annonse
annonse

Test: AKG N5005

Espresso til øregangene

Mai 2018
AKG N5005
Mai 2018
AKG N5005

High-end hodetelefonlyd som får plass i en fyrstikkeske.

Lyd & Bilde mener

Virkelig ren, presis og nyansert lyd. Både til normal og balansert drift samt til trådløs bruk. Ultralekker design.
De koster alvorlig mye penger for noe som bare veier 11 gram! Lyden er bare optimal når passformen er perfekt.

For de fleste er in-ear-hodetelefoner – altså ørepropper – ensbetydende med treningspropper eller billige “bruk og kast”-propper som kan brukes til å mishandle tilfeldige poplåter på vei til og fra jobb.

Men det finnes unntak. Markante unntak.

AKG N5005 er selskapets alternativ til high-end i øreproppformat. Prisen er satt til et pent og rundt tall: 1,000 dollar. Modellen ble presentert i London nylig, hvor Sean Olive, som Acoustic Research Fellow hos Harman (som er morskeskapet til AKG) forklarte om forskningen bak lyden. Harman har gjennomført hundrevis av lyttetester på et stort antall ørepropper for å avklare hva som skiller en god in-ear-hodetelefon fra en dårlig. Utover at testene viste at det ikke var noen klar sammenheng mellom pris og kvalitet (!) på de testede øreproppene, var konklusjonen – heldigvis – også, at både trente og utrente lyttere foretrekker ørepropper med en flat frekvensgang, fremfor modeller med en spesiell “sound”.

Ut fra dette overrasker det ikke at AKG har tilstrebet en så jevn frekvensgang som mulig i sin nye flaggskipmodell. Hvis man ønsker en litt annen smaksnyanse, kan det imidlertid også oppfylles. Det kommer vi tilbake til.

Lekkerhetsfølelse

High-end handler ikke bare om tørre fakta, men også om følelser. Når man kjøper et produkt som også prismessig befinner seg i det tunge sjiktet, må det helst følge med en følelsesmessig opplevelse. Det kan sammenlignes med å spise på en Michelin-restaurant: Maten må være i toppklasse, men iscenesettelsen og presentasjonen av godene må matche.

To etasjer med utstyr

AKG har tydeligvis lagt ned et stort arbeid i “lekkerhetsfølelsen” som møter en når man pakker ut de 10.000 kroner dyre hodetelefonene. Esken er stor, og delt opp i to etasjer, hvor man finner et imponerende arsenal av utstyr for tilpasning av øreproppene. Alt sammen nedfelt i formstøpte fordypninger i stoffkledd skum.

Viktigst er selve hodetelefonene, som er utført i høyglansblank sort keramikk. Kabler, som er avtakbare, er det tre av: en normal 3,5 mm kabel for bruk til for eksempel smartmobil. En tilsvarende kabel med 2,5 mm minijackkontakt til balansert drift. Og sist, men ikke minst, en kort kabel med innebygget Bluetooth-adapter, så AKG N5005 også kan brukes trådløst. Det er også en fly-adapter, en rengjøringsbørste og en USB-kabel til lading av Bluetooth-adapteren, som har en spilletid på åtte timer.

Man får med syv sett ørepropper i varierende størrelser og materialer. På den måten burde det være mulig for de fleste å finne frem til et par som passer.

 

Man får med syv sett ørepropper i varierende størrelser og materialer. På den måten burde det være mulig for de fleste å finne frem til et par som passer. Og det er avgjørende viktig, for bare når hodetelefonene er helt tette, oppnås den lovede, flate frekvensgangen.

AKG har tydeligvis lagt ned et stort arbeid i lekkerhetsfølelsen som møter en når man pakker ut de 10.000 kroner dyre hodetelefonene. Esken er stor, og delt opp i to etasjer, hvor man finner et imponerende arsenal av utstyr for tilpasning av øreproppene. Alt sammen nedfelt i formstøpte fordypninger i stoffkledd skum.

 

Fem enheter per kapsel

Så mye om tilbehør. Det handler om de indre verdiene: Det 11 gram lette keramikkhuset inneholder hele fem drivere, fordelt på tre frekvensområder. En 9,2 mm dynamisk driver tar seg av bassen, mens mellomtone og diskant ivaretas av hvert sitt par balanserte armaturer. Imponerende i en enhet som er så liten at den kan forsvinne i en skjortelomme.

Fintrimming av lyden

Prinsipp: 3-veis med 5 drivere

Driver: 9,2 mm dynamisk + 2 x 2 balanserte armaturer

Frekvensområde: 10 Hz–40 kHz

Følsomhet: 116 dB (1kHz, 1mW)

Impedans: 18 Ohm

Bluetooth-versjon: 4.1

Batteritid: 8 timer

Kabel: 1,5 m, 1,5 m balansert, Bluetooth-adapter

Vekt: 11,4 g (uten kabel)

Web: no.akg.com

Pris: 10.000,-

Flere tester:

Beats Pro

Solid bygget med dynamisk lyd

Beats har et ufortjent dårlig rykte, det er Pro-modellen det hørbare beviset på.

Bose SoundSport Free

Fremragende lyd, elendig eksekvering

Shure SRH940

Redskap til studioet

AKG K550 MKIII

Overraskende presis

Sony MDR-1AM2

Komfort og store linjer

Rund og behagelig lyd til avslappet lytting, spesielt fra mobilen.

Meze Audio 99 Classics

Bamsete sjarmtroll

Grado Prestige SR325e

Nostalgitripp på første klasse

6 over-ear hi-fi hodetelefoner

Nyt musikken i fred

annonse