annonse
annonse

Test: dynaBel 2.5S

Solid norsk håndverk

Norske dynaBel satser med 2.5S på høy kvalitet til en rimelig penge. Målet er avslappende musikkterapi, som kan måle seg med dyrere saker. Klarer de det?

Lyd & Bilde mener

Meget bra mellomtone Fungerer ypperlig på enkel akustisk musikk
Kompleks musikk krever rikelig med forsterkerkraft

Det er definitivt ikke slik at en høyttaler er en høyttaler. Ingen komponenter i stereoanlegget farger lyden så mye som en høyttaler, så velg med omhu! For de virkelig gode musikkopplevelsene, må det dessuten punges ut litt.

Vi forventer mye av et høyttalerpar til 17 500 kroner, som er prisen for dynaBel 2.5S. Ved å ta steget inn i dette markedet, blander den norske produsenten seg inn i det gode selskap. Her er kvalitetskravene høye, og nesten er ikke godt nok. Vi snakker et stort lydbilde, rikt på klangfarger, en oppløsning og et detaljnivå som gir Musikk med stor M. Dynamikken må være veldig bra, og det er ikke rom for store skavanker.

Selv i denne prisklassen vil lyden likevel ikke være optimal, for det er ikke før man nærmer seg 30 000 og vel så det, at strømmen av lyd virkelig blir magisk og begynner å nærme seg komplett. Spesielt når man snakker gulvstående høyttalere som skal gjengi dypbass, som både er vanskelig og rådyrt å få til skikkelig. Men høyttalere til over 15 000 kroner må gi en god slump av den magiske feelingen.

dynaBel er en oppegående produsent, som har holdt på i over ti år. De har tidligere vist at de mestrer høyttalerkunsten, blant annet med high-end-modellen Euforia til langt over 30 000 kroner, kåret til årets høyttaler i L&B 1998/99. Med modellen 2.5S håper de å konkurrere mot høyttalere opp mot denne prisen, og i så fall er 17 500 kroner nesten for lommerusk å regne.

Men det finnes mange oppegående høyttalerprodusenter, som også har holdt på lenge, og som alle prøver på det samme – å gi lytteren en glitrende, hårreisende lytteopplevelse …

Kabinett
dynaBel har med 2.5S forsøkt å lage en nøytral høyttaler som er relativt altetende innen ulike musikksjangere. Men høyttalerne skal også passe inn hos folk flest, og må ikke være for store. Valget har derfor falt på en 2,5-veiskonstruksjon i et lite, gulvstående kabinett. Små mål og god lyd er en utfordring, og en slik løsning vil alltid være et kompromiss. Men så er de også langt mer tiltalende å ha i stua enn store bæleverk.

For stivest mulig kabinett er både front- og bakplata dobbel. Mindre resonanser gir som kjent renere lyd. Basselementet har dessuten fått et eget kammer, og dette er skilt fra resten av kabinettet med en skråstilt skillevegg, for å redusere virkningen av uønskete stående lydbølger.

Elementer
Høyttalerelementene er fra Tymphany, et nytt, stort foretak som er en sammenslåing av Peerless, Scan-Speak og Vifa. Dette er merkenavn vi har meget god erfaring med. Den velkjente ringradiatordiskanten (på folkemunne kjent som ”brystvortediskanten”) er modifisert etter dynaBels egne spesifikasjoner, for å gi enda lavere forvrengning og et videre frekvensområde enn standardutgaven.

Mellomtone- og bassområdet dekkes av elementer fra XT-serien fra samme produsent, nærmere bestemt XT18. Disse sitter i et chassis med god aerodynamikk og skal bidra til å slippe lyden mest mulig upåvirket på elementets bakside. God ventilering gjør at minimalt med luft presses ned i magnetsystemet. Dette gjør at magnetfeltet blir så kraftig og stabilt som mulig (som må til for å bevege membranen med god presisjon), i tillegg til at elementene får fritt spillerom og dermed lengre slaglengde. Alle elementets bevegelige deler er konstruert med tanke på minst mulig resonans og effekttap.

Membran og støvhette er dessuten av ekte trefiber for en mest mulig naturlig klang.

– Ting skal låte naturlig. Det er viktig for oss å få til et tredimensjonalt og riktig lydbilde. Høyttalerne tåler en plassering ganske nært bakveggen, fordi bassen er såpass bra avstemt. Men for best mulig tredimensjonalitet, bør de litt ut fra veggen. De bør ikke stå noe nærmere enn 50 cm, helst litt lengre ut enn det, konstaterer Frode Steen, sjefsingeniør for dynaBel høyttalere.

Tid for lytting
Med dette i minnet er det duket for lytting. Jeg og Audun har hver våre høyttalertester å utføre, hvilket betyr flere par å sammenlikne med. Sjefen sjøl, Richard Badendyck, har også boltret seg i sofaen for anledningen.

Diana Krall
Det hele startes med plata ”All For You” av Diana Krall og resten av hennes triobesetning. Og låta ”Frim Fram Sauce” klinger som ei kule! Richard får nesten hakeslepp. Dette var meget bra! Han gliser.

Flere tester:

9 rimelige lydplanker

Best lyd i TV-stua

En lydplanke er den desidert enkleste lydmessige oppgraderingen du kan gjøre til TV-en din. Men hvor bra lyd får man under seks tusen kroner?

Tangent X6BT Phono

Lett samlivspartner

JBL Bar 3.1

Kraftpluggen

Sony HT-XF9000

Ekstra dimensjon i høyden

Philips Fidelio B1/12

Bedre på TV enn musikk

Yamaha YAS-207

Overraskende stor lyd

Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.

Panasonic SC-HTB250

Liten – og halvhjertet

Creative Sound BlasterX Katana

For spillentusiaster

Samsung HW-N660

Perfekt balanse

LG SJ8

La lyden strømme

annonse