annonse
annonse
Januar 2016
Logitech Harmony Elite
Januar 2016
Logitech Harmony Elite

Test av: Logitech Harmony Elite

Fjernkontrollen som styrer alt

Logitechs monsterfjernkontroll tar steget fra hjemmekino til det smarte hjemmet.

Lyd & Bilde mener

Kontrollerer alle typer apparater man trenger fra fjernkontrollen. Smarte aktiviteter og snarveier. Kan styres med app for Android og iOS.
Det krever tålmodighet å stille inn alt slik man vil ha det. For dyr for vanlige forbrukere.
annonse

Vi får stadig flere apparater i TV-benkene våre. Foruten TV-en er det en TV-mottaker, en DVD- eller Blu-ray-spiller, en hjemmekinoforsterker om man liker film, og kanskje en spillkonsoll. Og det medfører at man også har tre-fire fjernkontroller som forhåpentligvis ligger der de skal på stuebordet. Om de ikke har blitt med på kjøkkenet da man hentet kaffe, eller falt ned mellom sofaputene en sen kveld.

For den som installerte alle apparatene og koblet dem sammen, er det ganske selvfølgelig hvordan man kontrollerer hjemmekinoen. Skal man se på TV, slår man på TV-apparatet og TV-mottakeren, og velger riktig inngang på TV-en. Skal man se på en film, slår man på TV, forsterker og Blu-ray-spiller. Så stiller man inn rett inngang på TV-apparatet og på forsterkeren. Men prøv å forklare dette for partneren, eller enda verre, for en gjest.

Det er her multifjernkontrollen kommer inn. Man kan putte alle fjernkontrollene i en eske og glemme dem, man trenger bare en. Og med Harmony trenger man heller ikke fundere på hvilke apparater man må kontrollere. I stedet har man forprogrammerte aktiviteter som kan hete noe så enkelt som «se på TV» eller «lytte på musikk». Et trykk på aktiviteten, og alt skjer automatisk. Det er både lettere å huske på, og det går raskere.

 

Harmony Elite

Selv om fjernkontrollen er det mest iøynefallende apparatet, er den faktisk bare en bisak. Selve hjernen i systemet er i stedet Harmony Hub. Det er en liten boks som man setter inn i TV-benken, og som holder kontroll på alt utstyret, og sender korrekte IR-signaler til rett apparat. Står de adskilt i et skap, er det med to IR-sendere, som man kan plassere i skapet. Hub-en blir styrt av RF-signaler fra fjernkontrollen slik at man ikke trenger fri sikt. Den kan altså stå bak en lukket dør.

Men Hub-en kommuniserer også via Wifi og Bluetooth, noe som innebærer at man kan kontrollere den fra mobil og nettbrett. Og at den kan styre apparater som har Bluetooth-fjernkontroller. Vil man komme rimeligere fra det, kan man kjøpe bare Hub og styre med appen, eller komplettere med den enklere og billigere fjernkontrollen Companion, som ikke har noen skjerm.

For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)

For å komme billigere unna kjøp Companion-fjernkontrollen uten skjerm, og kompletter med appen. (Foto: Produsenten)

Installasjon

Den enkleste måten å programmere sin nye Harmony er å laste ned programmer for Mac eller PC. Der legger man til alle sine apparater, og forteller hvordan de er sammenkoblet. Logitech har heldigvis en gigantisk database over alle modeller på markedet, så risikoen er liten for at den ikke er med. Om man ikke har virkelig gamle og uvanlige apparater. Men den er også veldig dyktig til å finne oppkoblede apparater, som mine Sonos-høyttalere, som ble lagt til automatisk.

Deretter kan man begynne å programmere sine aktiviteter. Selv her får man hjelp med på veien, da den kan gjette hvilke aktiviteter man trenger, basert på hvilke apparater man har. Oftest holder det å fortelle hvilken inngang som skal velges. Man kan også legge til kanallister, og velge favoritter for en enda enklere håndtering.

Og ved å logge inn på kontoen sin blir alle innstillingene synkronisert til fjernkontroller og apper. Hvor strømlinjeformet det enn er, tar det en stund å stille inn hele hjemmekinoen, spesielt om man har et komplisert anlegg.

 

Bruk

Det fungerer meget fint å hoppe mellom ulike aktiviteter, og det føles nesten som trolldom når apparatene slå seg på og av, og det riktige bildet kommer frem på TV-en. Forutsatt at man har tenkt seg nøye om da man programmerte dem, og man tenker seg om slik at man ikke manuelt slår på eller av apparater, for da kan den bli forvirret. Kommunikasjonen er jo enveis, så det kan lett føre til at den slår av et apparat i stedet for på, om den er i feil «modus».

En forutsetning for at multifjernkontrollen virkelig skal kunne erstatte de vanlige, er at man kan la dem bli liggende i esken. Og det klarer Harmony med glans, så lenge man holder seg til hverdagslige aktiviteter. Skal man for eksempel inn for å gjøre om på innstillingene på forsterkeren, må man enten bruke en stund på å programmere inn knappene på fjernkontrollen, eller helt enkelt ta frem den vanlige fjernkontrollen. Det er akseptabelt om det ikke er noe man gjør hver dag.

Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)

Hub er hjernen i systemet, og kan styres både med fjernkontrollen og med en app. (Foto: Produsenten)

En nyhet med Elite er at man har tenkt betydelig mer på det smarte hjemmet enn tidligere. Foruten hjemmekinoen kan man også legge til oppkoblede enheter, som fjernstyrte strømkontakter og lamper. Fjernkontrollen har til og med fysiske knapper til dem. Men enda mer lekkert blir det om man legger dem inn i sine aktiviteter, slik at man kan kjøre i gang «god morgen» for å få en behagelig belysning, slå på kaffemaskinen, og slå på morgennyhetene.

 

Konklusjon

Aldri har det vært enklere å styre alle sine apparater med en eneste fjernkontroll. Ved siden av hjemmekinoen nå også smarte hjem-gadgets. Logitech gjør alt riktig med en bekvem fjernkontroll, med en passende blanding av fysiske knapper og pekeskjerm. Installasjonen er så enkel den kan bli, og resultatet er pedagogiske hurtigtaster for å se på TV eller lytte på musikk. Vil man ha best mulig kontroll med enklest mulig betjening, skal man investere i en Harmony Elite.

 

Philips Hue

Den mest kjente og tilgjengelige smarte belysningen er Philips Hue. Den har nylig blitt sertifisert for Apples Homekit, og er dermed lettstyrt fra iOS, inklusive stemmekommandoen til Siri. Og det er et av de merkene som er lettest å styre fra Logitech Harmony. De to kontrollboksene kommuniserer med hverandre slik at man ikke bare får tilgang til enkelte lamper, men også motiver og grupper. Les mer om Philips Hue i vår Smarte Hjem-spesial i februarnummeret. En startpakke med bro og tre lamper koster ca. 1.500 kroner.

Fakta & Rating:
  • Programmerbar multifjernkontroll
  • Harmony Hub kontrollenhet
  • 2 x IR-forlengere
  • Harmony app for iOS/Android
  Produsent:
  Logitech
  Pris:
  3.500,-
  Importør:

  Les også:

  Flott lyd til større skjermer

  Her får du glimrende lyd i en enkelt lydplanke, som tar seg bra ut med skjermer fra 65 tommer og oppover.

  Superoppløsning til spiselig pris

  Endelig får vi ekte 4K til under 50.000 kroner! Sony tar jobben på alvor, med sylskarpe bilder, flott kontrast og fantastisk dybdefølelse.

  Den aller heftigste hjemmekinoen

  Disse råtassene av noen flaggskip-receivere har nok kraft og finesse til å overgå alt du har hørt i noen kinosal.

  Underholdende kraftplugg

  Yamaha står på trygg grunn, med et flaggskip kraftig nok til å rive tak i buksebeina.

  Ballerina med bazooka

  Marantz’ aller første 11-kanals receiver er så bra at alt annet blekner.

  Danser i skyene

  Denon har fulgt med i timen, med en ny toppreceiver som er like enkel å bruke som den er vellydende.

  Solide saker

  Klokkeklar lyd kombineres med dynamikk og kraft i bøttevis. Men brukervennligheten trekker ned.

  Perfekt til hjemmekinoen

  Hvis du vil se favorittfilmene dine i absolutt beste kvalitet, kommer du ikke utenom en 4K Blu-ray spiller som UBP-X800 fra Sony.

  Klipp kablene i TV-stua

  Hjemmekino er fremdeles best med skikkelig surroundlyd. Men det kan fortsatt være praktisk. Som med disse lydplankene, med trådløse bakhøyttalere.

  Gjør det meste riktig

  Anlegget fra Samsung gjør det meste veldig bra. Det har egentlig bare ett problem.

  Klasselederen

  Endelig en lydplanke fra HEOS som er så komplett at den overgår alt annet i klassen.

  Fortsatt blant de beste

  Selv om Sonos-anlegget begynner å dra på årene, er det fortsatt et svært trygt kjøp.

  Anbefalte tester

  Test av Kygo A6/500

  Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

  Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

  Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

  På forsiden nå

  Friday Lock

  Det smarte hjemmet er mye mer enn kameraer og lys i tusenvis av farger. I USA har de lenge vært...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spill selger som varmt hvetebrød. Vi har i det siste testet gaming-mus, gaming-headset og...

  Jabra Elite 65T

  Siden Apple friga sine AirPods i desember 2016, er det skjedd mye, og det har kommet mange konkurrenter på markedet...

  Se så liten den er

  Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

  Dette er faktisk en radio

  Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Konkurranse!

  Nå lanseres en av tidenes mest suksessrike
  filmserier på 4K UHD Blu-ray: «Harry Potter 1-7B».

  DELTA HER

  I samarbeid med Fox/Paramount gir Lyd & Bilde DEG nå sjansen til å vinne alle de 8 nye filmene på Blu-ray/4K UHD.