annonse
annonse
Mai 2017
Sony KD-65XE9305
Mai 2017
Sony KD-65XE9305

Test av: Sony KD-65XE9305

Lekker lyskanon

Sonys nye toppmodell er en knallgod TV for de kresne.

Lyd & Bilde mener

Sony KD-65XE9305 leverer glimrende bildekvalitet, med super kontrast, korrekte fargenyanser og ikke minst blendende lysstyrke.
Android smart-plattformen er ikke det mest brukervennlige vi har sett.
annonse

Sony har hatt en fremtredende rolle i TV-markedet så lenge vi kan huske, og selv om konkurransen blir stadig tøffere, kniver de fortsatt med Samsung, LG og resten om å ha de aller beste TV-ene. I år får vi også se den første skikkelige OLED-TV-en fra Sony. Den nye A1 OLED er en TV vi har store forventninger til, men den blir også en kostbar TV i 50.000 kroners klassen.

De som vil ha høy ytelse og minst 65 tommer skjermstørrelse uten å tømme bankkontoen opptil flere ganger, bør kanskje heller kikke i retning av XE93-serien. Dette er Sonys toppspekkede LCD-TV for 2017 (hvis vi ser bort fra 2016-modellen ZD9 som går et år til), og etter å ha testet 65XE9305 må vi si oss imponert over hva japanerne har fått til.

65XE9305

På overflaten ligner Sony-skjermen en relativt ordinær LCD-TV med Ultra-HD oppløsning. Forskjellen ligger i kreftene under panseret: 65XE9305 er utstyrt med Sonys patenterte X1 Extreme videoprosessor, som opprinnelig ble utviklet til flaggskipet ZD9. Den bruker også selskapets egen LED-belysning, Slim Backlight Drive+ for å gi best mulig lys, kontrast og svartnivå. XE9305-serien fås i både 55” og 65” utgaven som vi tester her. For de som søker en real storskjerm finnes i tillegg storebroren 75XE9405 med direkte LED-baklys.

Design

Sony har sørget for å holde baksiden så ryddig som mulig: Alt av ledninger kan skjules bak nesten usynlige deksler. (Foto: Audun Hage)

Mange av TV-produsentene bruker avrundede former og glinsende overflater for å imponere. Sony har i stedet valgt et mer nedtonet ”no nonsense” utseende. XE93 har en veldig stram, rettlinjet og funksjonell design. Sett forfra er det bare en tynn svart ramme som omgir den slanke skjermen, med en forgylt sokkel som er smal nok til å få plass på ethvert TV-bord. Sony har også sørget for å gjøre baksiden så ryddig som mulig: Alt av tilkoblinger er gjemt bak en mengde deksler som går i ett med mønsteret på baksiden. Ledningene trekkes elegant ut gjennom foten og gir et veldig ”proft” og gjennomført preg. Selve TV-en virker meget solid og velbygget, og 65” er såpass tung at du bør få hjelp av en venn når den løftes på plass.

Det eneste vi vil trekke frem som en svakhet, er at skjermoverflaten virker noe blankere enn de aller beste. Skjermoverflaten reflekterer noe mer lys enn Samsung Q7F som vi har stående ved siden av. Den har et spesielt filter som reduserer refleksene i større grad. Men XE93 er langt fra noen versting på området.

Sony-skjermen ser slank og lekker ut sett fra siden, og er lett å plassere takket være smal sokkel. (Foto: Sony)

Brukervennlighet og finesser

Sony-skjermen har flust av tilkoblingsmuligheter under de mange ”pansrene” på baksiden. Deriblant 4 HDMI innganger.

Fjernkontrollen til Sony-TV-en er ikke det mest innovative vi har sett. Den er veldig tradisjonell med et stort antall knapper man ikke vil se mye bruk av. På den positive siden er hurtigknapper til Netflix og lignende, men Sony-fjernisen virker litt ”billig” i forhold til Samsungs slanke lekkerbisken av en fjernkontroll.

Et økende antall TV-produsenter benytter seg nå av Android-plattformen fra Google som operativsystem, og Sony er en av dem. 65XE9305 kommer foreløpig lastet med Android 6.0, og vi synes den virker merkbart kjappere enn mange av fjorårets modeller. TV-en starter opp fra standby på brøkdelen av et sekund, og lar deg ”zappe” frem og tilbake mellom ulike applikasjoner og vanlige TV-kanaler like hurtig.

Startskjermen (hovedmenyen) er lik for alle TV-er som bruker Android. Det er opp til produsenten å kombinere denne med sine egne unike finesser, menyer og innstillinger. Her synes vi Sony kunne ha gjort en bedre jobb.

Til daglig bruk er hovedmenyen grei nok: du har enkel tilgang til de mest brukte appene og inngangene. Problemene starter med en gang du vil endre noen innstillinger, eller sjekke ut hva annet TV-en har å by på. De ulike funksjonene ligger sortert under ulike typer menyer og undermenyer, som mangler litt sans for sammenheng. Dette gjør igjen at det er lett å ”trykke seg vekk” og må starte på nytt. For oss som tester er det ingen tvil om at Android har et stort forbedringspotensial når det gjelder brukervennlighet.

Utvalget av applikasjoner er ikke helt på høyde med satsingene fra Samsung og LG, men dekker de mest brukte som Youtube, Netflix, NRK, +++

Bildekvalitet

De som er villige til å betale over 30.000 kroner for en TV gjør det nok først og fremst for bildekvalitetens skyld. Gledelig nok er dette et område hvor XE93 virkelig skinner: Etter å ha målt, kalibrert og testet Sony-skjermen med mange ulike innholdstyper, fremstår den som en meget god allround-TV.

Sony er kjent for sin avanserte bildebehandling, og mye av deres kollektive ekspertise og erfaring er lagt ned i den avanserte videochipen X1 Extreme. Den håndterer alt av videoprosessering, inkludert støyreduksjon og oppskalering av vanlig TV-materiale til 4K-oppløsning. X1 Extreme har dessuten mulighet til å gjøre en aldri så liten ”HDR oppskalering” som gir en HDR-aktig effekt også på vanlig innhold. Dette er Sonys ess i ermet og en av grunnene til at 65XE9305 ser meget lekker ut med et bred spekter av innhold.

Fakta & Rating:
 • 65” 4K LED LCD, 3840 x 2160
  4 HDMI, 3 USB
  Android TV
  HDR
  Dolby Vision (kommer)

  Pris: 35995,-

  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.