Philips 55POS9002 - Lyd & Bilde

TEST AV Philips 55POS9002

Magisk kontrast!

Philips har tatt OLED og krydret det med sitt Ambilight omgivelseslys. Resultatet er en TV med bildeopplevelse utenom det vanlige.

Lyd & Bilde mener:
Ambilight-lyset forsterker opplevelsen på en allerede glimrende TV. Kontrasten står ut i hele rommet!
Philips-skjermen må greie seg uten Dolby Vision, det kanskje beste HDR-formatet.

Det som først og fremst skiller nye Philips 55POS9002 fra konkurrentene er deres patenterte Ambilight omgivelseslys, som belyser bakveggen med de samme fargene du ser på TV-skjermen. Dette gir en kontrasthevende effekt, som definitivt kan øke bildeopplevelsen flere hakk. Det blir ekstra spennende å se hvordan denne fungerer i kombinasjon med OLED!

Philips lanserte sin første OLED (55POS901F ) allerede høsten 2016, men det skulle gå ytterligere noen måneder før den dukket opp i butikkene. Og før vi hadde rukket å teste den, hadde Philips lansert en ny, rimeligere OLED modell!

Nykommeren legger seg på et adskillig lavere prispunkt enn forrigemodell. Philips har klart å trimme ned kostnadene ved å fjernet den avanserte 6.1 ”lydplanken” fra 901, og erstattet den med et noe enklere lydsystem. Samtidig skal bildepanel, bildeprosessor og regnekraft være oppgradert til 2017-nivå.

Design
55POS9002 er som nevnt en nedtrimmet modell, men designen ser ikke ut til å ha lidd skade av det, snarere tvert imot. Det er en slank og lekker skjerm vi har å gjøre med. Den tynne, mørke metallinnrammingen kan faktisk minne litt om LGs egen B7 modell. Philipsen står imidlertid på egne ben med en original, buet sokkel, og baksiden er nokså annerledes fra LG sin. Foruten de mange Ambilight lysdiodene noterer vi oss en ekstra basshøyttaler i midten, flankert av tilkoblinger på venstre side.

Brukervennlighet og finesser
Philips har i flere år vært en ivrig Android-supporter. Årets modell kjører fortsatt Android 6.0, men en oppgradering ventes i løpet av året. Android har sine styrker og svakheter, og man må leve med at brukervennligheten ikke er helt på nivå med LG og Samsung, som kjører sine egne, proprietære systemer (WebOS og Tizen). Hovedmenyen for innhold er ikke like godt presentert, og domineres av Googles egne tjenester. Google Play Store gir deg tilgang til tusentalls av apper og spill, men ikke alle er like godt tilrettelagt for nordiske brukere.

Sammenlignet med f.eks Samsungs genialt enkle fjernkontroll, har fjernkontrollen til Philips vanvittig mange knapper å forholde seg til. Eget tastatur på baksiden gjør det enkelt å taste inn passord, ord i søkefeltet og lignende, men ellers er de stort sett i veien. Tilbake-knappen på fjernkontrollen er ikke alltid like konsekvent i måten den fungerer på. Vi føler vi har sett dette før, og gleder oss til Philips har en mer minimalistisk fjernkontroll til sine TV-er.

Bildekvalitet
Det er en vaskeekte OLED-skjerm vi snakker om her: Philips bruker bildepanel fra LG Display og stiller dermed likt med Sony, Panasonic og andre som ”låner” teknikken fra LG. Forskjellen ligger i bildeprosesseringen, og selvfølgelig Ambilight som er unik for Philips.

Philips har alltid hatt en forkjærlighet for kraftig bildebehandling, som optimaliserer bildet etter alle kunstens regler. Avanserte algoritmer tas i bruk for å gjøre detaljene skarpere, fargene sterkere og bevegelsene glattere. Dette gir utvilsomt svært kontrastrike bilder med høy wow-faktor, men fra et puristisk ståsted kan det virke noe overdrevent. For hvor rød skal den Ferrarien egentlig være?

Heldigvis er 55POS9002 utstyrt med en rekke bildemodus, slik at gjengivelsen kan tilpasses til det man selv liker – inkludert en egen filmmodus hvor det bare er minimalt med ekstra krydder – ”as the director intended”. Vi foretrakk å bruke denne når vi skulle bedømme bildene kritisk.

Det tar ikke lang tid å slå fast at Philipsen har alle de velkjente OLED-kvalitetene, og de som er vant til en vanlig LCD-skjerm vil oppleve en stor overgang! Kontrasten er helt rå, med stor spennvidde fra det svarteste svart til det lyseste lyse. Lyset er helt jevnt fordelt over skjermen, uten problemer med lysflekker. Fargegjengivelsen er helt upåvirket innsynsvinkel.

Stor Ambilight-effekt
De gode kontrastegenskapene gjør at 55POS9002 passer glimrende til film- serietitting, gjerne i litt mørklagte omgivelser for kinofølelsens skyld. Ulempen med slike settinger er at de kan virke trettende på øynene. Den sterke kontrasten kan bli slitsom å titte på i lengden – ikke minst når vi snakker om en OLED-skjerm med HDR!
Det er her Philips sitt geniale Ambilight-lys kommer inn i bildet. Det å betrakte bildet med et bias-lys i bakgrunnen regnes som mer behagelig, og anbefalt for øynenes skyld. Med Ambilight får du et fargelys som er synkronisert opp mot handlingen på skjermen.

Philips har finpusset teknikken helt siden den ble introdusert til de første flatskjermene i 2004. OLED-modellen har ekstra kraftige farge LED-projektorer med økt rekkevidde på topp og sider. Til sammen projiserer de et fargelys som (avhengig av avstand mot vegg) blir tre ganger større enn skjermen alene! Ambilight-systemet har flere moduser, og vi liker best settingen ”Livlig” som følger handlingen best. Ambilight overfører stemningen fra skjermen til hele rommet. Det spiller bra på lag med den kontraststerke OLED-skjermen og føles mer behagelig å hvile blikket på.

Ingen Dolby Vision
Videoinnhold med økt kontrastområde, såkalt High Dynamic Range, er den hotteste nyheten vi har sett på TV-fronten i senere tid. Den nye videostandarden gir økt kontrast og bredere fargespekter, og gjør at TV-bildene bokstavelig talt gløder av liv. Vi tester alle TV-er som kommer inn med ekte HDR-materiale fra Netflix og UHD Blu-ray.

Som OLED-skjermer flest har Philips 55POS9002 en stor fordel ved visning av HDR. Med det bunnløse svartnivået som bakteppe blir alle detaljer ekstra fremtredende, og det formelig gnistrer i det lyse effekter som sollys, flammer og eksplosjoner danser over skjermen. Sammenlignet med en LCD-skjerm, som må heve baklyset (og dermed mister noe kontrast på bildeoverflaten) hver gang det er en lys hendelse et stede i bildet, klarer OLED-en å bevare kontrasten piksel for piksel, på hele skjermen. Da kan vi leve med at lysstyrken ikke er på høyde med en blodtrimmet LCD-skjerm som Samsungs Q9F.

Philips-skjermen mangler dessverre støtte for Dolby Vision. DV er ennå ikke like utbredt som den åpne HDR10-standarden, men har noen bildemessige fordeler (frame by frame kontrastkontroll). Dette er synlig i sammenligning med LG OLED55B7V på passende Netflix-innhold som The Defenders. LG-skjermen greier å hente ut mer detaljer fra mørke partier, samtidig som det er mer nyanser i de lyse. Frontlyktene på Iron Fists Mercedes er et godt eksempel: På Philips ser man bare lyset, mens man på LG ser både lyspæren og reflektorene. Dolby Vision gjør hele forskjellen.

Kalibrering
Philips-skjermen kommer med ”ekspertmodusen” ISF Dag og Natt, men har utover det begrensede kalibreringsmuligheter. Her er kun 2 punkts hvitbalanse, og ingen fullverdig fargekalibrering (Color Management System). Det blir derfor vanskelig å rette opp avvik i gråskala og kalibrere den 100% til perfeksjon. Det er ikke mulighet for å kopiere innstillinger til flere innganger(eller Netflix). Philips 55POS9002 har imidlertid en god fargedekoder som sørger for god fargekorrekthet. Etter justering endte vi med et gjennomsnittlig delta-avvik på 1 i Calman Colorchecker, hvilket er et utmerket resultat.

Her er våre målinger av lysstyrke:

10% testvindu: 625 nits
18% testvindu: 510 nits
25% testvindu: 410 ca
100% testvindu: 127 nits

Lydkvalitet
Philips 55POS9002 har ikke like påkostet lydsystem som forgjengeren 901, men låter ganske kurant for det. Høyttalerne er vendt nedover med en ekstra basshøyttaler på baksiden. Lyden er både sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse og bra fundament. Philipsen tåler også ganske høyt volum før den låter presset. Alt i alt godkjent lyd, men 55POS9002 vil som alle andre TV-er ha godt av en separat lydplanke.

Konklusjon
Den nyeste OLED-skjermen fra Philips gir en ganske unik bildeopplevelse. 55POS9002 har suveren kontrast og gnistrende farger, og det er før man i det hele tatt har slått på Ambilight-lyset! Projeksjonen av farger på veggen bak gir en besnærende effekt, med både økt innlevelse og mindre øyebesvær. Totalt sett leverer Philips-skjermen en av de flotteste bildeopplevelsene du kan oppnå akkurat nå.

Fakta & Rating:
 • 55” 4K OLED TV, 3840×2160

  HDR

  4 HDMI, 3 USB

  3-sidig Ambilight

  Pris: 26,990,-
  Les også
  TEST: Test av 75″ 4K-TV storskjermer med HDR

  Storskjerm til folkefesten

  Vurderer du ny TV til Vinter-OL, film eller gaming? Hvorfor ikke kline til med en real storskjerm!

  TEST: Samsung UE75MU8005

  Smart storskjerm

  Samsungs 75-tommer kan skilte med lekker design, flott bildekvalitet og flust av smarte finesser.

  TEST: Samsung UE75MU6175

  Mega-TV til mini-pris

  Samsungs billigste storskjerm er slett ikke verst å se på.

  TEST: TCL U75C7006

  Storskjerm med stil

  Kinesiske TCL er tilbake med en prisgunstig storskjerm som hevder seg bra mot konkurrentene.

  TEST: Sony Bravia KD-75XE9405

  Eksplosiv kontrast

  Sonys flaggskip Bravia KD-75XE9405 imponerer med et bilde som er en 75-tommer verdig!

  TEST: Panasonic Viera TX-75EX780E

  Nydelige bilder

  Med TX-75EX780 har Panasonic begått nok en lekker storskjerm som duger til det meste.

  TEST: Philips 75PUS7101

  Mangler kontrast

  Philips-skjermen er blant de rimeligere skjermene i testen, men leverer ikke like god kontrast som de beste.

  TEST: Bang & Olufsen BeoVision Eclipse 55

  Hardtslående high-end TV

  Bang & Olufsens siste TV-kreasjon, BeoVision Eclipse, er en av de beste TV-ene du kan kjøpe for penger akkurat nå.

  TEST: Samsung QE55Q7F

  High-end TV til lavpris

  Samsungs billigste high-end TV byr på flott brukervennlighet og fargesprakende bildekvalitet i en lekker innpakning.
  TEST: LG OLED55B7V

  Vidunderlige bilder

  LGs prisgunstige OLED55B7V er et av de beste TV-kjøpene du kan gjøre akkurat nå.

  TEST: Samsung The Frame UE65LS003

  TV-kunst på veggen

  Samsungs seneste kreasjon kan absolutt minne om et maleri. Men The Frame er først og fremst en utmerket TV, som er lett å leve med i stua.

  TEST: Loewe Bild 7 55”

  OLED i luksusklær

  Hvor mye luksus-OLED får man for 54.000 kroner, og er det smart nok?

  Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

  Du kan sende mail eller ta en telefon.

  Åpningstider: mandag – fredag

  0900 – 1130 og 1230 – 1500.

  Support Tlf: 815 73 510

   

  Support email: abo@lydogbilde.no 
  ×