annonse
annonse

Test: Infinity Cascade

Rått og flott fra Infinity

Det kan virke som de ­”boksete” høyttalernes ­dager snart er talte. Særlig når de mer designorienterte alternativene kan bli så gode som dette. Vi har lånt øre til Infinitys nye Cascade-serie.

Lyd & Bilde mener

Topp lyd Plasseringsvennlige Høy byggekvalitet
Tungdrevne Subwooferen krever en del jobb

Utfordringen til høyttalerprodusentene i dag er å lage høyttalere som både låter og ser bra ut. De skal fungere like bra til musikk og film, og samtidig gli ubemerket inn i de hjemlige omgivelser. Tiden da vi (og særlig den bedre halvdel) tok til takke med et par ”fiskekasser” lett henslengt på gulvet er definitivt forbi, og mange av oss ønsker seg flate og/eller veggmonterte høyttalere som står i stil med flatskjerm og filmlerret.

Det amerikanske høyttalerkonsernet Infinity har lange tradisjoner for å tenke nytt. Høyttalere fra den kanten baserer seg nesten alltid på nyvinnende teknologi, og bærer sjelden preg av å være snekret sammen på bakrommet. Med det ressurssterke Harman-konsernet (eier bl.a. Harman/Kardon, JBL og Mark Levinson) i ryggen står det ikke på midlene når det skal utvikles løsninger som kan komme lydfansen til gode. Vi fikk selv erfare dette da vi testet budsjetthøyttaleren Beta 10 i forrige nummer. En rimelig høyttaler til 2 500 kroner, som feide flere dyrere konkurrenter av banen. Høyttalerne vi nå tar for oss er i en annen prisklasse både hva gjelder pris og lyd. De vekker også et langt større må ha-begjær …

Form og funksjon
Infinity har satt seg som mål å lage en høyttalerserie som dekker de nevnte behov, uten at det skal koste stratosfæriske summer. Og Cascade-serien må sies å være det mest spennende vi har sett fra amerikanerne på lang tid. Med slanke og buede former er de svært lekre å se på, og de spesielle firkantede membranene gir maksimal utnyttelse av frontarealet på høyttaleren. Noe som igjen lover kraftfull lyd fra kompakte konstruksjoner. Fleksibiliteten er stor med både veggbraketter og gulvstativer tilgjengelig. Disse er laget i tung og solid aluminium, og i motsetning til de fleste lifestyle-anlegg går monteringen som en lek. I motsetning til de fleste IKEA-møbler trengs det her knapt noen bruksanvisning. Alt glir på plass som fot i hose, og kvalitetsinntrykket er meget høyt. For å matche ulike interiør kommer høyttalerne i pianolakk eller kirsebær- finish, og om de blanke elementene skulle bli for prangende følger det med stoffgriller som festes til frontene ved hjelp av magnet. Elegant er bare fornavnet.

Musikk
Vi har etter hvert lånt øre til et stort antall ”design”-profilerte høyttalere, hvor lyden i mange tilfeller har vist seg å være lite inspirerende. Men med Cascade får man i både pose og sekk, det er klart fra første stund. Her er det en ren og klar lyd som minner om langt dyrere saker. Infinity har langt på vei eliminert kabinettresonans fra de kompakte høyttalerne, og det gir en lydgjengivelse som er fri for grums og forvrengning.

Hvis du er vant med høyttalere som er litt tilbaketrukne og dvaske i toppen av frekvensområdet, vil nok Cascade-ene oppleves som en vitamininnsprøytning. Diskanten formelig freser av liv, med distinkte overtoner som virkelig får musikken til å skinne. Blåse- og strengeinstrumenter låter fantastisk. Samtidig er det mulig å spille skrålende rockemusikk som Rammstein og Audioslave på høyt volum uten at det skjærer i ørene. Men høyttalerne er også svært avslørende når det gjelder eventuelle svakheter i resten av systemet. Elektronikk med spiss og grovkornet diskant blir raskt diskvalifisert.

En positiv bemerkning vi hadde ved de langt rimeligere Beta-høyttalerne var den gode sammenhengen mellom diskant og mellomtone. De to elementene jobbet virkelig på lag, og det var ingen spor av ujevnheter i overgangen som kunne ha forringet lydopplevelsen. Dette kan også sies om Cascade-elementene, men her er oppløsningen av en annen klasse. Mellomtonen er varm og distinkt, og du slipper å spisse ører for å høre hva som blir sagt eller sunget. Vokalene til Chris Cornell (Audioslave) slår imot oss så vi nesten rygger i sofaen. Det er liten tvil om at disse små høyttalerne kan klemme til når det trengs!

Film
Knallsterke egenskaper i diskant og mellomtone setter også fart på film-gjengivelsen. Den høyoppløste diskanten skaper et friskt og luftig lydbilde der alle detaljer kommer tydelig fram. Lydbildet er helomsluttende og energisk, som skapt for fartsfylte filmer som f.eks. Tokyo Drift. Tredje og foreløpig siste film i Fast&Furious–serien var en av fjorårets sprekeste titler, fylt av ellevill bilaction og kul musikk. Og selvfølgelig pene damer. Nykommeren Lucas Black utfordrer lokale helter til sladdekonkurranse i Tokyos travle gater, og Cascade-høyttalerne har ingen problemer med å gjenskape det rå drivet i filmen. Det dundrer og bråker slik det skal når blodtrimma biler raser forbi.

Flere tester:

9 rimelige lydplanker

Best lyd i TV-stua

En lydplanke er den desidert enkleste lydmessige oppgraderingen du kan gjøre til TV-en din. Men hvor bra lyd får man under seks tusen kroner?

Tangent X6BT Phono

Lett samlivspartner

JBL Bar 3.1

Kraftpluggen

Sony HT-XF9000

Ekstra dimensjon i høyden

Philips Fidelio B1/12

Bedre på TV enn musikk

Yamaha YAS-207

Overraskende stor lyd

Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.

Panasonic SC-HTB250

Liten – og halvhjertet

Creative Sound BlasterX Katana

For spillentusiaster

Samsung HW-N660

Perfekt balanse

LG SJ8

La lyden strømme

annonse