Logitech-Squeezebox-Touch&Z623-01

Test av Logitech Squeezebox Touch og Z623

Trådløs og kraftig PC-lyd

Logitech Squeezebox Touch har enkelt brukergrensesnitt og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste PC-høyttalere gir dessuten mektig lyd.

Pluss

Mange lydformater
Multiromsmulighet
Fyldig lyd

Minus

Squeezebox Server må installeres på PC/Mac

Squeezebox Touch er en nettverksstrømmer som fungerer som bindeledd mellom PC-en eller Mac-en og stereoanlegget. Den har digitalutganger og kan derfor kobles til en digitalkonverter. Den tar de fleste filtyper, deriblant MP3, Apple Lossless, Flac, Wav og AIFF – også 24-bit/96 kHz. Flere Squeezebox-produkter kan bygges sammen til en trådløs multiromløsning. Programmet Squeezebox Server må installeres på PC eller Mac. Styr direkte fra datamaskinen, eller bruk tegnruten på Squeezebox for å manøvrere ved hjelp av sitt berøringspanel eller medfølgende fjernkontroll. Eller last ned fjernkontrollapp for din smartmobil – da blir grensesnittet veldig likt AirPlay.

Squeezebox fungerer også med tilleggstjenester som Spotify og Wimp direkte, uten at du trenger datamaskinen tilkoblet. Du må abonnere på tjenestene. Via USB-inngangen kan du dessuten strømme musikkfiler fra en USB-harddisk, helt utenom datamaskinen.

CD-spiller finnes ikke her, og du kan heller ikke strømme fra CD-drivverket i din datamaskin. En nødløsning er å bruke høyttalernes minijack-inngang til dette.

Logitechs kraftigste 2.1-høyttalersystem Z623 er oppgitt til å levere 200 watt RMS. Hvordan dette er fordelt, vet vi lite om, men det kan være nærliggende å tro at 100 watt fôrer subwooferen, mens de små høyttalerne, som passer inn i selv den minste bokhylle, deler på resten. Volumkontroll og av/på sitter på høyre høyttaler, mens forsterkningen sitter i subwooferen.

Produktet i bruk
Brukergrensesnittet til Squeezbox er enkelt å bruke. Selv foretrekker jeg klart å bruke min iPhone som fjernkontroll ved hjelp av appen Squeezebox Controller. Da sitter jeg med full oversikt over spillelister, artister og låter rett foran meg.

Wimp og Spotify funker best med spillelister allerede lagret, da det er litt knotete å søke frem ny musikk med fjernkontrollen. Her vinner Wimp, da tjenesten har så mange gode redaksjonelle spillelister.

Lyden fra Logitech-høyttalerne er kraftigere og større enn med Creative D5x og DSx. Subwooferen oppleves som litt tregere og mindre kontant, men går dypere, og totalt sett har høyttalerne kraftigere lyd med en helt annen oppløsning oppover enn Creative.

Man kan også spille høyere enn med Philips og Sony, og med dypere bass. Men Logitech-høyttalerne er ikke like oppløst som disse. Spesielt Philips er mer oppløst i overtonene, og Sony har bedre kontrast i mellomtonen hvor stemmer og neste alle instrumenter har sitt viktigste toneområde. Men totalt sett liker vi Logitech-løsningen. Squeezebox Touch kan på det varmeste anbefales, og høyttalerne gir mye for pengene.


Kommentarer (22)
 1. Ole Jakob 24.11.201108:40

  Er ikke riktig det som står om at man ikke kan streame fra cd-drivverket i pc’en. Til dette huker man bare av for en liten plugin i server-programvaren, kalt CDplayer. Funker 100%.

 2. Det er heller ikke riktig at Squeezebox Server er begrenset til PC/Mac. Kjører selv server på Linux.
  Dessuten kan en kjøre rett gjennom Squeezebox Touch og ut til ekstern D/A som gir dramatisk forbedret lyd. Spesilet om man mater med 24/88 eller 24/96 signal !

  • Geir Nordby 24.11.201112:01

   Takk for rettelsen! Når det gjelder ekstern DAC, bruker jeg dette selv.

 3. Squeezebox Server kan også kjøres på NAS.
  Fungerer utmerket på min Netgear Readynas Ultra.

 4. Ole Propell 28.11.201122:23

  Og så er iPeng mye bedre enn Logitechs egen app. Lokal musikk kan lagres på et minnekort, som dyttes inn i Squeezebox.

  Men greier dere virkelig å høre forskjell ved bruk av ekstern DAC? Har dere blindtestet?

  • Geir Nordby 29.11.201111:27

   Takk for tips! Og, ja, det er stor forskjell på ulike DAC-er. Den som er innebygd i Squeezebox er ikke spesielt bra. Selv har jeg Squeeezbox hjemme med Hegel HD20, og forskjellen er så hørbar at blindtesting ikke er nødvendig. Spør samboeren. 😉

   • Bruker selv bare Squeezebox sammen med Harman Kardon HK 3490.
    Bruker her den optiske utgangen fra Squeezeboks og lyden er upåklagelig.
    CD samlingen er nå samlet på en ekstern HDD i Flac format. Enkelt å finne fram i samlingen. Hører mye på internettradio, og søk etter akkurat den sjanger du ønsker er lagt opp veldig enkelt. Et topp produkt til en rimelig penge.

   • Tor Øines 29.07.201216:25

    «..er så hørbar at blindtesting ikke er nødvendig.»

    Blindtesting er alltid nødvendig. Ellers er ikke opplevelsen din til å stole på. Det er faktisk så enkelt. Jeg sier ikke nødvendigvis at du tar feil i dette tilfellet, men selv de mest hardbarkede eksperter lar seg ufattelig lett lure i en rigget blindtest. Gang på gang er dette testet. Dette er viktig å være klar over. HiFi-entusiaster føler seg, slik jeg oppfatter det, ofte hevet over dette. Men HiFi-entusiaster er også mennesker med en menneskehjerne. Og menneskehjernen er så lett, så lett å lure.

 5. Man MÅ vel egentlig ikke ha Squeezebox Server programmet installert på PC/Mac/Linux/NAS i det hele tatt? Touch kan vel brukes direkte mot mysqueezebox.com og da faller behovet bort for lokal server. Hvis man har egen musikk rippet kan man henge på USB disken i rompa på Touch’n og benytte den innebyggede server (Tiny SB). Hvis man ikke har altfor stor samling fungerer dette utmerket.

 6. Kan man enkelt kable til en TV til anlegget?

  • Geir Nordby 01.12.201112:26

   Hei! Du kobler TV-en til en av minijack-inngangene på høyttalersystemet. Kildevalg må gjøres via kontrollen på den ene høyttaleren og kan ikke gjøres med fjernkontroll. Ønsker du dessuten å styre lydnivået med TV-ens fjernkontroll, må du bruke TV-ens hodetelefonutgang og ikke linjeutgang.

   • Hei.

    Jeg har koblet anlegget til hodetelefonutgangen på tv`n. Men finner ingen måte å justere dette på, uten å gå helt inn i menyen i min philips TV. Vet du om det er mulig å gjøre dette på en annen måte?

    • Geir Nordby 08.01.201218:50

     Det var rart. På de aller fleste TV-er har hodetelefonutgangen parallelt volumnivå med TV-ens høyttalere, altså kan du da styre volumnivået med fjernkontrollen på TV-en. Har egentlig aldri hørt om noe annet, da dette er viktig for å styre volumet med hodetelefoner.

 7. Torstea 12.12.201118:20

  Hei
  Mangler litt på spesifikasjonen i innlegget der det nevnes at kobling via en DAC gir merkbart bedre lyd. Bruker selv Squeezebox koblet til en Denon forsterker med vanlig kabel (RCA).
  Vil en DAC gi hørbar forskjell her, eller var det ment mellom squeezebox’en og aktive høyttalere?

  Torstea

  • Geir Nordby 13.12.201113:51

   Hei! Avhengig av kvaliteten på anlegget ditt, vil en god, ekstern DAC forbedre lyden til Squeezebox. F.eks. Cambridge DacMagic eller Musical Fidelity V-DAC.

 8. Hei, støtter Squeezbox iTunes? Kan man lage spillelister som kombinerer lagrede sanger i Apple lossless og f.eks Spotify?

  • Geir Nordby 08.01.201219:10

   Hei! Du velger din iTunes-mappe som kildemappe for musikk. Apple Lossless støttes, men konverteres til FLAC på direkten. Spillelister kan blandes mellom Spotify og iTunes, men jeg må innrømme at jeg innimellom har problemer med dette med min Mac. Squeezebox og Mac er ikke fullt så gode venner som Squeezebox og Windows, er min erfaring.

 9. Er det mulig og streame fra pc i spotify uten og gå via logitech media serveren? Airplay direkte ifra spotify alstså?

  • Geir Nordby 07.02.201216:38

   Du kan kjøre AirPlay direkte fra Spotify fra en iPhone eller iPad. Fra PC er dette bare mulig om du i tillegg installerer AirFoil på PC-en. Denne gjør at AirPlay tror at Spotify er iTunes.

 10. Steinar Carlsen 16.02.201219:56

  Kan dette være en løsning for hyttebruk? Dvs. bruke disse sammen med en USB-disk med musikksamling på (uten å trenge noen PC)?

  • Steinar Carlsen 16.02.201219:56

   Og uten annet nett enn mobilt bredbånd innimellom?

   • Geir Nordby 16.02.201220:47

    Hei! Det går å bruke dette med lokal samling fra USB-disk. Vi fikk ikke testet dette, og jeg er usikker på om den fungerer med en bærbar harddisk som ikke har egen strøm. Men den funker i hvert fall med minnepinner og harddisker som har egen strømforsyning (andre som har erfaringer her?). Du finner bruksanvisning til Squeezebox Touch på http://logitech.no.

    Har du mobilt bredbånd i tillegg (som du betaler fast nettleie på, så du ikke blir ruinert!), så kan du også strømme musikk via WiMP og Spotify direkte uten PC imellom, om du har god nok 3G-dekning. Du kan da også bruke internettradio.