Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Power of the Pen

Power of the Pen

Den digitale pennen er kommet for å bli, og de to mest populære profesjonelle nettbrettene på markedet har hver sin makker. Vi kårer en vinner!

Skrevet av / 01.03.16 - 06:00
Power of the Pen
Peter Gotschalk

Produkter i denne test

Steve Jobs snur seg i graven! Slik tenkte mange da Apple lanserte den store iPad Pro sammen med Apple Pencil i september 2015. Og hvorfor det?

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

For å forstå indignasjonen må vi spole tiden tilbake til 2007, da Steve Jobs viste den aller første iPhone-en frem for offentligheten. Den ble presentert av Jobs, med blant annet en slide hvor det sto: «Who wants a stylus?». Og senere er han blitt sitert for å ha sagt: «It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!».

 

Så selvfølgelig spør man seg selv, om Apple-grunnleggeren nå snur seg der nede under jorden, når Apple få år etter hans død lanserer en forvokst iPad med en penn som viktigste tilbehør. Men hvis man tenker seg litt om, vil man innse at formålet med en penn i dag, uansett om vi snakker om Apple Pencil eller Surface Pen, er et helt annet enn det Steve Jobs trolig hadde i tankene, da ha uttalte seg så kategorisk om det uhyrlige ved en stylus.

 

I gamle dager – altså før kapasitive multitouch-skjermer som man kan betjene med fingrene – var pennen den eneste måten man kunne bruke enheter med de såkalte resistive touch-skjermene. Man var simpelthen nødt til å bruke en penn for overhode å kunne betjene tidligere tiders håndholdte dingser som Palm V, Compaq iPAQ eller til og med Apples eget Newton-nettbrett på begynnelsen av 90-tallet.

 

Skapt for kreativitet

Og det er, kan vi hilse å si, ikke på noen måte hensikten med Apple Pencil. Eller Surface Pen for den saks skyld. Både iPad Pro og Surface Pro 4 betjenes på normal måte via multitouch på den berøringsfølsomme skjermen. Det er når det handler om å arbeide kreativt, pennen kommer inn i bildet. Først og fremst som tegneredskap, men også i forbindelse med bilderedigering og andre former for grafisk arbeide. Og både Apple Pencil og Surface Pen gjør et imponerende stykke arbeide som grafisk verktøy. Det er nesten ikke til å forstå, når man, som denne skribenten, har vært med så lenge, at man kan huske hvor lang tid det tok bare å skrive bokstaver en for en med en stylus på skjermen til en Palm V eller Compaq iPAQ i gamle dager. For i dag er opplevelsen tett på å føles som å tegne, skrive eller male direkte på papir, uansett om det er Apple Pencil eller Surface Pen man har i hendene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Selv om det ikke er å se med det blotte øye, har det krevd et tigersprang av teknologisk utvikling for å få det til å fungere. Og det har krevd at både skjerm og penn ble intelligente og utstyrt med fintfølende sensorer. I tilfellet med Apple Pencil kommer pennen både med Bluetooth, som kobler den til nettbrett-enheten, samt en rekke sensorer og en ARM-basert Cortex-M3 microcontoller. iPad Pro-skjermen leser pennenes bevegelser 240 ganger i sekundet, og hele systemet er skreddersydd til å gi en så lav såkalt latency – altså forsinkelse – som mulig, mellom det at brukeren beveger pennen, og til det etter hvert skjer noe på skjermen. Surface Pen og Surface Pro 4, som har en digitizer innebygget i skjermen, akkurat som langt dyrere grafiske nettbrett, fungerer på tilsvarende måte, og både Surface Pen og Apple Pencil kan brukes med hånden hvilende på skjermen i helt normal skrive- eller tegneposisjon, uten at det registreres som input. En funksjon som kalles «Palm Rejection».

 

Slik testet vi

Fokus for testen har vært Apple Pencil og Surface Pen, og hvordan de to pennene fungerer på henholdsvis iPad Pro og Surface Pro 4, som de er «født» til å danne par med. De mange likhetene til tross, er det vesentlige forskjeller på funksjoner og spesifikasjoner, og vi har gått i dybden på de to ved blant annet å se på presisjon, følsomhet og betjening i forbindelse med forskjellige typer av oppgaver og apper. Og ikke minst har vi også vurdert produktenes fysiske egenskaper, for eksempel når det gjelder ergonomi, brukervennlighet og lignende.

 

 

Det sa vi om …

 

Vi har allerede anmeldt både iPad Pro og Surface Pro 4 i januarutgaven av Lyd & Bilde. Da var vårt fokus i begge tilfeller imidlertid på selve produktet, og ikke så mye på Apple Pencil og Surface Pen.

 

Men for at disse enhetene ikke skal bli helt glemt i denne testens snakk om penner, kommer her en oppsummering av våre vurderinger.

Apple iPad Pro

Med en skjerm som er nesten dobbelt så stor som på en alminnelig iPad, kunne man tro at alt ville se forstørret og grovkornet ut. Men takket være en oppløsning på vanvittige 5,6 millioner piksler er detaljrikdommen mer enn god nok.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Takket være skjermstørrelsen kan man også ha to iPad-apper i full størrelse åpne samtidig med skjermdeling. Ikke helt som med en bærbar, men godt nok til enklere oppgaver.

 

Ipad Pro er dessuten et stort skritt fremover med hensyn til bilderedigering, da man nå har tilstrekkelig skjermplass og oppløsning. Man kan straks se om de bildene man har tatt er skarpe, uten å måtte zoome inn, og skjermen er god nok til å bedømme fargegjengivelse og bildekvalitet.

 

For å drive den ekstremt høyoppløste skjermen, har Apple pakket så mange hestekrefter inn i Pro som mulig. Den nye A9X-prosessoren har høyere klokke-frekvens, som er et sterkere grafikkort, og maskinen har fått mer internminne. Det betyr at den slår de tidligere iPad-modellene – som ikke akkurat var langsomme – med flere hestehoder. Dermed takler den elegant både high-end gaming og 4K-video. JE

 

Microsoft Surface Pro 4

For det første er det nok mer presist å kalle Surface Pro 4 en hybrid datamaskin, enn et nettbrett. Det har nettbrettets form, og er med sine 12 tommer og penn den nærmeste konkurrenten til Apples iPad Pro. I sitt hjerte er det imidlertid en PC. I det slanke kabinettet banker en kraftig Intel-prosessor (i5 eller i7), og spesifikasjonene er for øvrig som en ultrabook i det øvre sjikt. Skal man utnytte alle kreftene, er et tastatur uunnværlig, og Microsoft har selv levert det definitive tilbehørtastaturet til Surface Pro, kalt Type Cover.

 

Med S

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

urface Pro følger det en trykkfølsom penn som gjør nettbrettet egnet til grafisk arbeide. Pennen støtter ikke mindre enn 1024 grader av trykk, ja, faktisk fanger skjermen opp pennen på flere millimeters avstand. Som alt annet på nettbrettet er også pennen magnetisk, og parkeres langs venstre side av skjermen.

 

Å bruke Surface Pro 4 er i utgangpunkt som å jobbe med en normal PC. Med tastaturet klikket på, er det en normal bærbar PC! JAH

Produkter i denne test

iPad Pro + Apple Pencil

Blyant 2.0

iPad Pro og Apple Pencil er det perfekte makkerpar.

Den mest naturtro skrive- og tegneopplevelsen noensinne, blant annet på grunn av ikke-eksisterende forsinkelser og meget presise sensorer i både penn og skjerm.
Følger ikke automatisk med iPad Pro, og er ikke helt billig. Må også lades jevnlig.
Les hele testen

Microsoft Surface Pro 4

Litt for overfladisk

Microsoft Surface Pro 4 er sammen med Surface Pen en sterk kombinasjon med mange funksjoner, men pennen føles litt for «digital».

Følger med gratis sammen med Surface Pro 4, holder strøm i et år og har også flere funksjoner enn Apple Pencil.
Til gjengjeld er skrive- og tegneopplevelsen knapt så naturlig. Ikke minst på grunn av forsinkelser.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top