annonse
annonse

Test av: Sony 55HX923

Feinschmecker-TV

Sonys nye toppmodell har alt som skal til for å fortjene status som drømme-TV.

Lyd & Bilde mener

Superb svartnivå og kontrast Sylskarpe 2D-bilder
Noe crosstalk og lysrefleksjoner
annonse

Det er ingen hemmelighet at vi anså fjorårets toppmodeller fra Sony for å være blant de beste LCD-baserte 3D-skjermene på markedet. Sony var ikke like plaget med crosstalk og bildestøy som konkurrentene, og var i fjor den eneste som virkelig kunne hevde seg mot Panasonics 3D plasmamodeller. I år har konkurransen tilspisset seg kraftig, og vi er naturligvis nysgjerrige på om Sony har hevet lista enda et hakk eller to, og om det er nok til å bevare forspranget?

HX923
I fjor testet vi design-toppmodellen LX900 med godt resultat, men rakk aldri å teste filmskjermen HX900 før den ble tatt av markedet. Mens LX var en supertynn skjerm med kantmonterte lysdioder (Edge LED) hadde HX-serien fullblods LED-baklys med lokal dimming, i en noe tykkere innpakning. Med den nye 55HX923 får man på mange måter  det beste fra begge disse modellene. Den er bare 3,8 centimeter tykk, men har likevel ekte LED-baklys på innsiden. 55HX923 har selvfølgelig også oppgradert bildebehandling med Motionflow XR 800  (400 Hz + såkalt ”sweeping backlight”), forbedret 3D-gjengivelse og ikke minst en rekke smarte internett-funksjoner. USB-opptak er også på plass, og ved å plugge inn en USB-harddisk kan du både pause og ta opp programmer. HX923 er godkjent av både RiksTV og Canal Digital for bruk med deres programkort.

Design og brukervennlighet
Utseendemessig er det ikke store forandringene å spore fra fjorårsmodellene. Sony var tidlig ute med å benytte heldekkende glassfront på sine modeller, en look blant annet Panasonic har adoptert i år. Den glatte overflaten uten ramme som stikker ut gir TV-en veldig rene og behagelige linjer. Sony har også sett sitt snitt til å rydde opp på baksiden av TV-en. Tilkoblingene er nå arrangert med sidevendte og nedovervendte kontakter, slik at det går an å montere skjermen tett mot veggen. Den kommer standard med en vridbar glassfot, men du kan også kjøpe en sølvfarget sokkel som ekstrautstyr. Denne tillater TV-en å vinkles oppover og kan være kjekk om skjermen skal stå på et lavt bord.

Mens tilkoblingene er blitt langt mer praktiske, er monolitt-fjernkontrollen fortsatt litt mursteinsaktig og mangler baklys, noe vi hadde forventet i denne prisklassen. Selv i artikkelforfatterens voksne hender føles den klumpete og lite ergonomisk i utformingen. Kanskje den er designet for Hulken?

Brukervennlighet
Sony har derimot passet på å gi menysystemet sitt en real ansiktsløfting, og for oss som  ble godt vant til det Playstation-inspirerte Xrossbar-systemet tar det litt tid å bli vant til den nye menystrukturen. Heldigvis har Sony utstyrt 55HX923 med sin egen brukermanual som kommer rett på skjermen – et klart pluss, for her er det mange funksjoner å sette seg inn i.

55HX923 kommer med en såkalt Intelligent tilstede-sensor. Denne funksjonen bruker et lite kamera til å registrere brukerens bevegelser for redusert strømforbruk og komfortabel TV-titting. Hvis ingen seer er registrert, blir skjermen mørkere eller bildet slås av med lyden på. Den varsler også hvis barn sitter for nær skjermen, justerer volumbalansen mellom venstre og høyre høyttalere og optimerer TV-bildet for lysforholdene i rommet.

Internett
TV-en kan kobles til både trådløst og kablet internett, og gir tilgang til en rekke typer innhold. Foruten internettleser og applikasjoner som YouTube og Facebook kommer den med Skype. Den ekstra kamera- og mikrofonenheten CMU-BR100 følger med i esken når du kjøper 55HX923, og kan kjøpes som tilbehør til flere Sony-modeller. Med denne innkoblet i USB-inngangen åpnes det for videosamtaler via Skype, og du kan betjene skype og motta anrop mens du ser TV bilde-i-bilde.

En annen kul funksjon som Sony har implementert er trackID musikkgjenkjenning. Denne kan brukes til å finne info om musikk du hører i TV-programmene, det være seg kjenningsmelodier, filmmusikk eller musikkvideoer. TrackID kjenner igjen musikken, og kan også brukes til finne informasjon om filmer.

HX923 har fått økt prosessorkraft mot forgjengerne, og det merkes at betjeningen av internettfunksjonene går merkbart kjappere enn før. Nettsidene laster raskere og videokvaliteten er klart godkjent. YouTube-funksjonen fungerer også bra, med skarpe og glatte videoer.

Når man blir litt ivrig med søkefunksjonen melder behovet seg for å kunne taste inn bokstavene raskere enn det går med fjernkontrollen. Til dette formålet har Sony laget en egen fjernkontroll-app til Android og iOS. Da kan du navigere og taste inn søkeordene via mobilen.

Bildekvalitet 2D
LED-baklyset til Sony-skjermen viser seg å fungere svært effektivt: 55HX923 har et formidabelt svartnivå! Dunkle filmscener serveres alt fra mørke som svarteste natta til blendende hvite når det kreves, og gir Sony-skjermen en fenomenal kontrast og dybde selv ved vanlig 2D-titting. Svartnivået er råere enn selv Pioneer Kuro kunne vise til i sine glansdager, og selv ikke nåtidens konkurrenter fra Panasonic er helt på nivå med Sony-skjermen.

Det er ikke bare kontrasten som er i plasma-klassen – betraktningsvinkelen er også svært god til LCD å være. Sonys baklysteknikk må også sies å fungere adskillig bedre på mørke scener enn Samsungs Precision Dimming teknikk, som bruker kantbelyste lysdioder (Edge LED). 55HX923 er langt mer nøyaktig til å styre lyset dit det trengs, uten å etterlate gråskjær der bildet skal være mørkt. Sony-skjermen har også et frontglass som er merkbart mindre plaget av refleksjoner og speilbilder enn Toshiba 55WL68.

Et hakk oppover i gråtoneskalaen har Sony-skjermen derimot ikke like nøyaktige graderinger som Panasonics toppmodell 55VT30. Det er derfor ikke like mange detaljer i det mørke, og alt under et visst nivå blir helt svart. Slik sett kan svartnivået bli litt overdrevet i noen tilfeller. Sony-skjermen har heldigvis gode kalibreringsmuligheter for den som vil inn og justere bildet.

Det kanskje mest imponerende ved Sony-skjermen er den store roen i bildet. Bevegelser gjengis sømløst og det er ikke antydning til flimmer eller støy. Den klarer også å bevare skarpheten overraskende bra under bevegelser, og er faktisk fullt på høyde med vår favoritt Panasonic 55VT30 på dette området.

3D
Alt det ovennevnte kommer godt med når vi tar på oss 3D-brillene og putter Tron Legacy inn i Blu-ray skuffen. 3D-bildene er godt fokusert og gir en veldig nøyaktig dybdeeffekt, samtidig som bildene er behagelige å se på. 3D-bildet er sylskarpt, og den potente lysstyrken fra panelet bidrar til et bilde med skikkelig punsj i fargene. Her har Sony en klar fordel mot Panasonics 3D-plasma som tross de siste nyvinningene ikke er i nærheten av den samme lysstyrken, og som kjent favoriserer de mørke 3D-brillene lyssterke skjermer. Når det er sagt, har HX923 fortsatt ikke helt den samme rå skarpheten og mengden av detaljer som Panasonic, og preges litt mer av doble bilder (crosstalk) enn plasmakonkurrenten, selv om den kommer nærmere enn fjorårets modeller. Vi skal heller ikke glemme LGs 3D-skjerm LW650 med passive 3D-briller, som er langt mindre følsom for lys fra omgivelsene. 55HX923 er likevel med en viss margin den beste LED-baserte 3D-skjermen med aktive briller vi har sett hittil i år.

Konklusjon
Sonys 55HX923 har alt man kan forvente fra en vaskeekte toppmodell. Med flott design, fullt av finesser og med fet bildekvalitet er dette en TV for de kresne. Det er slett ikke alle som kan levere en TV i denne kvalitetsklassen akkurat nå, og Samsung D8005 er tross sitt syltynne design ikke helt på høyde med Sony bildemessig. 2D-bildene er i klar referanseklasse, og HX923 puster til og med vår plasmareferanse Panasonic 55VT30 i nakken på en rekke områder. Med unntak av litt crosstalk i 3D-bildene finner vi fint lite å trekke for denne gangen.

Tre alternative 3D-TV-er

Panasonic TX-P55VT30
LG 47LW650
Samsung UE55D8005

Fakta & Rating:
  • 55” LED-LCD 3DTV, 1920 x 1080
  • 4 HDMI
  • 2 x USB
  • Wi-Fi, Ethernet
  • Skype Videochat
  Produsent:
  Sony
  Pris:
  30.000,-
  Importør:
  Sony Norge AS

  Les også:

  Storskjerm til folkefesten

  Vurderer du ny TV til Vinter-OL, film eller gaming? Hvorfor ikke kline til med en real storskjerm!

  Smart storskjerm

  Samsungs 75-tommer kan skilte med lekker design, flott bildekvalitet og flust av smarte finesser.

  Mega-TV til mini-pris

  Samsungs billigste storskjerm er slett ikke verst å se på.

  Storskjerm med stil

  Kinesiske TCL er tilbake med en prisgunstig storskjerm som hevder seg bra mot konkurrentene.

  Eksplosiv kontrast

  Sonys flaggskip Bravia KD-75XE9405 imponerer med et bilde som er en 75-tommer verdig!

  Nydelige bilder

  Med TX-75EX780 har Panasonic begått nok en lekker storskjerm som duger til det meste.

  Mangler kontrast

  Philips-skjermen er blant de rimeligere skjermene i testen, men leverer ikke like god kontrast som de beste.

  Hardtslående high-end TV

  Bang & Olufsens siste TV-kreasjon, BeoVision Eclipse, er en av de beste TV-ene du kan kjøpe for penger akkurat nå.

  High-end TV til lavpris

  Samsungs billigste high-end TV byr på flott brukervennlighet og fargesprakende bildekvalitet i en lekker innpakning.

  Multitalentet

  Samsung UE55MU7075 kan skilte med flott design, samt utmerket brukervennlighet, bilde og lyd, som gjør den til et av de bedre kjøpene i prisklassen.

  Knallsterk kineser

  Den rykende ferske U55X9006 fra TCL er ikke til å kimse av. Dette er en av testens mest velutstyrte TV-er, som leverer lyssterke bilde og suveren lyd.

  Juletrelys på veggen

  Med sitt fargesprakende Ambilight-lys byr Philips- skjermen på en bildeopplevelse utenom det vanlige.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Thor 3 – Ragnarok

  Blant det særdeles mangefasetterte superheltuniverset til Marvel, er det faktisk en av «våre egne» superhelter som har blitt blant de...

  Denon AH-D5200

  Denon lager hodetelefoner i alle klasser og typer. Fra in-ear-sportsmodeller til high-end-modeller, beregnet til makelig hjemmebruk. Denon AH-D5200 tilhører den...

  Audio-Technica ATH-ADX5000

  Etter å ha brukt drøyt ti år siden oppstarten i 1962 på å lage platespillerpickuper, fant Audio-Technica ut at denne...

  ODEON Oslo: Norges største og feteste kino

  Når man går i gang med å bygge ny kino på Storo i Oslo, så slår man like greit på...

  Hasselblad X1D

  En gang for veldig lenge siden, var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. Glassplatene de brukte tok mye plass, de...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse