annonse
annonse

Sony Alpha 7R

En stor liten kamerarevolusjon

Med de små fullformatkameraene A7R og A7 har Sony sendt sjokkbølger inn i kameraindustrien. Kameraene overbeviser stort i vår test.

Pluss
Klasseledende bildekvalitet og kompakt kamerahus i perfekt harmoni. Du vil neppe savne speilrefleksen etter dette.
Minus
Det finnes svært lite optikk til A7 og A7R, lukkeren er høylydt og batteritiden moderat.

Sony A7R SA

For fotointeresserte med en stadig søken etter å forbedre seg, og kamerautstyret, har 2013 vært et fantastisk år. Jeg kan ikke huske at det noen gang har vært lansert så mange virkelig gode, for ikke å si oppsiktsvekkende gode kameraer.

Og optikk. Sony, Panasonic, Olympus og FujiFilm har sluppet kvalitetsoptikk til sine systemkameraer som har levert høy bildekvalitet i våre tester, men la oss ikke glemme kameraene.

Sony RX1R med fantastisk 35mm og bildebrikke uten lavpassfilter. Olympus OM-D E-M1 som er det mest komplette kompakte systemkameraet. Nikon Df med sin klassiske retrostil og fantastiske lavlysegenskaper. FujiFilms X-serie og optikk. Canons enestående autofokus på EOS 70D. Blant annet.

Men den største nyheten kom fra Sony.

A7R_LifeStyle_wSEL35F28Z_wMen_ExpApr2015_DSC4625-1200

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Fullformat uten speil

Etter noen fulltreffere og noen bommerter, klarte Sony å ta pusten fra oss med to nye kompakte systemkameraer. Som begge har fullformat bildebrikker. Alpha 7 og Alpha 7R. To nesten identiske kameraer. Begge er uten speil, men er små kameraer særlig til fullformat å være, med forseglede kamerahus i magnesiumlegering.

De få forskjellene er å finne innvendig. Mens A7 har en 24 Mp fullformat bildebrikke på 24 x 36 mm med lavpassfilter, har A7R en 36 Mp fullformatbrikke – uten lavpassfilter. Slik sett retter det seg mot fotografer som søker maksimal oppløsning. Med et er en hake ved et hele.

Fullformat 36 Mp bildebrikke uten lavpassfilter. om det blir skarpe bilder av sånt? You bet!
Fullformat 36 Mp bildebrikke uten lavpassfilter. om det blir skarpe bilder av sånt? You bet!

For A7R som koster 18,500 kr, har ikke A7s lynraske hybridfokus og skuddtakt – 4 mot 5 bps. A7 koster 13.200 kr og er billigere, faktisk det billigste fullformat systemkameraet der ute, og er kanskje det beste kjøpet av de to for majoriteten av potensielle kunder.

Ellers er de like. Kameraene har en nydelig høyoppløst og ikke minst stor, elektronisk søker med OLED-panel. Den er like skarp som søkeren i Olympus E-M1. De har begge wifi med NFC for trådløs oppkobling og overføring av bilder, og Bionz X prosessoren kan eliminere optisk diffraksjon. Blant annet. Det er kun i A7 man får Sonys silkemyke hybridfokus med 25 kontrastbaserte sensorer, og 117 fasebaserte sensorer. Med andre ord er A7 kameraet kan skal velge til action, video og lavlysfotografering.

CX77900_wVX9110_tilt_low-1200

I hånden

For autofokusen i A7R er ikke lynrask på samme måte som i A7. Eller Olympus OM-D for den del. Med de objektivene jeg hadde til rådighet, 55mm f1,8 og 35mm f2,8, var det høyere treffprosent med A7 enn med A7R.

Man får den samme brukeropplevelsen. Kameraene er virkelig små, faktisk er de ikke større en nevnte Olympus-kamera, men ergonomien er ikke like vellykket. Utløserknappen sitter plant på toppen, det gummierte grepet er lite og gir ikke like godt grep, og plasseringen av knappene etterlater meg med følelsen av at Sony kunne gjort det bedre.

CX77900_wVX9110_top-1200

Flere av knappene er programmerbare, hvilket er en god ting, og Sony har tatt til fornuft og flyttet startstopp-knappen for videoopptak til høyre for baksiden. Slik at man ikke kommer borti den og starter videoopptak uforvarende. Det er også mulig å programmere knappen, slik at den bare er aktiv når programhjulet står i videoopptak.

Den vippbare skjermen er stor og skarp, og fin-fin til å studere bilder på.

For du vil virkelig se bildene fra dette kameraet.

Bildekvalitet

Denne testen skal handle om A7R med 36 Mp, uten lavpassfilter. A7 skal jeg ta for meg i en oppfølgingstest, men la meg allerede nå avsløre at forskjellen i bildekvalitet, ikke er så stor som man skulle tro. Med 36 Mp til rådighet får man oppløsning nok til at man blant annet kan beskjære bildene tettere, uten å miste kvalitet. Ulempen er at man uten lavpassfilter, kan få moare i bildene, men fordi oppløsningen er så høy, er faren for det minimal.

Utsnitt fra bildet under, legg merke til skarpheten i detaljene.
Utsnitt fra bildet under, legg merke til skarpheten i detaljene.

100 crop

Hva man får i stedet, er en skarphet som konkurrerer med bildefilene fra Nikon D800E. Sammen med en nydelig grunnkontrast og svært jevn og bred fargemetning, skaper A7R bildefiler av en teknisk kvalitet, vi ikke har sett maken til.

Du kan skyte i mørket på 6400 ISO følsomhet, uten å bekymre deg for bildestøy. Skyter du råfiler kan du enkelt fjerne det lille som er der, ja selv 12800 ISO kan brukes med litt støyfjerning i etterkant. Fargestøyene er neglisjerbar på 3200 ISO, og bare marginalt mer fremtredende på 6400 ISO.

Virkelig bra altså.

Utsnitt fra testsbilder med 6400, 12800 og 25600 ISO.
Utsnitt fra testsbilder med 6400, 12800 og 25600 ISO.

Dessverre er utvalget av optikk ikke noe å skryte av. Sony sier at de skal lansere flere objektiver med FE-fatning tilpasset A7 og A7R i 2014 og utover. Men utvalget er magert, og selv om man kan bruke adaptere sammen med Sony Alpha-objektiver, er utvalget av optikk langt unna ilke interessant som til m43, eller Canon og Nikon speilreflekser.

Selv FujiFilm har et langt mer attraktivt utvalg av optikk til sine systemkameraer.

SEL35F28Z

Blant de nye objektiver tilpasset fullformatkameraene med FE-fatning, finnes det en nydelig Zeiss Sonnar T FE 35mm f2.8 vidvinkel til 6.400 kr. Sylskarp på alle blendere, bare med marginal vignettering på full blender. Det andre spennende opjektivet, er et Zeiss Sonnar T FE 55mm f1.8 normal til 8.300 kr. Sylskarp. Over hele blenderrekka.

SEL55F18Z

De andre objektivene som er tilgjengelige nå er, Vario-Tessar T FE 24-70mm f4.0 normalzoom til 9.600 kr, og den lettere og rimeligere FE 28-70mm f3.5-5.6. Som leveres i kit med A7 til cirka 15.000 kr.

Begge zoomene har optisk bildestabilisator. Det har også den nye telezoomen FE 70-200mm f4.0 G, også den med FE-fatning tilpasset A7 og A7r.

LA-EA4_carton-1200

D to LA-EA3 og LA-EA4 objektivadapterne til Alpha-optikk er tilgjengelige nå, mens 55mm og 24-70mm er tilgjengelige i januar 2014. 28-70mm som foreløpig bare leveres sammen med A7, og 70-200 G er ikke i salg løst før våren 2014.

28-70mm
28-70mm

Konklusjon

Sony har klart å gjøre fotografering sexy med A7 og A7R. Disse kameraene vil stå som milepæler for en fotoindustri som trenger friske satsninger for å ikke gli ut i kjedsommelighet. Sammen med Fujis X-system og m43, er de to Sony-kameraene kanskje de mest spennende vi har sett de siste 10 årene. Hvilket man skal velge av A7 og A7R, er et spørsmål om hva man foretrekker å fotografere. A7 passer godt til alle, mens de som ikke trenger maksimal detaljsoppløsning, og er villige til å kompromisse litt, skal gå for A7. Uansett valg, får man et fantastisk kamera, et vellykket verktøy og klasseledende bildekvalitet.

Sony Alpha 7r 5

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type  Systemkamera med 36,3 Mp fullformat bildebrikke

Optikk  Sony FE og E

Skjerm 7,6 cm LCD, 1,23 Mp billedpunkter

Høydepunkt Wifi og NFC, 2,4 Mp elektronisk søker, værtettet hus

Pris: 18500,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×