Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Danske Libratone har siden starten i 2009, etablert seg som en stor global aktør innenfor convenience-lyd: Diskré, elegante høyttalere man kan ta med seg rundt i huset, og lytte til musikk og radio uten å bruke tid på å tenke på høyttaleroppstillingen. Høyttalerne spiller helt eller delvis i mono, men sprer til gjengjeld lyden 360 grader rundt. Lydkilden er typisk mobilen. Stereopurister kan rynke på nesen av den tilbakelente holdningen til hi-fi, hvor det handler om å skape en stemning, mer enn å jage de siste detaljene. Men den er kommer for å bli. Libratone kaller det selv for en «elastisk livsstil».

Den nye Libratone Zipp deler navn med sin forgjenger, men er designet fra bunnen av. Utseendemessig er den fortsatt en loddrett sylinder med bærestropp i skinn, men ullcoveret er skiftet ut med vevet kunststoff, som virker mer akustisk transparent. En glidelås som går hele veien rundt, gir høyttaleren sitt navn, og gjør det mulig å skifte coveret til andre farger. Løse cover fås foreløpig i fire farger. Topp og bunn er i hvit plast. Et sirkelformet touchfelt på toppen av høyttaleren fungerer som betjeningsflate og display. Den totale forsterkereffekten er oppgitt til 100 W. Man kan enten strømme lyden direkte fra sin mobile enhet (inklusiv aptX for hi-fi-lyd), eller via trådløst nettverk (se egen boks).

 

Diskotek på en termos

Libratone Zipp er ikke fysisk stor, men blant bærbare høyttalere er den en kjempe. Det gir plass til høyttalerenheter som rent faktisk kan flytte luft. En 4” bass/mellomtone gir en utmerket bass, som tydeligvis får et ekstra spark i bunnen av den innebygde elektronikken.

Som helhet er Zipp lett å lytte til, og stemmer står klart og behagelig, men det virker som om ingeniørene har villet demonstrere at man godt kan stappe et diskotek ned på en termos. Det merker man når man skrur opp, og lydtrykket når 100 dB på en meters avstand. Deadmau5’ «Ghost’ n’ Stuff» får skrivebordet til å vibrere, og James Blakes «Limit to Your Love» gir bølger i kaffekoppen!

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Selv om prisen virker høy, får man virkelig mye høyttaler for pengene med Libratone Zipp. Som bærbar høyttaler er Zipp oppe mot for eksempel UE Megaboom, som koster det samme, og den noe dyrere Beolit 15. Begge har en litt bedre mellomtone, men er rene Bluetooth-høyttalere. Alternativt kan man kjøpe et sett Sonos Play:1. Med kombinasjonen av bærbarhet, Bluetooth, nettverkstilgang, multiromsfunksjon, samt innebygget Spotify Connect og internettradio, har Zipp imidlertid et par solide ess i ermet som gjør den meget anbefalingsverdig.

 

Soundspaces

Med de nye Zipp-høyttalerne har Libratone hoppet på multiromsbølgen. Begge kan styres via Soundspace-appen (iOS og Android), som gjør det mulig å opprette et multiromssystem med opp til 16 høyttalere i åtte grupper. Man kan også justere lyden etter høyttalerens og lytterens plassering i rommet, samt preferanser (liker du best nøytral lyd, eller vil du helst druknes i bass?).

Det hele fungerer elegant, men brukerflate-appen er elegant i den grad at det dessverre grenser til det ubrukelige: Hvit tekst på lysegrå bakgrunn er så godt som uleselig, selv på en full HD-mobilskjerm.

Ut over å spille via Soundspace har både Zipp og Zipp Mini Bluetooth-tilkobling for direkte strømming fra mobile enheter. Det er også innebygget Spotify Connect for avspilling direkte i høyttaleren, men styrt fra mobilen.

Scroll to Top