Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus Zenfone Zoom S ZE553KL

Mobil til nærbilder

Slipp løs din indre portrett- og paparazzifotograf med zoom-mobilen fra Asus.

Skrevet av / 20.11.17 - 11:25
Asus Zenfone Zoom S ZE553KL
John Hvidlykke

Vi testet nylig kameramobilen Asus Zenfone 4, som er den sentrale modellen i Asus nye smartmobilsatsing i Europa.

Zenfone Zoom S, som vi her ser på, er ikke en del av den nye serien, men ble lansert umiddelbart tidligere. Dermed er Asus oppe i hele seks aktuelle mobiler i topp- eller øvre mellomklasse. Og i tillegg kommer Zenfone AR, som spesielt henvender seg til augmented reality-utviklere.

Men tilbake til Zenfone Zoom S. Som navnet sier, er dens eget spesielle partytrick en optisk zoom på 2,3x. Det oppnås i praksis ved å ha to kameraer på baksiden: Et normalkamera med 25 mm optikk og et med 59 mm kort tele. Begge har 12 Mp bildesensor. Zoomrekkevidden utvides elektronisk til maks 12x. Selfiekameraet har en sensor på hele 13 Mp, og det gir mulighet for virkelig høyoppløste bilder av deg selv – med verdens attraksjoner som kulisse.

Designmessig er det ikke store sprell over Zenfone Zoom S: En 5,5” unibody-mobil med en skjerm som nesten går helt ut til kantene. Bortsett fra de nederste og øverste 1,5 cm som brukes til henholdsvis navigasjonsknapper og kamera. Baksiden er mattpolert aluminium med en diskré Asus-logo og selvfølgelig de to kameraene. Fingeravtrykkleseren er plassert øverst på baksiden, på samme måte som hos LG. Mobilen fås i sort, sølv og ”Rose Gold”.

Prosessoren er en 2 GHz Qualcomm Snapdragon 625 med åtte kjerner. Det er ok, men gir ingen superytelse. Til gjengjeld er det bra med 4 GB RAM, noe som betyr langt mer for brukerfølelsen enn hvis man hadde valgt en raskere prosessor på bekostning av RAM. Det er 65 GB lagringsplass og mulighet for ikke mindre enn 2 GB (!) lagringsplass på microSD-kort. Noe som imidlertid ville koste betydelig mer enn selve mobilen. Velger man å utvide med et SD-kort, legger kortet beslag på den ene av de to SIM-plassene.

Lading og kabler er via USB-C. Det er også en 3,5 mm hodetelefonutgang. Poeng for det. Ikke fordi det er noe galt med trådløs forbindelse, men det er fint å ha valgmuligheten, også ettersom det er gjort ekstra ut av lydsiden med 24-bit/192 kHz HD-lyd og DTS Headphone:X.

Det er to hovedkameraer på Zenfone Zoom S: En normaloptikk og en kort tele til nærbilder. Begge er meget lysfølsomme. Foto: Asus

 

Litt nærmere

Med to hovedkameraer, hvorav det ene er dedikert zoomopptak, fyller bildedelen naturlig nok mye ved bruk av mobilen. Ja, man kan faktisk ringe med den (og på to forskjellige nummer takket være to SIM-kortplasser). Apper åpnes og kjøres raskt og problemfritt, så lenge man holder seg vekk fra tunge 3D-spill. Men Zenfone Zoom S er først og fremst skapt til å ta bilder.

Tross navnet er det ikke snakk om en ordentlig zoomoptikk, men en telelinse med fast brennvidde. Zoomeffekten fra 1-2,3 ganger gjøres digitalt ut fra bilde fra de to optikkene. Det er ikke noe i veien med det, faktisk er det en fordel da en fysisk zoomoptikk er mindre lyssterk enn en fast teleoptikk. Og lysfølsomhet er alfa og omega på de ultrakompakte mobilkameraene. Asus Zenfone Zoom kan skryte av blender f/1,7. Det er virkelig flott. iPhone X ligger til sammenligning på f/1,8 og Samsung Galaxy S8+ har samme f/1,7. I lysfølsomhet er den altså på nivå med eller bedre enn de aller dyreste konkurrentene. Fra 2,3x og resten av veien til 12x skjer zoomingen digitalt, og den fysiske bildeoppløsningen faller. Det er helt normalt på både kameramobiler og kompakte digitalkameraer. Og det er heldigvis piksler nok å ta av. Enda viktigere er at den innebygde bildestabiliseringen er i stand til å korrigere for risting tilsvarende fire blendertrinn. Noe man har bruk for ved fotografering i dårlig lys og med zoom.

Mobilen møter imidlertid konkurranse fra egne rekker i form av Zenfone 4. Den ekstra zoomen kan med ganske godt resultat oppnås ad digital vei, men vidvinkelbilder kan bare la seg gjøre ad optisk vei.

Designen på Asus Zenfone Zoom S er diskré og enkel. Bare en nedtonet logo på baksiden avslører produsenten. Foto: Asus

[wonderplugin_cond deviceexclude="Mobile"]
[/wonderplugin_cond]

Benchmark

En Snapdragon 625 prosessor med åtte kjerner er fint til en hverdagsmobil. Og rikelig, så lenge du ikke bruker mobilen til tunge 3D-spill eller vil kjøre mange apper samtidig.

Målt i tørre tall klarer Zenfone Zoom S en Geekbench på 4375 i multi-core og 789 i single-core. Antutu 6 grafikktesten gir et resultat på 63 416. Det er i store trekke identisk med Zenfone 4, som bruker Snapdragon 630.

Et sted hvor Zenfone Zoom S stikker fra alle andre, er på batteriet, som er på hele 5 000 mAh. Så stort batteri har jeg kun sett en gang, og det var på håndverkermobilen Runbo F1. Det gir deg lett to dagers bruk på en lading. Og sikkert også tre, ved normal bruk. PC Mark batteritesten tømte den for 80 prosent av strømmen på 7 timer og 47 minutter. Det er lang tid, når det skjer med konstant bruk og fullt bluss på skjermen. Det gigantiske batteriet betyr imidlertid også at mobilen er litt kantete.

Konklusjon

Asus Zenfone Zoom S er en litt usedvanlig ”mellommodell”. Den er ikke en del av selskapets Zenfone 4 hovedserie, men har fortsatt noen unike egenskaper som kan gjøre den interessant for mobilfotografen. Takket være dobbelt optikk og en god bildeprosessor, tar den virkelig gode bilder også under dårlige lysforhold. Som smartmobil betraktet er den også utmerket og helt tilstrekkelig – med mindre du bare må eie markedets kraftigste mobil. Det superkraftige batteriet betyr dessuten at du ikke trenger å bekymre deg om å lade mobilen hver dag. Heller ikke selv om du har vært flittig med kameraet. Listeprisen er like over smertegrensen, men i praksis kan den lett kjøpes til ca. 1.000 kroner mindre, noe som gjør den til et utmerket kjøp.

Home mener

En utmerket kameramobil som gir deg et litt tettere bilde uten å gå på digitalt kompromiss med bildekvaliteten. Litt dyr. De tekniske dataene er utmerkede uten på noen måte å stikke seg ut fra mengden. Litt tykk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Scroll to Top