Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic DMP-UB700

The one to watch

For de kresne, men prisbevisste filmentusiastene er Panasonics nye UHD Blu-ray spiller det soleklare valget.

Skrevet av / 31.12.16 - 17:05
Panasonic DMP-UB700
Audun Hage

Panasonics produkthistorie er full av vellykkede DVD- og Blu-ray spillere i topp- mellomprissjiktet: Stort sett alle spillerne vi har testet fra den japanske produsenten kan betegnes som ”hel ved”. Det kommer blant annet som resultat av et tett samarbeid med filmbransjen, og et ganske så lidenskapelig forhold til bildekvalitet.

DMP-UB700 er nummer to i rekken av 4K Blu-ray spillere fra Panasonic. Den deler mange tekniske spesifikasjoner med toppmodellen DMP-UB900, bare i en litt forenklet og mer prisgunstig pakke. På bakgrunn av dette seiler den umiddelbart opp som en interessant utfordrer, ikke bare til Samsung og deres populære UBD-K8500, men også til Panasonics eget flaggskip. Kan DMP-UB700 rett og slett være det beste Blu-ray kjøpet akkurat nå?

panasonic-dmp-ub700-top-r

Flere likheter enn forskjeller
DMP-UB700 produseres på Panasonics fabrikk i Pilzen, Tsjekkia, side om side med toppmodellen UB900. Bortsett fra at UB700 mangler THX-godkjenning (antagelig for å spare lisenskostnader) er de tekniske spesifikasjonene veldig like.
Utvendig virker de to spillerne nesten identiske: UB900 har litt mer påkostet utførelse med børstede topp- og sideplater, men det handler mest om kosmetikk. Oppbygningen er også svært lik, med noen få unntak på tilkoblingssiden.

 

(Foto: Audun Hage)
Manglende analoge lydutganger er den største forskjellen mellom Panasonic DMP-UB700 og DMP-UB900 (under). (Foto: Audun Hage)

 

UB700 mangler analoge 7.1 utganger, og eneste tilkoblingsmuligheter er 2 x HDMI ut pluss en optisk lydutgang. Ellers kan det nevnes UB700 har en enklere 8-talls formet, 2,5A strømkontakt, hvor UB900 bruker en mer robust ledning.

Den eneste store skuffelsen ved UB700 er den billige fjernkontrollen, uten bakbelyste knapper. Det følger heller ingen «high speed» HDMI-kabel med i esken. Dette er ting man bør ta med i regnestykket når man vurderer den opp mot storebror.

Brukervennlighet og finesser
Panasonic-spilleren kan foruten å spille av DVD og vanlig Blu-ray samt de nye UHD Blu-ray skivene, også spille av mediefiler fra USB og nettverk. Støttede filformater inkluderer HEVC, AVCHD, Xvid, MKV, MP4 og MPEG-2. Smart-plattformen inkluderer også apper som YouTube og Netflix, sistnevnte med støtte for 4K-oppløsning. De som er ivrige fotografer har også mulighet til å se bildene sine via UB700s bildevisning, som er forbedret med kategoriserte miniatyrbilder på årets modell.

UB700 fremstår likevel ikke som den beste allround mediespilleren, da den laster apper en god del saktere enn andre løsninger som Apple TV, Nvidia Shield og lignende. Den laster også filmene noe saktere enn konkurrenten fra Samsung (men er på ingen måte noen sinke).

Bildekvalitet
Velfungerende finesser til tross, dette er først og fremst en spiller for deg som vil ha glede av de nye Blu-ray filmene med 4K-oppløsning. Og her må vi bare ta av oss hatten: Panasonic-spilleren leverer virkelig mesterlig bildekvalitet uansett hva vi utfordrer den med. I løpet av testperioden har vi brukt den sammen med Panasonics egen TX-65DX900EHDR-TV så vel som JVCs hjemmekinoprojektor DLA-X5000 med imponerende resultat.

DMP-UB700 er i likhet med UB900 utstyrt med Panasonics 4K High-Precision Chroma Processor, og denne gjør en grundig jobb med å oppskalere vanlig Blu-ray, så vel som å vise de nye 4K-filmene fra sin beste side. Nylige erfaringer viser at det er små, men synlige forskjeller i bildekvalitet mellom de ulike 4K-spillerne, spesielt når det kommer til farger. Her er Panasonics videoprosessor i sitt ess, med korrekt gjengivelse av både tradisjonell Blu-ray (Rec 709 fargerom) og 4K Blu-ray (HDR med Rec 2020 fargerom) om hverandre. Dette sikrer at både gamle og nye titler får optimal fargegjengivelse.

Panasonic-spilleren har også noen triks oppi ermet, som er myntet på de uten HDR-kapable skjermer. Den såkalte Dynamic Range Conversion nedkonverterer fra HDR til SDR (Standard Dynamic Range), men lar deg samtidig tilpasse lysstyrken på signalet slik at det passer skjermen. Du kan også velge å skru av HDR-biten av signalet, noe som er spesielt kjekt i sammenheng med enkelte projektorer. Panasonic-spilleren har i tillegg en rekke avanserte justeringsmuligheter for de som ønsker å finjustere bildegjengivelsen for sin skjerm, en spesiell film eller egne preferanser.

Sjansen er stor for at de som vurderer en DMP-UB700 også har en solid samling med vanlige Blu-ray skiver. Disse kan glede seg over at Panasonics nykommer gjør en solid jobb her også. Vi sammenlignet for moro skyld med den utgåtte DMP-BDT700 fra 2014, og fant at bildekvaliteten var hakket skarpere og glattere i mange tilfeller, både med og uten 4K oppskalering.

Lyd
Som nevnt er DMP-UB700 noe enklere utstyrt på lydsiden enn sin storebror. Uten analoge utganger er HDMI og optisk eneste måte å få ut lyden på. Panasonic-spilleren har doble HDMI-utganger, som gir mulighet til å sende lyden (f.eks til surroundreceiver) og bildet (f.eks direkte til skjerm) i hver sin dedikerte kabel. UB700 har full støtte for alle de etablerte surroundlydformatene, inkludert Dolby Atmos og DTS:X, og kan overføre disse over HDMI til receivere som støtter dette. I praksis vil derfor de færreste oppleve manglende analogutganger som noe stort savn.

Les også: Test av 4 surroundreceivere

Konklusjon
Panasonic DMP-UB700 er en velutstyrt ”lillebror” til toppmodellen UB900, men i praksis er det svært lite som skiller de to spillerne i ren og skjær ytelse. Bortsett fra en litt billigere fjernkontroll og færre tilkoblingsmuligheter, leverer UB700 nøyaktig like god bilde- og lydkvalitet som storebroren uansett bildemateriale. Med hyggelig pris i tillegg, rykker DMP-UB700 rett opp på anbefalt-listen.

Lyd & Bilde mener

Panasonic har inkludert de bildemessige godsakene fra toppmodellen UB900, og frisert bort mye av det unødvendige. Det gjør DMP-UB700 til et meget godt kjøp! DMP-UB700 har en litt enkel fjernkontroll, og mangler analoge utganger, ellers er det lite å trekke for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top