Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Yamaha YSP-5600​

Kraftig kruttønne

Ingen har flere høyttalerelementer enn Yamaha. Målemikrofon skreddersyr lyden til rommet, og her er mer kraft enn de andre kan drømme om.

Skrevet av / 09.11.16 - 14:00
Yamaha YSP-5600​
Geir Gråbein Nordby

Yamahas toppmodell YSP-5600 benytter hele 44 høyttalerelementer som sender ut sju separate stråler med lyd: front, senter, bak, samt to høydekanaler for reproduksjon av Dolby Atmos og DTS:X lydspor.

YSP-5600 har hele 44 høyttalerelementer, for å skape en holografisk og dynamisk lydgjengivelse. Foto: Yamaha
YSP-5600 har hele 44 høyttalerelementer, for å skape en holografisk og dynamisk lydgjengivelse. Foto: Yamaha

 

Yamahas multiromssystem MusicCast har kommet i mange produktfamilier. YSP-5600 kobles lett sammen med andre MusicCast-produkter, som CD-spillere, aktive høyttalere og forsterkere. MusicCast-appen har etter hvert blitt meget god og intuitiv i bruk, og mangler bare Tidal og Apple Music for å bli komplett. Har du en av disse, kan du bruke Bluetooth eller AirPlay.

Les: Test av Yamaha NX-N500: Fantatiske trådløse høyttalere til alle rom

YSP-5600 har målemikrofon og romkorreksjon, som automatisk tilpasser lyden fra planken til rommet den står i. Fire HDMI-innganger gir gode tilkoblingsmuligheter, og de støtter alle Ultra HD-video med HDCP 2.2 kopibeskyttelse. Den er enkel å koble opp, men du verden så stor den er! YSP-5600 tar definitivt sin plass, og i mange tilfeller kan den se temmelig vulgær ut.

Det følger ingen subwoofer med i pakken her, dermed synes prisen ganske stiv. Ikke minst fordi lydplanken nærmest skriker etter en ekstra basshøyttaler, da den ikke gjør bassjobben spesielt imponerende på egen hånd. NS-SW300 er en god match, og trekker totalprisen opp ytterligere tre tusen kroner.

Til tross for sin høye pris klarer ikke YSP-5600 seg uten subwoofer. Den selges derfor ofte i sett med NS-SW300, som trekker opp prisen noen ekstra tusenlapper. Foto: Yamaha
Til tross for sin høye pris klarer ikke YSP-5600 seg uten subwoofer. Den selges derfor ofte i sett med NS-SW300, som trekker opp prisen noen ekstra tusenlapper. Foto: Yamaha

Brukervennlighet
Når det er sagt er lydplanken meget brukervennlig, og her er dessuten en skjermmeny hvor avanserte brukere kan gjøre fininnstillinger av høyttalernes strålingsvinkel, lydforsinkelse, lydnivå og subwooferinnstillinger.

Uansett hvilken subwoofer du velger, kan denne enkelt kobles til trådløst, takket være et en sender og mottaker som følger med lydplanken.

Lydkvalitet
Yamaha-planken gjengir et stort og flott lydbilde på film i surround. Lydlandskapet er mye mer nøyaktig enn med Philips, man får en større følelse av å ha ekte bakhøyttalere og takhøyttalere. Den hamler ikke opp med Samsungs ekte bakhøyttalere, men dette er det nest beste. Og når vi snakker dynamikk og lydtrykk er Yamaha i en egen liga.

Men lydplanken trenger som nevnt en subwoofer. Den har knapt bass å snakke om, derfor testet vi den med subwooferen NS-SW300, som selges i pakke med YSP-5600 hos flere forhandlere.

Sammen med subwooferen blir det noe ganske annet. Yamaha har den mest habile filmplanken av alle. Mye på grunn av den ekstreme dynamikken kombinert med stor romfølelse. Dialogene er også større og mektigere, og dette er det nærmeste vi har kommet ekte kinofølelse fra en lydplanke uten separate bakhøyttalere.

Musikk i stereo trenger også subwoofer. Det blir slankt uten, men selv med den rimelige NS-SW300 blir det bra sving på sakene. Hør for eksempel på den kanontøffe Hey Man, Nice Shot av industrial metalbandet Filter, hvor trommerytmene og bassgitaren sitter som skudd. Daft Punks Lucky har god oppløsning, og skinner ganske bra i overtoneområdet.

Det er ikke en helt problemfri overgang mellom lydplanke og subwoofer, lydplanken har en liten pukkel i øvre bassområde som subwooferen ikke fjerner.

Lyd & Bilde mener

Dette er den klart kraftigste hjemmekinoplanken vi har testet, og den gir et godt inntrykk av ekte surroundlyd. Dynamikken er glimrende, og underholdningen et faktum. Subwoofer er nærmest en nødvendighet, og da blir den totale prislappen høy. Det finnes de med bedre oppløsning på musikk i stereo.

Også i denne testen:

3 lydplanker med Dolby Atmos

Samsung HW-K960​

At en lydplanke kan låte så bra!​

Samsung kliner til med åpen og klar lyd, bra trøkk og fyldig bass. Og best av alt: surround med trådløse bakhøyttalere!​

Trådløse bakhøyttalere gir ekte surroundlyd, og fire innebygde Atmos-kanaler gir meget godt inntrykk av lyd i høyden. Lyden er klar og åpen, spesielt på dialogene. Bassregisteret henger med, dette er en knallpakke!
DTS støttes kun i stereo. Det finnes anlegg med enda mer kraft.
Les hele testen

Philips Fidelio B8

Vakker planke, slank lyd​

Philips har med denne satset på design og brukervennlighet, men ikke like mye på lydkvalitet.​

Philips er overlegen på design, med en lekker og slank formfaktor. Brukervennligheten er også topp, og man får et visst inntrykk av lyd både bak og i høyden.
Lyden er ikke åpen nok, dialoger låter ganske hermetisk, og det er lite kontroll på dynamikken enten det er film eller musikk som står på menyen.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top