Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: JBL LS-serien

Den store livefølelsen

Lyst på et skikkelig adrenalinkick? Du får det ikke stort tøffere enn LS-høyttalerne fra JBL.

Skrevet av / 07.05.09 - 07:56
JBL LS-serien
Audun Hage

Har du noen gang kommet hjem fra konsert eller kino, og blitt skuffet over lyden fra ditt eget stereoanlegg? I så fall er du er ikke alene. Kun de færreste hjemmeanlegg kan måle seg med dynamikken og lydtrykket du får fra et profesjonelt lydanlegg, og de som kommer i nærheten, har en tendens til å koste fryktelig mye penger. Men heldigvis finnes det unntak. JBL har nemlig lansert en høyttalerserie som virkelig kan bringe konsertopplevelsen inn i stua. Og som ikke det var nok, låter de om mulig enda bedre i hjemmekinoen …

Proffhøyttalere
Ingen har mer erfaring med konsert- og kinohøyttalere enn JBL. Den amerikanske høyttalerprodusenten har holdt det gående i over 60 år, og spesialiteten er såkalte hornhøyttalere. Disse er mer effektive enn vanlige høyttalere fordi hornladingen gir bedre «kobling» mot lufta og forsterker lyden på lik linje med en megafon.

En av JBLs største kunder er proffbransjen, og når kravet er ren og kraftfull lydgjengivelse, faller valget ofte på hornhøyttalere. Av samme grunn er hornhøyttalere også populære blant en rekke hi-fi-entusiaster. Den høye følsomheten gjør at de passer bra til forsterkere med begrenset effekt, for eksempel single-ended rørforsterkere.

Så hvorfor er ikke horn mer utbredt? Kostnader og plassbehov er noen av grunnene. Å beregne formen og størrelsen på hornet er såpass ­ressurskrevende at det ikke er lett tilgjengelig for alle. Foruten JBL er det kun Klipsch og et fåtall andre produsenter som har patenter på horn­høyttalere, og som er i stand til å produsere dem i stor skala.

LS-serien
JBL er en ivrig forkjemper for hornets fortreffelighet, noe de blant annet har demonstrert i toppmodellen Everest. En gigantisk høyttaler med ekstrem dynamikk og realisme, men med en dertil heftig prislapp på rundt 450 000 kroner per par. Vi har også latt oss imponere over den noe rimeligere Array-serien, men med priser fra 40 000 og oppover er også disse forbeholdt de ekstra velbeslåtte lydentusiastene.

LS-serien er JBLs forsøk på å forene den avanserte hornteknologien fra sine dyrere modeller ned i et rimeligere og mer kompakt format. I denne artikkelen har vi tatt for oss et komplett surroundoppsett basert på toppmodellen LS80 som fronthøyttalere, men du står fritt til å velge den kombinasjonen om passer best til ditt rom og budsjett. Med for eksempel de små LS40 (eller mellomste bror LS60) kan du spare 5000–10 000 kroner på et komplett oppsett.

Ikke for pyser
Som du kanskje har gjettet, er det definitivt ikke små høyttalere vi snakker om. JBL-høyttalerne passer best for deg som har et realt gutterom eller kjellerstue hvor høyttalerne kan plasseres noenlunde fritt. En liten blokkleilighet er heller ikke noe optimalt tilholdssted for et så kraftig anlegg. En avsidesliggende bondegård er nok et bedre alternativ om du vil holde deg på godfot med naboene.

Om høyttalerne takler høye lydstyrker, betyr ikke det nødvendigvis at du må spille så høyt for å ha glede av dem. Likevel ble det klart under testperioden at JBL-høyttalerne låter best på litt over middels volum. Først da åpner de seg skikkelig opp og får den rette balansen i lyden.

Høy underholdningsfaktor
Du får det ikke stort mer amerikansk enn JBL, og derfor kan du forvente en klar «larger than life» lydkarakter med høy underholdningsfaktor. Første gang vi lot toppmodellen i LS-serien, LS80, slippe seg løs på testrommet vårt, fikk vi nesten hakeslepp.

Det første som slo oss – bokstavelig talt – var den utrolig heftige bassgjengivelsen. Høyttalerne har en formidabel tyngde, spesielt i den øvre enden av bassområdet, som bidrar til en utpreget «rocka» og morsom spillestil.

En slik lydkarakter innbyr til skikkelig partystemning, og JBL-ene oppfører seg perfekt på moderne R n’ B-musikk som Jill Scott, Beyoncé og John Legend. Her kommer den spenstige bassgjengivelsen virkelig til sin rett. Trommeslagene kjennes direkte fysisk i mellomgulvet, mens tonene fra bassgitaren får det til å kile oppover ryggraden. Man har nesten ikke noe annet valg enn å svinge seg i takt med musikken.

Likevel er det ikke bare bassen som stikker seg ut på disse høyttalerne. Like imponerende er det at JBL har lykkes i å få overgangen mellom bass, mellomtone og diskant nærmest sømløs og lytefri. Hele høyttaleren preges av god harmoni, og det er lite tegn til den hule og nasale klangen man ofte forbinder med hornhøyttalere til proffbruk.

Dette skyldes blant annet at diskanthornet får god drahjelp i begge ender av frekvensområdet. LS80 er utstyrt med en kraftig åttetommer i bass/mellomtone, mens en egen superdiskant tar seg av de aller høyeste frekvensene. Resultatet er en utstrakt og fyldig gjengivelse av både instrumenter og vokaler, og alt fra de dypeste mannsrøster til lyseste kvinnestemmer kommer klart og tydelig ut.

Høyttalerne kommer imidlertid litt til kort på mer komplisert og krevende musikk som konsertopptak av Mahler eller Beethoven. Da kan det energiske lydbildet bli litt masete, og man savner i stedet en litt bedre utskilling av de ulike instrumentene. Det finnes unektelig andre høyttalere i prisklassen, for eksempel testvinneren KEF XQ40, som gjør en mer troverdig jobb på akkurat denne type musikk. Akkurat her savner vi en enda større grad av tonal presisjon og åpenhet fra JBL.

Det LS80 derimot har, som andre høyttalere i prisklassen kan se langt etter, er en sjelden grad av dynamikk helt fra dypbassen og oppover i mellomtonen og diskanten, og de kan spille tordnende høyt uten tegn til forvrengning. De har også en evne til å få frem det beste fra de fleste musikkformer. Nesten all slags musikk presenteres med en voldsom glød og realisme, som det er umulig å ikke bli engasjert av.

Filmlyd
Disse egenskapene gjør LS-høyttalerne svært velegnet til filmlyd, hvor det til tider kan gå ganske hardt for seg. Ta for eksempel det komplekse lydbildet i actionfilmer som Dark Knight og Transformers, hvor det brukes en salig miks av musikk og heftige lydeffekter for å skape den rette stemningen. Et godt filmanlegg skal kunne gjengi alle detaljene i et slikt lydspor, samtidig som det har overskudd nok til å takle de tøffeste actionsekvensene uten å miste pusten. Dessverre har altfor mange hi-fi-høyttalere en tendens til å grøte til disse lydsporene når det spilles høyt.

Den komplette JBL-pakka klarer imidlertid slike utfordringer på strak arm, og selv ikke de mest kruttsterke lydspor kan få dem til å låte skarpt eller ubehagelig. Det beviser de blant annet i åpningsscenen til Dark Knight hvor både stemmer, musikk og eksplosjoner får sin tydelige plass i lydbildet.

LS80 er kanskje stjernen i dette showet, men også senter- og bakhøyttalerne presterer utmerket. Spesielt imponert er vi over senterhøyttaleren LS Center, som fint klarer å matche fronthøyttalernes knalltøffe mellomtone. Christian Bales dype Batman-stemme slår overbevisende gjennom rommet. De «kompakte» LS40 gjør også en god jobb med å fylle opp lydbildet bakfra, og går såpass dypt i bassen at de fint kan fôres med et fullfrekvens lydspor.

Subwooferen LS120P leverer også utstrakt dypbass med godkjent trøkk, men det spørs om ikke en enkelt 12-tommer blir litt for tamt i selskap med LS80 som fronthøyttalere. For å matche de spenstige bassegenskapene fra fronthøyttalerne, kan du med fordel vurdere å benytte to subwoofere i stedet for en. Eventuelt en enda kraftigere variant fra JBL, Velodyne, SVS eller andre som leverer kvalitet.

Begrenset spredning
En ting man må ta høyde for med hornhøyttalere, er en litt snevrere «sweet spot» sammenlignet med konvensjonelle høyttalere. Diskanthornet har en mer direktestrålende og snevrere spredningskarakteristikk sammenlignet med en vanlig domediskant, noe som kan ha både fordeler og ulemper. Diskantnivået faller hvis man sitter langt ut til siden for høyttalerne, og lyden kan miste litt fokus. Men den kontrollerte spredningen begrenser også problemer med uønskede lydrefleksjoner fra tak og vegger.

Konklusjon
I jakten på den perfekte høyttaler har mange lett for å foretrekke den som har minst egenkarakter, som klarer å gjengi musikken uten noen tendens til krydder eller farging. Disse høyttalerne er uten tvil de mest korrekte, men de er ikke nødvendigvis like morsomme å lytte til som JBL-høyttalerne. Det er spesielt kombinasjonen av engasjement og raffinement som gjør LS-serien til en fulltreffer. Du kan spille opp til fest eller se en helaftens actionfilm uten å bli sliten i ørene, og om naboen banker på er det ikke fordi du spiller for høyt, men fordi han vil være med på moroa!

Lyd & Bilde mener

Engasjement og raffinement Rå bassgjengivelse Begrenset spredning

2 hendelser på “JBL LS-serien”

  1. Har prøvd mye i prisklassen, men ls80 er noe av det beste uansett sjangere.

  2. John Evan

    Gøy å lese denne testen igjen, sitter nå med LS80, fortsatt kjempefornøyd etter 11 år. Utrolig gode høytalere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top