Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Tre actionkameraer

Lys, Kamera, ACTION!

Finn din indre action-mann, og fang det på film.

Skrevet av / 02.03.17 - 16:32
Tre actionkameraer
Mikael Hansen

Produkter i denne test

Adrenalinet pisker gjennom kroppen. Jeg er på vei ned Vallee Blanche i Chamonix Mont Blanc. Snø og grener fyker gjennom luften. Var det nå så klokt å gå off-piste? Men la gå, det blir et kjempegodt opptak. Ja, for jeg har naturligvis et kamera i pannen som tar opp hele herligheten, som få minutter senere finner veien til Facebook, til stor beundring blant vennene. Man er vel en skrytepave!

I årevis leverte amerikanske GoPro det foretrukne actionkameraet når skiløperen, skateboarderen, surferen og wakeboarderen skulle fange sin dødsforakt på video. Det har imidlertid skjedd mye innenfor actionkameraer siden det første GoPro kom på markedet i 2002, og i dag finnes et bredt utvalg av produsenter, og hermed også kameraer i forskjellige prisklasser og kvaliteter.

Felles for alle disse er at de kan monteres akkurat der hvor du har bruk for dem, som for eksempel på brystet, på hodet, i frontruten på bilen eller på en skistav. Herfra gir de deg noen skjeve og annerledes opptak som både vil pynte i det digitale fotoalbumet samt fungere som skryt overfor vennene. Mulighetene er mange, og det er kun din fantasi som setter grensene.

(Foto: Produsenten)

Et actionkamera skal, som navnet antyder, kunne holde til litt av hvert. Konstruksjonen er mer solid enn du ser på alminnelige kameraer, og de tåler både slag og spark. Viktigst er det imidlertid at de er støv- og vanntette, slik at du ikke trenger å bekymre deg for at teknikken tar skade når du er ute og surfer eller står på ski. Til dette formålet er de fleste kameraene utstyrt med et spesielt plasthus som gjør det mulig å bruke det under vann og under ekstreme forhold. De følger som regel med de dyreste kameraer, og er ekstrautstyr til de rimeligste.

Hos noen produsenter er huset blitt gjort overflødig, da kameraene nå er så solid bygget, at de ikke har bruk for den ekstra beskyttelsen. Det er et stort fremskritt, da det ekstra laget med plast ikke kun gjør kameraene større, men også dekker mikrofonen, og gjør betjeningen litt vanskelig.

Touchskjerm og stemmekontroll
Som med utviklingen innen andre produktsjangre, har produsentene av actionkameraer måttet fornye og gjenoppfinne seg selv flere ganger, for å holde fast på interessen fra kundene. For hvorfor skal man kjøpe et nytt actionkamera når det man har hatt i flere år fortsatt fungerer fint og fortsatt gir glimrende opptak?

Svaret er ny teknologi og dermed nye muligheter.

I kategorien actionkameraer betyr dette for tiden ting som stemmestyring, berøringsfølsomme skjermer og trådløs forbindelse til laptop og telefon. Noen av tingene er «nice to have», mens andre representerer markante forbedringer i måten du bruker og betjener kameraet på. Når kameraet sitter fastspent på hodet ditt, er det for eksempel ikke alltid like lett å trykke på de riktige knappene. Snakk i stedet til kameraet, og be om at det starter opptaket før du suser nedover løypa. Via Wifi og Bluetooth kan du opprette en trådløs forbindelse til mobil og laptop. Mobilen kan være søker samt styre kameraet på avstand. De appene som følger med, lar deg overføre og redigere opptakene på farten. En rask tur i redigeringsrommet og videre til Facebook.

Opptak i 4K
Et annet punkt hvor actionkameraer har endret seg, er i kraft av den høyere oppløsningen på opptakene, akkurat som vi kjenner fra TV og alminnelige kameraer. Som med flatskjermene dreier det seg ikke bare om oppløsningen, og du må derfor som forbruker også være oppmerksom på hvor mange bilder du får i sekundet. Dette kalles FPS – frames per second.

(Foto: Produsenten)

De nyeste og dyreste actionkameraene som kan ta opp i 4K, er begrenset til å ta 30 bilder i sekundet. De billigere og eldre generasjoner må nøye seg med 15. Det gir seg selv, men jo flere bilder i sekundet desto bedre. 30 bilder kan gå, men 60 er fortsatt å foretrekke. Vil du ha et helt flytende bilde, bør du derfor fortsatt holde litt fast ved 1080P60FPS, da 4K60PFS ennå ikke fås i denne formfaktoren. Det er imidlertid noe som er på vei, og forventes å komme på markedet en gang senere på året

Du får hva du betaler for
Som sagt finnes de nyeste teknologiske fremskrittene primært i de dyrere kameraene. Du får imidlertid mer enn trådløse teknologier, GPS, stemmestyring og lignende ved å betale litt ekstra. Optikken, som egentlig er det viktigste i et kamera, blir bare bedre jo lenger du beveger deg opp stigen, og munner helt konkret ut i et bedre sluttresultat i kraft av flottere opptak. Pris og kvalitet henger tett sammen. Av samme årsak har vi valgt å se på tre nye atcionkameraer i det dyre sjiktet fra henholdsvis GoPro, Sony og Garmin. Disse representerer noe av det beste på markedet akkurat nå, og er samtidig utstyrt med de nyeste teknologiene på feltet.

Slik testet vi
De tre kameraene er blitt utsatt for litt av hvert. De er blitt montert på frontruten i biler, har sittet på et sykkelstyre og en hjelm, samt vært montert på gimbals og teleskopstenger. Så langt det har vært mulig, er det gjort opptak under like forutsetninger for å kunne gi et korrekt og rettferdig bedømmelsesgrunnlag.

Produkter i denne test

Garmin ViRB Ultra 30

GoPro har fått en seriøs utfordrer

Garmin støtter seg klokelig til sine tracking-egenskaper, noe som gir et nytt perspektiv til sjangeren.

Garmin er blitt en seriøs konkurrent til GoPro. Spesielt deres mulighet for å samle inn data via G-Metrix og inkludere disse i opptakene er en fet funksjon.
Batteriet går fort tomt for strøm. Overføring til dataen foregår med en gammel mini-USB-kabel. Det er rart at Garmin ikke har skiftet til micro-USB eller USB-C.
Les hele testen

Sony FDR-X3000R

For dyrt og innviklet

Sony er gode på bildekvalitet, men overkompliserer med ekstern søker og innviklet navigering.

Optisk bildestabilisator er bare bedre enn digital, og Sonys kamera skyter noen utrolig flotte bilder.
Prisen tatt i betraktning er det vanskelig å se hvorfor man skulle velge Sony fremfor konkurrentene. De positive sidene kan ikke veie opp for de dårlige
Les hele testen

GoPro Hero5 Black

GoPro er fortsatt i teten

Et kamera fra GoPro har lenge vært det sikre valget. Det holder de fast ved med Hero5 Black.

GoPro Hero5 Black leverer fremragende bildekvalitet, lett betjening og er vanntett fra fabrikken. Det er vanskelig å finne noe å klage over.
Batteriet er som alltid et problem, og setter sine naturlige begrensninger. I tillegg er det synd at de gamle ikke lenger er kompatible.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ekstrem skarphet i hendig format

Kameraet som aldri går av moten

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

Lyd & Bilde
Scroll to Top