikke glemme at en 3DTV kommer til å vise vanlige 2D-bilder mesteparten av tiden, og derfor er egenskaper som kontrast, svartnivå og fargebalanse like viktige som før.

Produkter i denne test

Samsung UE46D6505

Best når det gjelder

Samsungs rimeligste LED-serie leverer overraskende god bildekvalitet i både 2D og 3D.

Lyssterkt og flott bilde God dybdefølelse med lav crosstalk
Litt overdrevne fabrikkinnstillinger
Les hele testen

Philips 42PFL7606

3D-priskiller

Philips har fornyet seg i år og stiller både med friskt design samt nye finesser på bildesiden.

Skarpe og behagelige 3D-bilder
Noe ”clouding” Begrenset kontrast
Les hele testen

Sony KDL-46EX720

Doble bilder til besvær

Denne rimelige skjermen fra Sony leverer fin bildekvalitet i 2D, men hva med 3D?

God fargegjengivelse Lite støy
Begrenset kontrast Crosstalk i 3D-modus
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top