annonse
annonse

Test av:

Rommets hersker

Bang & Olufsens nye høyttalere tar kontroll over lytterommet ditt og hever lydopplevelsen til uante nivåer.

Lyd & Bilde mener

Lekker design, rå dypbass, grensesprengende lydtrykk og en nesten magisk tilstedeværelse gjør BeoLab 50 til en ekte high-end høyttaler.
Savner litt diskantoppløsning sammenlignet med de beste.
annonse

Bang & Olufsen er kanskje mest kjent for sine luksuriøse musikkanlegg og slanke designhøyttalere, men de evner også å lage lyd i den virkelige feinschmecker-klassen. Det fikk vi erfare da vi testet deres hittil største flaggskip Beolab 90 i 2016. De massive 140 kilos høyttalerne låt nesten utenomjordisk bra, men prislappen var også deretter: lettere stratosfærisk. Vi tok oss derfor i å håpe at B&O ville ta i bruk spissteknologien fra BeoLab 90 og gjøre den tilgjengelig i en litt mer kompakt og prisgunstig versjon. Og nå er de altså her: BeoLab 50!

Sammenlignet med de gedigne 90-ene er BeoLab 50 betydelig mer kompakte. De har langt færre høyttalerelementer (7 vs 18), og kan heller ikke skilte med like mye forsterkerkraft (2100 watt kontra spinnville 8000 watt). Til gjengjeld er den øvrige lyddelen med digital signalbehandling og romkorreksjon identisk med storebrødrene. Og prisen? Vel, den tilsvarer fortsatt en brukbar elbil – bare skrellet ned fra Tesla til E-Golf nivå. Dermed har du penger til overs for å kjøpe Bang & Olufsens superlekre OLED-TV BeoVision Eclipse, om ikke annet…

BeoLab 50: Kontrollert lydspreder

Stereolyd på sitt beste er noe riktig magisk. Det kan gi oss den fantastiske illusjonen av at musikeren står rett foran oss og spiller, eller transformere stua til en fullverdig konsertsal. Veien til drømmelyden har imidlertid flere fallgruver, og mange av disse har med selve lytterommet å gjøre.

Lyden vi hører er en kombinasjon av direkte lyd fra lydkilden og etterklang fra omgivelsene. Harde og glatte overflater som tre, gips, glass og betong vil typisk reflektere mer lyd enn de absorberer. Det kan gi lyden en skarp, masete karakter. Resultatet: Musikken kommer allesteds og ingensteds fra på samme tid, og illusjonen går tapt i en kakofoni av etterklang.

Bang & Olufsens nye høyttalere tar tak i nettopp dette. De skal dempe den negative påvirkningen fra rommet, slik at du hører mer av den lyden du faktisk VIL høre. Ved å konsentrere lyden mer direkte mot lytteposisjon, omtrent som en ”lydkaster”, reduserer de etterklangen fra sideveggene. Det er fristende å kalle dem høyttalere med innebygd støyreduksjon!

Design

BeoLab 50 har et klassisk B&O uttrykk som er vanskelig å ta feil av. Det blankpolerte skallet av aluminium, trelameller i eik og den karakteristiske Acoustic Lens diskantenheten på toppen, får 50-ene til å ligne en mer muskuløs versjon av de superslanke Beolab 18.

På innsiden har B&O greid å presse inn tre 10” basselementer, like mange 4” mellomtoner, 1 diskant, 2100 watt forsterkerkraft og masse digital signalbehandling. Alt i en lekker og formfin søyle som ikke tar større gulvplass enn en potteplante.

B&O har greid å pakke hele tre 10” basser inn i BeoLab 50 (en på hver side). det gir en saftig bassgjengivelse som graver dypt ned i kjelleren.
(Foto: Bang & Olufsen)

En slik tettpakket konstruksjon krever spesielle materialer. Mens det går med hele 65 kilo aluminium i en stykk Beolab 90, har B&O nøyd seg med plast i skroget til BeoLab 50. Noen rynker kanskje på nesen av det, men noe tilsvarende hadde rett og slett ikke vært mulig å oppnå med vanlig treverk eller MDF. Nå er det heller ikke lego-plast vi snakker om, men en kompositt som er utviklet til akustiske formål.

Utførelsen er vanvittig lekker. Bang & Olufsen har som vanlig kjælt for detaljene, og gjort BeoLab 50 til et behagelig blikkfang. Det eneste som trekker ned for vår del, er det tilsynelatende store gapet mellom aluminiumsdekslene foran. Dette har sikkert noen praktiske fordeler, men bryter samtidig litt med illusjonen om at hele høyttaleren er av aluminium.

Fullaktive høyttalere med romkorreksjon

Siden høyttalerne har alt av forsterkere og lydbehandling (inkludert volumkontroll) innebygd, kan man i utgangspunktet koble dem til hvilken som helst lydkilde. Det ligger likevel i kortene at BeoLab 50 fungerer aller best i et B&O oppsett. Gjerne sammen med en passende BeoVision TV. I løpet av testperioden har vi benyttet dem sammen med B&Os nye OLED-TV, BeoVision Eclipse 55. Den kan sende lydsignalene til Beolab 50 trådløst eller med ledning.

Vi valgte å teste 50-ene samme sted som vi testet BeoLab 90. Kloss inntil veggen i en helt vanlig stue på rundt 32 kvadratmeter, full av akustiske utfordringer som parkett, gips, glass og ugunstige romdimensjoner. Mens det krevde 3 sterke personer å løfte BeoLab 90 i hus, holdt det med 1-2 personer og en jekketralle i BeoLab 50 sitt tilfelle. Dermed var det også mye lettere å finne riktig plassering.

Til å være såpass sofistikerte høyttalere er Beolab 50 overraskende enkle å sette opp. Så fort høyttalerne er plassert i ønsket posisjon er det bare å finne frem den medfølgende målemikrofonen og sette den i lytteposisjon. Man må imidlertid sørge for å ha det musestille, da en hver form for bakgrunnstøy kan forkludre målingene!

Fakta & Rating:
 • Prinsipp: Aktiv 7-veis

  Frekvensrespons: 15 Hz – 43 kHz

  Impedans: -

  Følsomhet: 113 dB SPL/50 Hz

  Diskant: 1 x ¾ ” med Acoustic Lens

  Mellomtone: 3 x 4”

  Bass: 3 x 10”

  Farge: Aluminium skall med stoffront og eik sidepaneler

  Mål (H x B x D): 108,4 x 45,6 x 44,2 cm

  Vekt: 61 kg

  Web: Bang-olufsen.com

  Pris: 239570,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Amerikansk lowrider

  Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.

  Frigjort og vellydende

  Riva Festival imponerer med lydstyrke og potent bass, og et bredt utvalg av musikkilder.

  Sober, men med vannskrekk

  Touring XS trives bedre inne enn ved bassenget, spesielt da den også er litt lavmælt.

  Oppdatert og vellydende

  Et tidligere beste kjøp har fått alle feilene korrigert, og er nå best i klassen.

  Langtspillende panserhøyttaler

  Stryde er en robust høyttaler fullspekket av finesser, med lyden holder ikke.

  Smidig og brukervennlig

  Meget enkel å bruke og ta med seg til stranden, men lyden er et kompromiss.

  Trådløst og robust til ferien!

  Uansett om man er på tur til skibakken eller stranden, er en batteridrevet robust høyttaler perfekt for reisen.

  Kraftfull og flytende

  Barricade XL er en partyhøyttaler med skikkelig bass, som flyter om den faller i vannet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom tar hånd om festen på stranden, i dusjen og på poolpartyet.

  Vanskelig og kjedelig

  Det er en balansekunst å få til lyden, og dessverre veier ulempene også mer enn fordelene.

  En praktisk skjønnhet

  Libratone Too er lett å ha med seg, pen så man vil vise den frem, og låter meget bra.

  Basstung partyhøyttaler

  Kanskje Flip betyr at denne basstunge partyhøyttaleren gir konkurrentene fingeren?


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.