annonse
annonse

Test av: Bladelius Saga og Ymer

Norrøn gudekraft

Har du ikke råd, bør du kanskje la være å låne øre til dette forsterkersettet fra Bladelius. Du kan angre. Det kombinerer Tors hammers slagkraft med Frøyas ynde, og kan forandre ditt syn på hi-fi for alltid.

Lyd & Bilde mener

Ekstrem dynamikk Oppløsning Tilkoblinger
Litt mye energi i overtonene?
annonse

Ginnungagap. Det store ursvelget uten bunn, som lå mellom kuldeverdenen Nivlheim i nord og ildverdenen Muspelheim i syd. Der ilden og frosten møttes, begynte isen å smelte og dryppe. Av dråpene oppstod liv. De vokste og dannet den enorme urjotunen Ymer. Ved sin død (under sverdene til gudene Odin, Vile og Ve) ble han til jorden og havet. Knokler og tenner ble klipper, fjell og steiner. Av håret ble gresset og skogene skapt. Ymes hjerne ble skyer, og hans blod ble hav og elver.

Ambisiøst forsterkersett
Å oppkalle en forsterker etter dette kjempevesenet er ambisiøst, nesten på grensen til arrogant. Men så er da også den fullbalanserte effektforsterkeren Bladelius Ymer en mastodontisk konstruksjon, som oser high-end av høyeste klasse. Undertegnede gikk akkurat klar fra ryggskader under oppakkingen, for med sin vekt på 55 kilo gikk den ikke akkurat problemfritt inn i racket. Men vel på plass var den et vakkert – og storslått – syn.

Forforsterkeren Saga er også noe for seg selv. Med en strømforsyning på størrelse med den i mange effektforsterkere, og med innmat av ypperste klasse, er den high-end-stempelet verdig i høyeste grad.

Hva er high-end?
High-end er i hi-fi-sammenheng benevnelsen på produkter som besitter de nødvendige egenskapene for å lette sløret fra musikken og trekke lytteren inn i det magiske, musikalske rom. Klassen hvor ”kompromiss” er et fremmedord. Når vi snakker forsterkere, gjelder det evnen til å forsterke signalet fra lydkilden (for eksempel CD-spilleren) uten å tilføre sjenerende forringelser i det elektriske signalet, noe som ville resultert i dårligere lyd. Jo kraftigere forsterker, desto mer vil eventuell grums i musikksignalet forsterkes. En forsterker som både er kraftig og spiller rent, blir derfor dyr. Ingen snarveier må tas, ingen svinger kuttes. Som med dette settet fra Bladelius.

Førsteinntrykket
Etter et par skikkelige basketak og påfølgende ryggsmerter sto forsterkersettet godt plantet i racket på testrommet. CD-spilleren, undertegnedes BASE-modifiserte Hegel CDP4A, er en pålitelig lydkilde, mens i andre enden sto Dynaudio Focus 360. Store gulvhøyttalere som til rundt 48 000 kroner låter fantastisk på nesten alle måter. De har flott tyngde i bassen og spiller med høy troverdighet også oppover i registeret.

Høyttalerne hadde tidligere blitt drevet av blant annet Electrocompaniets EC 4.8 forforsterker og Nemo mono-effektforsterkere (testet i nr. 2/09). Denne kombinasjonen ga fabelaktig tyngde i bassen, skikkelig punch og en oppløst spillestil. Det eneste jeg savnet var en mer livlig og snerten mellomtone. For mens Leonard Cohens rungende stemme fikk et fjellstøtt fundament i bassen og duret godt i mageregionen, var kvinnevokaler litt mer innesluttet, strengt tatt. Samtidig som gitarer og piano manglet litt attakk i anslagene.

Med Bladelius-settet er ikke dette tilfelle. Saga og Ymer åpner opp stemmeområdet til vokalister som Tori Amos, Benedicte Adrian og Sophie Zelmani og sender damene rett i fanget på oss. På Bugge Wesseltofts ”Take5” fra sitt nyeste soloalbum ”Playing” kommer pianoet ytterst attakkert ut, med en vanvittig snert. Kanskje litt for mye. Det mangler litt oppløsning i overtonene og låter litt hardt.

Fakta & Rating:
 • Bladelius Saga
  • XLR: 3 inn, 2 ut
  • RCA: 6 inn, 2 ut
  • Trafo: 300 VA
  Bladelius Ymer
  • 2 x 300W (8 ohm)
  • XLR og RCA inn
  • Trafo: 2 x 2.000 VA
  • 55 kg
  Pris: 156000,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.