Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: iPod Nano 5G

iPod Nano 5G

Skrevet av / 16.09.09 - 13:08
iPod Nano 5G
Marius Siste artikler:
Marius

På tross av at alle mobiltelefoner også spiller musikk, selger Apple fremdeles store mengder iPoder. Deres egen iPhone er også en fullspekket iPod, og man kan ledes til å tro at verden ikke trenger iPoder lengre. Men sannheten er at Apple har solgt hele 100 millioner iPod Nano, som står for nesten halvparten av totalomsetningen av iPoder.
Femte generasjon Nano ser tilsynelatende ut til å være lik den forrige gamle. Formfaktor, identiske mål og vekt til tross, nye Nano har fått noen kjærkomne oppgraderinger, og noen ikke fullt så nyttige. Skjermen er litt større med 2,2 tommer i bredformat. Med innebygget skritteller, stemmeangivelse av musikken i øreproppene og integrert diktafon, er siste generasjon Nano langt mer avansert enn forgjengeren.
Nå kan man endelig høre radio på en iPod, og den har fått videoopptak. Men den kan ikke ta bilder. Kun video i VGA-oppløsning på 640 x 480 piksler, og ikke det stadig mer populære HD-formatet for video med 1280 x 720 piksler.
Radioopptak
Derfor er radio en mer velkommen funksjon. Radiomottakeren i Nano er nemlig meget god. Vel og merke så lenge man har et sett ørepropper tilkoblet. Ledningen fungerer som antenne, og man kan bruke sine favorittpropper, så slipper de som er kresne på lyd å bruke de medfølgende Apple-proppene. Mottaksforholdene vil alltid variere, men våre tester ga oss nesten støyfrie mottak av radio, også innendørs. Radiostasjonene kan også lagres sånn at man finner lettere fram, og man kan søke med navigeringshjulet til andre stasjoner.
Men det kuleste med radioen på Nano, er muligheten for å pause en sending. I opp til 15 minutter. Praktisk hvis man får en telefon, eller blir avbrutt på annet vis. Siden er det bare å trykke play så starter radioen der du pauset den. En annen kul funksjon er tagging av musikk du hører, som gjør det mulig å siden finne låten du hørte på radio, på iTunes. Dessverre virker den bare dersom radiostasjonen støtter tagging av musikk den sender ut. Og det var det ingen som gjorde i hele FM-båndet.
Videoopptak
At man kan ta videoopptak med lyd, men ikke stillbilder, skyldes at Nanoen er for tynn til å ha plass for et kamera som gjør begge deler. Dessuten er altså videokvaliteten begrenset til VGA-oppløsning. Men det betyr ikke at videofunksjonen er ubrukelig. I godt lys ser opptakene meget fine ut, og er definitivt gode nok for YouTube. Som er hva videofunksjonen egentlig er ment for. Opptak gjort innendørs ser ikke like overbevisende ut. Mye bildestøy og utvaskete farger er ofte resultatet.
Spilleren har faktisk en integrert mikrohøyttaler, slik at man kan høre lyden fra videoopptakene når man spiller dem av på Nanoens lille, men skarpe skjerm.
Kameralinsen sitter på baksiden av navigeringshjulet, og siden man må holde Nanoen slik at man lett kommer til startknappen og samtidig ser skjermen, får man fort fingrene i veien når man skal filme. Opptakene kan ikke åpnes i iTunes, man må importere videofilene til iMovie dersom man skal redigere snuttene.
Lydkvalitet
Nanoen har en meget god skjerm som viser ser albumcovere, bilder, filmer, spill og podcaster i nedkant av skjermen når man holder den vertikalt. Vipper man den i horisontal retning, viser skjermen albumflyt (cover flow) hvor man kan bla i album og se låtlisten med ett trykk på knappen i midten.  Den kan også spille Genius-mikser basert på spillelistene dine i iTunes. Da får man forslag til spillelister som er ferdigmiksede.
Lydfreaks har ingen ting å frykte. Lydkvaliteten er den samme som på forrige generasjon Nano, og den kan spille alt fra MP3-filer med mye komprimering, til ukomprimerte CD-filer. Apple leverer fremdeles med de samme øreproppene, ikke en gang Apple egne og mye bedre In-Ear-propper med volumkontroll på ledningen, men spilleren låter faktisk ikke verst selv med de medfølgende proppene. Med bedre ørepropper er det mulig å høre hvor bra spilleren faktisk kan  låte.  Da kommer spillerens langt mer fyldige bass bedre fram. Og instrumenter framstår klarere i lydbildet med større gjennomsiktighet i mellomtonen. Detaljer kommer også bedre fram i lydbildet, og man kan alltids pynte på klangen etter egen smak, med spillerens varierte equaliser-innstillinger.

Oppsummering
Kapasiteten på 8 og 16 GB er beholdt, den kommer i flere farger og har fått mange nye funksjoner. Uten at prisen har gått opp. Og den er fremdeles en glimrende MP3-spiller. Femtegenerasjon Nano er et ypperlig valg for alle som vil ha en liten og lett spiller med skjerm og god lyd. Med radio og flere nyttige – og noen ikke fullt så nyttige – funksjoner, er iPod Nano fremdeles spillere man skal ha. Gamere bør vurdere å legge øynene på den nye iPod Touch, som med sin langt større skjerm og raskere grafikkprosessor er et bedre valg, men trenger man bare en iPod til musikk, er Nanoen førstevalget
www.apple.com/no/ipodNano

Lyd & Bilde mener

Glimrende lydkvalitet God radiomottaker Liten, men god skjerm Topp betjeningsvennlighet Video med begrenset verdi Fortjener bedre ørepropper

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top