Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer SC-LX81

Fullspekket kraftkar

Pioneers nyeste surroundreceiver SC-LX81 henvender seg til de som vil ha de beste opplevelsene fra musikk og film.

Skrevet av / 11.03.09 - 10:42
Pioneer SC-LX81
Marius Siste artikler:
Marius

De nye HD-lydformatene har gjort det mulig for surroundreceiverne å ta et kvantesprang i lydkvalitet. Mens det aldrende Dolby Digital-formatet bare kunne skilte med MP3-kvalitet i 6 kanaler, kan du med Blu-ray som kilde oppnå lyd som er langt bedre enn CD-kvalitet i opptil 8 kanaler! Det kanskje mest positive resultatet av dette er at prisen for god lyd har blitt lavere. Film på Blu-ray låter fabelaktig, selv med en ganske enkel og rimelig receiver. Men skal du virkelig utnytte dynamikken i filmlydsporet, og i tillegg vil ha en fortreffelig musikkgjengivelse, kreves det tyngre skyts.

SC-LX81
Pioneers nye tungvekts-receiver SC-LX81 havner definitivt i kategorien «tyngre skyts».  Både størrelse, vekt og spesifikasjoner understreker at dette er en receiver i toppklassen, og utstyrslisten er lengre enn på de fleste nybiler. Den har 4 HDMI-innganger og 2 utganger, full støtte for de nyeste HD-lydformatene, videooppskalering av analoge kilder til HDMI, streaming av lyd og bilde via nettverk, og avansert romkorreksjon som tilpasser lydgjengivelsen til akustikken i rommet ditt. Kort sagt det meste, men popcornet må du fremdeles skaffe selv. På tross av alt utstyret har Pioneer klart å gi SC-LX81 en ganske diskret fremtoning. Den svartblanke utførelsen er stilren, og knappene på fronten skjules bak et vippepanel. Tilkoblingene på baksiden er overraskende ryddig anlagt når man tar antallet kontakter i betraktning. Pioneer-modellen er likevel som en liten koloss å regne, og krever rikelig med plass.

Home Media Gallery
Nettverksfunksjonen Home Media Gallery gjør denne receiveren ekstra spennende. Ved å koble receiveren til hjemmenettverket ditt via Ethernet-kabel kan du få tilgang til musikk, bilder, video og ikke minst Internett-radio. Den har også USB-inngang for tilkobling av minnepinne og iPod.

Lydavspilleren støtter FLAC-formatet, hvilket gjør at du lett kan streame tapsfri lyd i CD-kvalitet over nettverket, og navigere gjennom musikksamlingen uten å bytte plate. En funksjon vi forøvrig har god erfaring med fra Pioneers stilige alt-i-ett enhet, stereoreceiveren PDX-Z9. SC-LX81 stiller imidlertid litt sterkere fordi den kan vise innhold og menyer rett på skjermen via HDMI-utgangen. Synd, og litt merkelig er det derimot at Pioneer har valgt å ikke støtte videofiler i det populære DivX-formatet.

Bedre brukervennlighet
Pioneer har passet på å gi menysystemet sitt en lenge etterlengtet ansiktsløftning. I stedet for kjedelige tekstbaserte menyer med 80-talls preg kan du nå navigere deg gjennom et grafisk lekkert og mer moderne menysystem. Kanskje ikke like animert og fargefylt som Sony eller Yamaha sine kreasjoner, men klart enklere og mer effektivt enn tidligere. I tillegg er fjernkontrollen blitt mer oversiktlig. De minst brukte funksjonene er gjemt bak et panel, og generelt er det et mindre virvar av knapper enn eldre versjoner.

Avansert romkorreksjon
SC-LX81 har siste versjon av Pioneers egenutviklede romkorreksjon (MCACC+). Ved hjelp av en målemikrofon kan receiveren stille inn nivå og avstand til de ulike høyttalerne, samt korrigere for akustikken i lytterommet. I motsetning til Audyssey-systemet (brukes blant annet av Onkyo og Denon) som måler lyden fra opptil seks ulike posisjoner, baserer Pioneer seg på målinger fra ett enkelt punkt. Teoretisk sett skulle den derfor ikke få like god «oversikt» over akustikken i lytterommet.  Sluttresultatet er imidlertid meget bra. Pioneers romkorreksjon er og har alltid vært meget effektiv. Denne versjonen av Pioneer-systemet har dessuten en rekke avanserte verktøy som fasekontroll og valgbare frekvenskurver (X-curve) som kan hjelpe deg til å finslipe lyden ytterligere.

Filmlyd
Dynamikk og kraftoverskudd er de viktigste egenskapene til en surroundforsterker, og det er noe Pioneer SC-LX81 har i fullt monn. Fastspent til våre Miller & Kreisel referansehøyttalere gir den sjelden eller aldri noe tegn til å anstrenge seg, selv når tøffe actionfilmer som Iron Man og Dark Knight herjer på full lydstyrke. SC-LX81 har heller ingen problemer med å drive store fronthøyttalere som Dali Lektor 8. Filmlyden preges hele tiden av et fjellstøtt og sømløst lydbilde med knivskarpt fokus, og lydhendelser er særdeles godt synkronisert mellom de ulike høyttalerne. Et tegn på at Pioneers romkorreksjon har gjort en grundig jobb. Pioneers gamle toppmodell, VSX-AX10, var en av de første surroundforsterkerne med virkelig feinschmecker-lyd etter vår mening. Men selv denne hadde fått bank av den nyere og hele 15.000 kroner rimeligere SC-LX81 på en rekke områder. Muligheten til å ta inn og dekode de høyoppløste lydformatene åpner nemlig for en fantastisk lydforbedring. Med HD-lyd fra Blu-ray har Pioneer-receiveren evnen fra å gå fra stille dialogscener til heseblesende action i neste sekund, uten å legge noen tøyler på dynamikken. Dialogene gjengis med klokkeren presisjon, og med en solid dose autoritet. At dette er en kapabel receiver er det ingen tvil om.

Musikk
SC-LX81 viser seg også som en habil musikkgjengiver.  Når du vil lytte i stereo kan alle unødvendige lyd- og videokretser slås av for å unngå forstyrrelser (Pure Direct). Musikkgjengivelsen utmerker seg akkurat som på film med god klarhet og finkornet oppløsning. Bassen er heftig og energisk, og forsterkeren holder hele tiden stramme tøyler på basselementene. Den generelle lydkvaliteten er helt klart noe av det bedre vi har opplevd fra surroundreceivere. Pioneer-receiveren kan ikke helt måle seg med en rendyrket stereoforsterker i samme prisklasse, men det er ikke langt unna. Integrerte forsterkere som Hegel H200 og Linn Majik-I kan by på enda høyere lydkvalitet, men forskjellen er mindre enn man skulle tro, tatt i betraktning at SC-LX81 har en mengde ekstra audio/video kretser og et arsenal av forsterkere ombord. ICEpower forsterkerdelen gir receiveren et imponerende kraftoverskudd. De gode strømressursene gjør at den kan spille opp til dans selv med store og kraftige gulvhøyttalere i andre enden. Velger du et 5.1 system fremfor 7.1 har du muligheten til å bruke de to ledige forsterkerkanalene til å bi-ampe fronthøyttalerne, og få enda mer effekt. Dermed skal du ha temmelig kresne høyttalere før behovet for et separat effekttrinn melder seg.

Konklusjon
Pioneer SC-LX81 må være surroundreceivernes svar på Audi RS6 – blank og lekker, fullspekket av utstyr og med uante krefter under panseret. Den kan alt, vil alt og får det til det meste, selv med store og tungdrevne høyttalere på slep. Sluggeren fra Pioneer er ikke billig, og kan du klare deg med marginalt mindre effekt og uten doble HDMI-utganger, kan den nesten identiske, men noen tusenlapper rimeligere SC-LX71 være verdt å vurdere. Men skal du ha den råeste surroundreceiveren vet vi ikke om noe bedre kjøp rundt 20.000 kroner enn Pioneer SC-LX81 akkurat nå.

Lyd & Bilde mener

Krystallklar HD-lyd Gedigne kraftressurser Ingenting

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top