Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TV-produsentene jobber iherdig med å forbedre sine produkter, og lanserer stadig bedre apparater fra år til år. Bortsett fra på ett punkt: lydkvalitet. I en verden der flatere er bedre, er det ikke rom for å bygge inn høyttalere av god kvalitet.

Se Geir Gråbein Nordby snakke om lydplanker på God Morgen Norge her.

 

Den enkleste og mest elegante løsningen på lydproblemet er en lydplanke. En separat høyttaler, hvor alt av høyttalerelementer, forsterkning og prosessering av det digitale lydsignalet fra film eller musikk er bygget inn i ett og samme kabinett.

Test: Rimelig OLED-TV fra LG

Da får du sett lørdagsfilmen med ti ganger bedre lydkvalitet, og plutselig får du brukbar lydkvalitet på musikk også. Trådløs strømming av musikk har blitt nærmest en nødvendighet, derfor har alle produktene i denne testen mulighet for dette.

Stor test: 6 trådløse høyttalere

Vi har i denne omgang valgt å si at Bluetooth ikke er bra nok, da det kan være noe ustabilt og mobiltelefonen eller annen musikk-kilde til enhver tid må være i nærheten av lydplanken. Derfor har vi kun gått for lydplanker som kan strømme musikk over det trådløse hjemmenettverket. Noen av dem har til og med mulighet for å spille musikk og lyd sammen med andre produkter i andre rom i huset, såkalt multiromsfunksjonalitet.

Les: Endelig multirom med AirPlay 2

Dette har ikke vært et krav i denne omgang, men dersom dette er viktig for deg, finner du riktig lydplanke for deg i denne testen.

Planke eller sokkel?

En vanlig lydplanke er nokså tynn og lang, og er laget for å passe under en veggmontert TV. Hvis du derimot har TV-en plassert på et bord, kan det være en fordel å heller velge en lydsokkel. Denne er dypere og smalere enn en lydplanke, og har fordelen av å kunne ha TV-en plassert oppå seg, slik at den ikke kommer i veien for TV-ens nedkant, som en lydplanke kan gjøre, om du legger denne på bordet foran TV-en. På grunn av sokkelens større kabinettvolum har den ofte mer bass enn en planke og klarer seg fint uten ekstra basshøyttaler (subwoofer) ved siden av. Lydplankene har ikke like dyp bass på egenhånd, og kan ofte trenge en subwoofer for å fungere optimalt.

Markedet for lydsokler har aldri tatt helt av, derfor er det mange som har sluttet å lage dem. Av samme grunn hadde vi egentlig bare tenkt til å ha lydplanker med i denne testen, men plutselig lanserte Sonos – markedslederen for multiromshøyttalere – sin første lydsokkel, så vi bestemte oss for å ta den med. Utenom denne har vi kun tatt med lydplanker.

Hva søker vi?

En lydplankes jobb er først og fremst å forbedre TV-lyden, mens musikken blir en bonus. Kraftigere lyd er et viktig stikkord, men vi har erfart at enkelte produsenter har falt for fristelsen å gi en feit og fyldig lydopplevelse, på bekostning av åpenhet og klarhet i dialoger. Det holder ikke, lydplanken må skal alltid være bedre enn TV-en. Det skal ikke være sånn at når man ser på nyhetene, bruker man TV-ens innebygde høyttalere fordi de gir klarere tale enn lydplanken. Lydplanken skal ALLTID være å foretrekke. Det betyr at først og fremst må dialogene på plass.

Vi ønsker selvsagt også en fyldig og heftig lydgjengivelse, og også brukbare musikkopplevelser i stereo. De beste lydlankene fikser alt.

Scroll to Top