Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer BDP-LX88

Bunnsolid Blu-ray spiller

Pioneer slår et slag for fysiske formater med en absolutt panservogn av en Blu-ray spiller!

Skrevet av / 05.03.15 - 00:01
Pioneer BDP-LX88
Lasse Svendsen

Trenger du en ny Blu-ray spiller? I en tid hvor moderne strømmetjenester som Netflix, HBO og Amazon står sterkere enn noen gang før, og et nytt Ultra HD Blu-ray format står for tur, er det selvsagt et betimelig spørsmål å stille seg.

Men svaret gir seg egentlig selv: Mange film- og serieentusiaster verdsetter fortsatt et fysisk eierskap til sine favoritter. Med nedlasting og strømmetjenester spesielt, løper man risikoen for at filer havner på avveie, eller rett og slett tas av lufta på grunn av rettigheter. Både iTunes og Netflix er kjent for å ha en viss rullering på sitt materiale. Og selv om strømming har tatt steget mot økt bildeoppløsning og bitrater, er det fortsatt et stykke igjen til Blu-ray kvalitet i mange tilfeller.

Dersom filmsamlingen din bare består av 6-7 Blu-ray filmer pluss et titalls DVD-plater, er en ny påkostet Blu-ray spiller neppe noen god investering. Er du derimot en innbitt filmentusiast med hundrevis av nøysomt arkiverte CD, DVD og Blu-ray filmer, og stiller høye krav til både lyd- og bildekvalitet, ja da kan du være i målgruppen for Pioneers nye «Rolls Royce» modell.

 

BDP-LX88_HERO_1140925H2

 

BDP-LX88

Pioneer har en lang stamtavle med toppklasse CD, DVD- og Blu-ray spillere som gjør digitale nuller og ettall om til fortreffelig lyd og bilde. I 2008 lanserte Pioneer high-end Blu-ray spilleren BDP-LX91, som var en veritabel stridsvogn av en spiler. Dessverre var den omtrent like treg som en tanks også: Spøkefulle testere hevdet man kunne slå på spilleren, trykke på «Open/Close» knappen og deretter hente seg en kopp kaffe før skuffen gikk opp for å ta imot ønsket disk! Litt satt på spissen, ja, men Pioneer måtte tåle kritikk for treg brukervennlighet på flere modeller etter dette.

Utviklingen har imidlertid ikke stått stille: Blu-ray mediet har i likhet med CD og DVD hatt en lang «modningstid», og ironisk nok er det nå som formatet begynner å dra på årene, at vi får se de virkelig gode spillerne. De beste DVD-spillerne kom rett før formatets dager var talte, og flere kan sikkert huske at første generasjons BD-spillere ikke var noe særlig å skrive hjem om.

 

BDP-LX88_CONSTRUCTION_1140902H

 

Rå byggekvalitet

Allerede idet vi pakker opp Pioneer-spilleren, blir det klart at dette er noe litt utenom det vanlige. BDP-LX88 er tillitvekkende tung, og det er mer enn dødvekt vi snakker om. Kabinettet har en sofistikert sandwich-konstruksjon, hvor ytre plater av aluminium er skrudd til et chassis av stål, som igjen er forsterket av nok en stålramme internt. Selve avspillermekanismen er også kraftig forankret, med flytende oppheng for å motvirke vibrasjoner. Videre har Pioneer delt inn spillerens strømforsyning, digital- og analogdel i tre adskilte kamre, med ekstra skjerming til transformatoren for å redusere risikoen for forstyrrelser. BDP-LX88 viser seg da også å ha en veldig stiv, død konstruksjon når vi griper tak og løfter den på plass i racket. Forskjellen mot mer ordinære «blikkbokser» er til å ta og føle på!

 

Brukervennlighet og finesser

BDP-LX88 er en ekte multispiller. Foruten DVD og Blu-ray kan den også spille av SA-CD og DVD Audio plater, samt spille av musikkfiler via USB eller DLNA nettverkstilkobling.

I tillegg finnes Youtube tilgang via en innebygd app. Det øvrige utvalget er svært begrenset. Strømming fra Netflix, noe flere BD-konkurrenter slår seg på brystet med, glimrer med sitt fravær.

Videobehandlingen skjer med en avansert chip som dessuten støtter oppskalering til 4K-kvalitet. På lydsiden er LX88 utstyrt med en ESS ES9018 Sabre32 D/A konverter, som for tiden regnes for å være en av de beste chipene på markedet. De som er eiere av en Pioneer surroundreceiver får en annen fordel: den proprietære lydoverføringen PQLS, som ytterligere reduserer jitter (digitalstøy) mellom spiller og receiver.

BDP-LX88 er ikke bare merkbart raskere enn eldre Pioneer Blu-ray spillere: den fremstår som en av de raskeste spillerne på markedet, og både starter, åpner skuffen og laster filmene på rekordtid. Det eneste vi henger oss litt opp i, er at fjernkontrollen og frontknappene kunne reagert litt raskere/lettere. Det kreves bestemte trykk for at spilleren skal svare på kommando. Utover det, er det verdt å nevne at avspillingen foregår knirkefritt, med svært lite mekanisk støy fra drivverket.

 

BDP-LX88-K

 

Bildekvalitet

Hele konstruksjonen av BDP-LX88 utstråler kvalitet tvers igjennom. Hva betyr så dette for den audiovisuelle opplevelsen? Blu-ray er som kjent et digitalt medium med relativt små marginer for feil, og selv rimelige BD-spillere gjør en godkjent jobb. Når det er sagt, er det ingen tvil om at BDP-LX88 henter ut et knivskarpt og fjellstødig Blu-ray bilde. Referansefilmene gikk unna en etter en: Min gamle favoritt Dark Knight gjengis med en større grad av ro enn jeg er vant til, med tydeligere mikrodetaljer klipp etter klipp. Bevegelsene er også jevnere med mindre flimmer, selv om det ikke dreier seg om noen interpolering eller «såpeopera effekt».

Det er absolutt snakk om en subjektiv forbedring her, som kommer som følge av aktiv bildeprosessering. BDP-LX88 kommer med en rekke avanserte bildebehandlings-finesser. Man kan velge mellom ulike forhåndsprogrammerte modus så vel som lagre egne custom innstillinger, der alt fra støyreduksjon til primærfarger kan finjusteres. Vi snakker ingen kvalitetsmessig revolusjon her, snarere om små, men subtile forbedringer som kan heve filmopplevelsen et hakk.

BDP-LX88 gjør også en imponerende jobb ved oppskalering av DVD. Min gamle Star Wars Special Edition trilogi har neppe sett bedre ut noen gang, der Pioneeren skalerer opp og reduserer støy uten å viske ut de minste detaljene. Selv om bildeinformasjonen ikke kan måle seg med Blu-ray utgaven, er det fin måte å gjenoppdage gamle klassikere på.

Pioneer-spilleren skryter også av å kunne oppskalere til 4K oppløsning (3840×2160). Dette er mer en kuriositet, da alle 4K-skjermer nødvendigvis må skalere opp innsignalet for å passe til skjermoppløsningen. Når det er sagt, er det en sjanse for at den påkostede Pioneer-spilleren gjør en bedre jobb enn TV-ens interne prosessor når det gjelder oppskalering av DVD og Blu-ray materiale. Spilleren støtter nemlig HDMI 2.0 standarden, og utnytter den ekstra båndbredden til å sende et oppskalert bilde med høyest mulig bitrate over til skjermen.

 

BDP-LX88r-ria-

 

Lydkvalitet

Bildekvaliteten holder utvilsomt høy klasse. Men hva med lydkvaliteten? Her skiller BDP-LX88 skiller seg fra mange andre påkostede Blu-ray spillere. I stedet for å bruke ressursene i et stort antall DAC-er til multikanal analogutganger, er alle ressursene lagt ned i best mulig stereolyd. Nærmere bestemt den avanserte SABRE32 DAC-en, kombinert med en påkostet analogdel med dedikert strømforsyning, og både RCA og balanserte XLR utganger. Og det er trolig de lydmessige ambisjonene som skiller BDP-LX88 fra mer «normale» toppklasse spillere.

Jeg koblet opp Pioneer-spilleren til referanseriggen bestående av Hegel P30/H30 monoblokker, som for anledningen drev de meget avslørende Elac FS267 høyttalerne. Og fikk meg en aldri så liten støkk i det jeg trykket på «play»…!

Pioneer har en helt rå holografi og dybde , med vanvittig lavt støygulv. De lydmessige hendelsene oppstår på en bakgrunn så stille og mørk, at man kan høre den berømte knappenåla treffe bakken. Det første som slår meg er en nærmest øredøvende stillhet, etterfulgt av hurtige, kontante anslag med perfekt timing, som så dør hen med naturtro etterklang. Det er liksom ingen høflighetsfraser over lyden, den er veldig direkte og rett frem, uten noe forsøk på gjøre opptaket snillere på noe vis.

BDP-LX88 har en veldig dynamisk, utilslørt spillestil. Jeg hører detaljer her, som ærlig talt har gått meg hus forbi tidligere. Både av typen man vil høre, og de mindre attråverdige. Med de klassiske opptakene fra Kirkelig Kulturverksted som vi har hørt tusen ganger før, hører jeg nå hvor tett mastringen ligger opp mot klipping/limiter, og iblant vrenger ørlite grann. Samtidig gir Pioneer-spilleren en mer realistisk gjengivelse av de gamle opptakene enn jeg kan huske å ha hørt, og viser seg sin plass verdig i et kresent stereoanlegg.

Pioneer spilleren viker ikke en tomme for vår langvarige favoritt og referanse, Electrocompaniet EMP2, som er en Mediatek-basert spiller med oppgradert analogdel. Her er det faktisk mer snakk om smaksforskjeller enn kvalitetsforskjeller, noe som er imponerende med tanke på at EMP 2 (nå erstattet av EMP 3) koster nesten det dobbelte av Pioneer-spilleren. Der EC er litt avrundet og mindre fremadlent, har Pioneer en mer usminket og direkte spillestil. Den har også merkbart høyere utgangsnivå enn EMP 2, noe vi måtte kompensere for under sammenligningen.

En ting er verdt å merke seg: For å få glede av BDP-LX88 sine utsøkte analoge egenskaper, må du nødvendigvis benytte deg av de analoge utgangene. Bruker du digitale tilkoblinger vil lydkvaliteten til syvende og sist bestemmes av receiveren, og man går glipp av det som er merverdien i BDP-LX88 kontra den rimeligere BDP-LX58, som har en mindre påkostet analog lyddel.

 

Konklusjon

Pioneer BDP-LX88 er en tvers igjennom rålekker Blu-ray spiller med svært høy ytelse i alle ledd. Bildekvaliteten fra Blu-ray og DVD er absolutt i referanseklassen. Likevel er det ved musikklytting i stereo at Pioneer-spilleren imponerer aller mest, med en råsterk og dynamisk spillestil som utfordrer og sågar kan overgå langt dyrere spillere. Vi har ennå til gode å teste alle de nye high-end Blu-ray spillerne på markedet. Men inntil vi måtte finne noen bedre blir BDP-LX88 værende i referanseracket!

Lyd & Bilde mener

BDP-LX88 utstråler kvalitet fra innerst til ytterst, med en nærmest skuddsikker konstruksjon som også resulterer i svært høy ytelse i alle ledd. En raskere, skarpere og mer vellydende multispiller skal du lete lenge etter! Dette er en kostbar spiller for entusiasten som verdsetter det lille ekstra. Mangler mulighet for Netflix-strømming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top