LG 55UB950V

Ujevne prestasjoner

LG fokuserer knallhardt på sine OLED TV-er for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

Pluss
55UB950 er en utmerket smart-TV: LGs nye WebOS operativsystem gir et flott grafisk brukergrensesnitt med friske farger og lekker grafikk. Bildekvaliteten i 4K-format er gnistrende skarp og kontrastrik.
Minus
LG-skjermen ser ikke like imponerende ut på vanlig HD-innhold og har synlige problemer med bildestøy. Svartnivået er varierende og 55UB950 kan ikke måle seg med kontrasten til de beste i klassen.

LG har fått mye oppmerksomhet det siste året ved å være den eneste produsenten med OLED-TV tilgjengelig i markedet. OLED (organiske lysdioder) representerer på mange måter en ny tidsregning innen bildekvalitet. Men foreløpig må de klare seg med vanlig Full HD-oppløsning, og det er her 55UB950 kommer inn som et alternativ. Denne 4K (3840 x 2160) oppløste våpendrageren er LGs toppspesifiserte LED-LCD TV for 2014, og leveres i både 55” og 65”. Designmessig er LG-skjermen vesentlig tykkere i dybden enn sin OLED-motpart, men selve rammen rundt skjermen er til gjengjeld meget tynn. Den elegante buede sokkelen er med på å gi TV-en et ganske futuristisk uttrykk.

Brukervennlighet og finesser
Når det gjelder tilkoblingsmuligheter har LG-skjermen rikelig med HDMI-innganger hvor alle fire støtter den nye HDMI 2.0 standarden. USB 2.0 og MHL tilkoblinger er også på plass. Når vi slår på TV-en for første gang møtes vi av LGs nye WebOS. Oppstartmenyen loser oss gjennom de viktigste innstillingene på en forbilledlig enkel og underholdende måte, med lekker og morsom grafikk. Når de første innstillingene er unnagjort kan vi ta i bruk menysystemet, hvor menyer og innhold er organisert i en ”kortstokk” nederst på skjermen. Denne kan tilpasses med snarveier og gjør det enkelt å hoppe til den kanalen eller innholdet man vil se, for eksempel Netflix eller Youtube.

Bildekvalitet
Selv om en 4K-skjerm er som skapt for å levere høyoppløste bilder av topp kvalitet, må den innfinne seg med at mye av innholdet vi ser fortsatt er i vanlig HD-kvalitet. Vi startet derfor med våre trofaste PVR-opptak i 720p kvalitet. Den umiddelbare reaksjonen er at LG nok kunne gjøre en enda bedre jobb i dette tilfellet. Oppskaleringsjobben oppleves som litt mangelfull, med mye bildestøy, utvaskede detaljer og grove konturer sammenlignet med Sony-skjermen som står ved siden av. Her bør man redusere bildebehandlingen til et minimum, hvis ikke blir bildet grøtete og usammenhengende.

UB950 trives langt bedre når vi forer den med litt edlere Blu-ray vare i ekte Full HD-kvalitet. Da blir bildet langt skarpere og detaljene kommer bedre frem. Her skal man definitivt velge Kino-modusen for å unngå at TV-en visker ut de minste detaljene.
Med en rykende fersk firmwareoppdatering støtter LG-skjermen dessuten Netflix i 4K-kvalitet. Da smaker det virkelig av fugl, og med den nye 4K-versjonen av Breaking Bad viser 55UB950 seg fra sin beste side. Bildene er gnistrende skarpe, og fraværet av støy gjør at man nærmest kan ”se innover” i bildet uten behov for 3D-bilder. Den gir også meget godt resultat fra våre 4K-opptak via PC, inkludert demovideoen ”Tears of Steel”.

Når vi kommer til den generelle bildekvaliteten, har LG-skjermen (som LCD-skjermer flest) sine styrker og svakheter, og her møter den tøff konkurranse, ikke minst fra egen leir. 55UB950 har et IPS-basert bildepanel, kjent for bred innsynsvinkel, men ikke alltid like bra svartnivå. LG har forsøkt å kompensere for dette ved å dempe lysstyrken i avgrensede områder av skjermen, i takt med bildeinnholdet, for å oppnå best mulig kontrast i praksis, men det fungerer ikke helt etter hensikten. Bildet deles opp i tydelige vertikale ”blokker”, og baklyset henger ikke alltid med når bildeinnholdet skifter raskt. Vi blir mest fristet til å skru funksjonen av, og da blir det tydelig at LG-skjermens svartnivå ikke henger med de beste i klassen. Sony-skjermen er ikke perfekt den heller, men har en anelse mørkere, mer stabilt svartnivå som er å foretrekke til både film og allround bruk.

Lydkvalitet
LG-skjermen har en fremadrettet mini ”lydplanke” under skjermen, samt en ekstra basshøyttaler på baksiden. Til sammen gir disse klar og fyldig lyd med god brystklang i stemmene og bra smekk i actionscenene. Ingen fullgod erstatning for større lydplanker og lydsystemer, men likevel klart å foretrekke foran Sony-skjermen.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Konklusjon
LG 55UB950 leverer høy ytelse med 4K materiale og gir oss bra tilgang på dette fordi den støtter Netflix 4K. Derimot svikter den litt på vanlig HD direktesendinger og er ikke helt i toppklassen når det kommer til oppskalering og støyreduksjon. Den generelle bildekvaliteten hemmes dessuten litt av det litt ubalanserte svartnivået. Hvilket er synd, for TV-en har gjennomgående suveren brukervennlighet og fin lydkvalitet til prisen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
Også i denne testen:
  • 55” 4K UHD, 3840 x 2160
  • 4 HDMI, 3 USB
  • HEVC 4K/60P
  • Netflix 4K
  • WebOS
  • Magic Remote
Pris: 22995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.