annonse
annonse

Test: Rotel A14

Nesten magisk

Nærmest komplett utstyrt, og lyden er ganske bra den også.

Lyd & Bilde mener

Rikelig med både digitale og analoge innganger, trådløs Bluetooth og nettverksstyring. Tilsynelatende savnes ingenting.
Lydbildet mangler dybde, og basskontrollen er bare ok. Nettverksinngang er kun for fjernstyring, ingen strømmefunksjoner her.

Sider: 1 2

Rotel er blant få merkevarer som har rykte på seg for å alltid levere varene. Spesielt i den viktige mellomklassen, som er innstegsnivået for svært mange hi-fi-interesserte, er det få som utfordrer Rotel.

Vi var svært begeistret for de første integrerte med digitale innganger, nemlig RA-11 og RA-12, og for et par måneder siden ble jeg nærmest slått i bakken av den heftige (og langt dyrere) RA-1592: et kraftverk på 2 x 200 watt som virkelig hevder seg i den viktige prisklassen rundt 20.000-25.000 kroner.

Derfor er vi svært spent på hva den helt nye integrerte A14 har å by på. Med en prislapp på rundt 13.000 kroner legger den seg i et spennende segment. Godt opp fra jungelen rundt 5.000 kroner, som betyr mer påkostede komponenter og gjerne en bedre og mer stabil strømforsyning. I dette tilfellet snakker vi moderate 80 watts effekt, men da med en egenkonstruert ringkjernetrafo og Klasse AB-drift i stedet for den småkjipe svitsjede Klasse D strømforsyningen som sitter i billige forsterkere. Vi kan forvente en mer stabil drift av høyttalerne, med dertil bedre lydmessig resultat.

Velutstyrt

På utstyrssiden står ikke A14 mye tilbake for sin storebror RA-1592, med både koaksiale og optiske digitalinnganger i tillegg til en USB-DAC-inngang. Sistnevnte støtter musikkfiler helt opp til 32-bit / 384 kHz, heriblant filer kodet i DSD-formatet. Dette er Sonys svar på høyoppløst lyd, og selv om det er få originalutgivelser i formatet har det blitt svært populært i Japan. Her hjemme har det imidlertid begrenset med relevans. Men det betyr i hvert fall at USB-inngangen støtter alt du kaster på den av høyoppløste lydformater (med unntak av MQA og videolydformater fra Dolby og DTS). Det sitter også en USB-inngang i front, dette er en DAC-inngang for iPhone.

Den innebygde digitalkonverteren fra AKM har for øvrig en oppløsning på 32-bit / 768 kHz, høyere enn mye annet på markedet.

Les: Test av 8 gulvhøyttalere

Nettverk

Forsterkeren kan tilkobles nettverk med ethernet-kabel. Denne brukes for å styre forsterkeren enten via mobiltelefon eller med styringssystemer som for eksempel Crestron og Control4. Den kan ikke brukes til å strømme musikk, det er heller ingen trådløs Wifi-tilkobling til dette formålet. Skal du strømme, må du enten koble din PC, Mac eller mobiltelefon til en av digitalinngangene med kabel, eller du kan strømme trådløst fra mobilen over Bluetooth. Da støttes aptX for å få bedre lyd enn du får med den begredelige Sub Band-kodeken som originalt ligger i Bluetooth-protokollen. Dette gjelder ikke for iPhone-eiere, men da er det AAC som strømmes, som gjør mye av samme nytten.

Brukervennlighet

Som integrerte forsterkere flest er det problemfritt å koble opp og bruke Rotel A14. Det er likevel noe man må passe på, og det er å gå inn i menyen og sette USB til Audio Class 2.0 for å støtte formater over 96 kHz. Windows-brukere må installere en app for dette, da vil du også slippe å få pling-plong-lyder fra Windows-programmer gjennom stereoanlegget.

For renest mulig lyd kan du med fordel sette Tone Control i off-posisjon i menyen. Dette gjelder selvsagt bare hvis du ikke føler behov for bass- og diskantjustering. Dette kan også gjøres direkte i fjernkontroll-appen Rotel 14 Series. Appen er for øvrig meget enkel å bruke, vær oppmerksom på at maksimalt lydnivå er 50 i denne, som i noen tilfeller kan være litt lavt. For å skru høyere må du bruke den fysiske fjernkontrollen eller volumhjulet på forsterkeren.

Lyden av detaljer

I testperioden har jeg brukt Monitor Audio Silver 6, som vant vår test blant åtte gulvstående høyttalere i desember i fjor. En relativt enkel høyttaler å drive, som låter oppløst og energisk, med en god og fast bass. I tillegg har Rotel A14 fått bryne seg på de dyre og råflotte Sonus faber Olympica III.

Ofte starter jeg med kvinnevokal, som avslører hvor god en forsterker er på å gjengi detaljer oppover. Et godt eksempel er Tori Amos’ Cooling som vi finner i sin opprinnelige innspilling på samlealbumet A Piano: The Collection. Spilt fra Tidal-pluginen i Audirvana Plus 2. Stemmen er naken og tørr, og med masse energi i området rundt 1 kHz. Rotel-forsterkeren gjengir stemmen hennes meget bra, det er mye luft og åpenhet, og pianoet som akkompagnerer henne har masse snert. Spesielt de lysere tangentene låter imponerende lekent og dansende. Som vi er vant til fra Rotel er det ingen tillagt varme noe sted, det hele gjengis så nøytralt som det kan bli.

  • Utgangseffekt: 2 x 80 W i 8 ohm
  • Dempefaktor: 220:1
  • Innganger: 2 optisk, 2 koaksial, USB A, USB B, Bluetooth, nettverk, 5 x RCA (inkl. 1 phono)
  • Utganger: Variabel RCA (pre out), 2 x 12V trigger
  • Mål: 9,3 x 43 x 34,5 cm (H x B x D)
  • Vekt: 8,2 kg
  • Farge: Svart eller sølv
Pris: 12995,-

Flere tester:

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Spilleren fra Teac lyder omtrent som den ser ut, og er et godt valg både estetisk og lydmessig.

NAD C558

Skinnet bedrar

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

8 bærbare DAB-radioer

Radio på reisen

annonse