annonse
annonse

Test: JVC DLA-X5000

Det aller beste bildet​

Dette er den beste projektoren under 100.000 kroner. Ferdig snakka!

Lyd & Bilde mener

Klasseledende svartnivå og flott lysstyrke gir ekstremt smell i bildene. Kalibrering er automatisk og bedre enn noensinne.
Oppløsningen er ikke ekte 4K.

Selv om DLA-X5000 kan vise 4K-innhold, er det ikke den oppløsningen du faktisk får. JVC bruker såkalt e-shift, som simulerer 4K-oppløsning fra en 1080 HD-bildebrikke, som med en optisk motor dobles og forskyves diagonalt en halv piksel. Da har du to sammenlagte halvbilder med 1920 x 1080 piksler hver, hvorpå originalbildet gjengis av det ene, mens mens prosessoren regner seg frem til hvilke piksler som mangler og sender disse til det andre. Det sammenlagte bildet oppleves subjektivt som ”nesten 4K”. Men ekte 4K-materiale vil ikke bli like skarpt som hvis projektoren hadde en ekte 4K bildebrikke.

JVC har faktisk lansert sin første ekte 4K-projektor, nemlig laserprojektoren DLA-Z1 – et monster til 400.000 kroner. Det kan si litt om kvalitetsnivået de mener man må legge seg på, for å gjøre 4K riktig. Og med en påstått uendelig kontrast kan den kanskje få noe vettugt ut av HDR også. Men tilbake til X5000.

Brukervennlighet
JVCs kalibreringssystem har blitt markedets mest brukervennlige. Man trenger bare en Spyder 5 Pro lysprobe til under 2.000 kroner. Denne plasseres foran linsen, og så kjører man bare den innebygde autokalibreringen som sitter i projektoren.

– Dette er en skikkelig gamechanger, sier Gorm. Autokalibreringen kjører 33 punkts måling over hele gråskalen, på hver av fargene Rød, Grønn og Blå. Den setter fargekoordinatene på de tre grunnfargene pluss Cyan, Magenta og Gul. Det du sitter igjen med etterpå, er en projektor som er helt lineær over hele gråskalaen.
I motsetning til Sony kan kalibreringen lagres, og det samme kan linseminne hvor man kan ha to ulike zoom for henholdsvis 16:9 og 21:9 innhold.

Bildekvalitet
Hvordan er så bildet etter en perfekt kalibrering? Ett ord: fantastisk! Skygger er svarte som natta, så det er ikke noe å tenke på. Vi bruker da dynamisk iris, i den moderate Auto 2-modusen i stedet for Auto 1, som knuser de mørkeste gråtonene og gjør dem helt svarte.

Bildene er så skarpe, det er så mye trøkk og smell i dem, at vi aldri har sett et bedre bilde fra en projektor. Og da inkluderer vi Sonys dobbelt så dyre VPL-VW550ES. Grunnen er rett og slett at svartnivået er så svart, samtidig som lysstyrken er helt på høyde, at dynamikken i bildet er helt overlegent hos JVC.

Det gjelder med vanlig 1080p Blu-ray, men faktisk også i de fleste scener med Ultra HD Blu-ray. De mørkeste scenene i Deadpool har en fantastisk realisme. Det er to ting som påvirker det vi opplever som skarphet: oppløsning og kontrast. I lyse dagslysscener er Sony best, men i mellommørke og mørke scener er bildeskarpheten til JVC vesentlig høyere enn på Sony. Da er det kontrasten som teller, og JVCs bilder ser mer tredimensjonale ut enn med Sony.
Med andre ord det er ikke Ultra HD som gjelder for enhver pris. Det meste annet ser nemlig blast ut i forhold til JVC X5000.

*NB! Projektoren har droppet i pris siden testen ble gjort, og er nå tilgjengelig for 39.999 kroner!*

  • Teknologi: D-ILA (LCOS)
  • Oppløsning: 1920 x 1080 (4K e-shift)
  • Panelkontrast: 40.000:1
  • Dynamisk kontrast: 400.000:1
  • Lysstyrke: 1.700 Lumen
  • Avstand til 100”: 2,97 – 5,92 m
Pris: 39999,-

Les også

Denon AVC-X8500H

Når Denon lanserer et nytt flaggskip, er det alt annet enn en smågutt det er snakk om. AVC-8500H byr på hele 13 forsterkerkanaler, hvor hver av dem er oppgitt til 150 watt i 8 ohm. Og med et maksimalt strømforbruk på 900 watt er det helt klart at dette er kraftige saker.Gråbein snakker om Denon AVC-X8500H i videoen over. Les: Test av fire…

BenQ W1050

Uansett hvem du er, så vil det forundre meg om du aldri har kjent på behovet for et stort bilde. Enten det er for å…

Sony VPL-VW360ES

Sony VPL-VW260ES imponerte oss med sylskarpe bilder. Endelig får man ekte 4K-oppløsning fra en projektor til under…

JVC DLA-X7900

Det var ikke lenge DLA-X7500 fikk være på markedet, før den ble erstattet av DLA-X7900. Hvis du akkurat har kjøpt…

Samsung HW-MS760/761

Samsungs lydplanke HW-MS660 begeistret med glimrende presisjon på både film og musikk, selv uten subwoofer. Storebroren MS760 er i bunn og grunn den samme lydplanken. Det som først og fremst skiller de to er at HW-MS760 er ni centimeter bredere, for å være en utseendemessig bedre match med store TV-er fra 55 tommer og oppover.I…

Sony VPL-VW260ES

På TV-markedet er pikselracet i full gang. 4K Ultra HD kan du få i 65 tommers skjermstørrelse for under 10.000…

Denon AVR-X6400H

På papiret er Denon-receiveren meget lik søsterprodusent Marantz’ flaggskip SR8012. De har like menyer og nesten de…

Marantz SR8012

I tillegg til å erstatte sitt forrige flaggskip med SR7012, har Marantz denne gangen bygd en skikkelig tanks på…

Yamaha RX-A3070

På sitt nyeste flaggskip har Yamaha fjernet noen analoge videoinn- og utganger, og i stedet gjort plass til en XLR…

Pioneer SC-LX901

Toppmodellen til Pioneer har en imponerende utstyrsliste, og tilbyr strømming av alle kjente musikktjenester på hele tre måter: Chromecast, DTS Play-Fi og FlareConnect, som fungerer sammen med andre utvalgte produkter fra Pioneer og Onkyo.Men der hvor de andre receiverne er fremtidsrettet med utvidet lydreturkanal (eARC), som gjør at man kan…

Sony UBP-X800

Markedet for Blu-ray spillere og fysiske filmer er ikke hva det en gang var. Streamingtjenester som Netflix, Amazon…