annonse
annonse

Test: 15 DAB -radioer

Nå må du ha DAB-radio

Alle som skal kjøpe ny radio, bør velge en DAB-radio. Bare da er man sikker på at man får lyd i radioen i fremtiden. Her er 15 DAB-radioer, fra tusenlappen og oppover.

Sider: 1 2

Digital radio er ikke noe nytt. I Norge er det lenge siden prøvesendinger startet med digital distribusjon av radiosignaler. I form av DAB – Digital Audio Broadcasting – som er en standard for digitalradio som mange andre land også har valgt. Her hjemme har DAB vært gjenstand for mye debatt. Blant annet har programleverandører og elektronikkbransjen etterlyst en slukkedato for FM-nettet, slik at man kan flytte hele radiodistribusjonen over i et digitalt sendenett.

I en Stortingsmelding fra februar 2011, foreslår Kulturdepartementet at FM-båndet skal stenges i 2017, noe som vil gjøre FM-radioen ubrukelig. Med mindre radioen også har innebygget DAB-mottaker.

Det har alle de 14 bordradioene og DAB-adapteren vi tester her. De har også DAB+, som er en nyere DAB-standard, hvor lydkomprimeringen er langt mer effektivt, noe som gir distributørene bedre plass til kanaler i sendenettet, og teoretisk bedre lyd enn dagens DAB-standard – DAB uten pluss.

Dagens DAB-format er nemlig en gammel teknologi, basert på MP2, forløperen til MP3-formatet som alle kjenner fra lydfilene på MP3-spilleren og PC-en hjemme. MP2 bruker en eldre og mindre effektiv lydkomprimering enn MP3, og mange mener at det er årsaken til at de ikke føler at DAB gir bedre lyd enn FM-radio.

Flere land enn Norge har valgt å satse på DAB, men de velger DAB+ som bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd. AAC-formatet brukes blant annet i iTunes, musikkbutikken til Apple, og i alle iPod-er og iPhone-modellene. DAB+ er ikke bakover kompatibelt med DAB, derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+. Da er man sikret radiolyd også etter 2017, for mye tyder på at DAB-nettet som i dag har over 80 prosent dekning i Norge, vil bli oppgradert til DAB+.

ReiseradioenLes hele testen
TEST AV: Philips AE5230

Her er reiseradioen fremfor noen, med batteri og hodetelefoner kan den være med overalt.

Den lille Philips-radioen trives godt på batteridrift. Mottakeren er bra både på FM og DAB/DAB+, og den er enkel å betjene. Stasjonsvalgene lagrer man i minneknapper på toppen, og den lille tegnruten viser all informasjon man trenger. Siden den er så kompakt, er den hendig å ha med på tur. Philipsen går fint ned i sekken, og med hodetelefoner tilkoblet er lydkvaliteten riktig bra. Det vi ikke helt skjønner, er hvorfor Philips ikke tenkte på at den skal stå på hylla før det må ha vært for sent. De har nemlig skjult et lite plastikkstativ på undersiden som er helt nødvendig å trekke ut, ellers tipper radioen bakover når man setter den fra seg.

Enkel DAB-løsningLes hele testen
TEST AV: Dantax D-100 DAB+

Den lille mottakeren kan plasseres hvor som helst, og kobles til anlegget.

Dantax D100 DAB+ er bare en radiomottaker for FM og DAB/DAB+. Den har ingen høyttaler, bare en stereo lydutgang som man kobler til anlegget. Og den bruker en helt vanlig radioantenne (medfølger ikke), slik at man ikke trenger noe ekstrautstyr. Det er faktisk mulig å bruke den bare sammen med hodetelefoner, fordi den medfølgende fjernkontrollen har volumjustering. Med den blar man enkelt mellom radiokanalene, og velger skjermvisning i tegnruten. Som irriterende nok slukker etter noen sekunder, slik at man må trykke på en knapp på fjernkontrollen for å se.

Lekker og kompakt Les hele testen
TEST AV: Scansonic R3 DAB+

Den minste bordradioen skuffer ikke. Her er lydkvaliteten på plass.

Scansonics mottaker leverer varene. Ikke bare er den lekker å se på, den er godt utstyrt med inn- og utganger, og mangler egentlig bare fjernkontroll. Tegnrute er litt for liten og mørk til at man ser den godt på avstand, og refleksene på fronten gjør det ikke akkurat lettere. Det som ser ut som volumrattet på fronten, er egentlig et navigeringshjul hvor man blar i stasjoner og velger med et trykk på hjulet. Alarm med vekking hører med, og antennen kan relativt enkelt tas av om man vil koble radioen til en større antenne. R3 DAB+ finnes i flere utførelser, blant annet en lekker variant i kunstskinn.

Mye for pengene Les hele testen
TEST AV: Pinell Supersound II

Man får det meste i Pinells bordradio, også nettradio, og god lyd.

Hvis vi ser bort fra den håpløst dårlige tegnruten, som er nærmest uleselig, er det ingen ting Supersound II ikke kan. Oppsettet av nettradioen i nettverket gikk som en drøm. Den fant selv en oppdatering av radioens programvare, et par tastetrykk på fjernkontrollen og to minutter senere var alt i skjønneste orden. De fleste vil finne ut at radioen er enkel å bruke. Man trenger strengt tatt ikke røre radioen, med fjernkontrollen styrer man det meste. Den har også equalizer-innstillinger, slik at man kan justere lyden etter egen smak.

Bare nestenLes hele testen
TEST AV: Pinell Explorer

Dette er den batteridrevne varianten av Supersound II, i et mindre kabinett.

Funksjonene er neste de samme på Explorer som på Supersound II. Bare med batteridrift i tillegg. Hvilket gjør Explorer-radioen bærbar, men batterier følger ikke med. Den kan praktisk nok benytte ladbare AA-batterier, så slipper man å bytte alle åtte for ofte. Oppsettet er kjapt og greit, man er på nett etter noen minutter, og betjeningen er likefrem og oversiktlig, også fra fjernkontrollen. Tegnruten er bedre og mer lesbar enn på Supersound II, og Explorer-radioen kommer i flere farger.

Bærbar kvalitet Les hele testen
TEST AV: Tivoli Audio PAL+

Den lille Tivoli-radioen er perfekt å dra med seg hvor enn man er.

Det eneste monoradioen fra Tivoli Audio man­gler, er nettradio. Med FM og DAB/DAB+ har man en hendig bærbar radio med gode mottaksegenskaper og knallfin lyd. Inngangene og knappene er forseglet, slik at den kan bli med på stranda, og tåler en liten regnskyll. Betjeningen er enkel og oversiktlig, og det følger med en fjernkontroll. Det følger også med et ladbart batteri, slik at man kan legge igjen strømforsyningen hjemme. Informasjonen i tegnruten er tydelig lesbar, med godt belyste og store bokstaver.

LuksusradioLes hele testen
TEST AV: Tivoli Audio Model 10+ 

Den digitale Tivoli-radioen er ikke bare flott å se på. Den spiller flott også

I nydelig trefiner fremstår Model 10+ som et luksusprodukt. På linje med Tangents stilige Fjord DAB-radio. Uten sammenligning for øvrig. Den er  som så mange andre i testen, en stereoradio i monodesign. Men Model 10+ har en egen utgang til ekstern Tivoli-høyttaler, da får man stereolyd. Og har en egen subwooferutgang for enda bedre bassgjengivelse. Den er like enkle å betjene som PAL+, men her er tegnruten enda tydeligere. Trefineren testproduktet ble levert i er praktfull, og den tar seg godt ut på en hylle.

KlassikerenLes hele testen
TEST AV: Pure Evoke 2S

Få har holdt på like lenge med DAB, og det kan man se.

Pure får ha oss unnskyldt, for i dette selskapet ser Evoke 2S ut som en radio fra 90-tallet. Den ser litt hjemmesnekret ut, men kvaliteten er mye bedre enn man tror, og den er godt utstyrt. Bortsett fra at den mangler fjernkontroll. Og en radio med håndtak ber om å bli båret rundt, men batteri til Evoke 2S er ekstrautstyr og koster en femhundrelapp. Bortsett fra det, er den enkel og grei å bruke. Man kan dessuten ta opp radiosekvenser (trykk på ReVo-knappen) og spille dem av i opptak. Med litt justeringer av bass og diskant blir lyden bedre enn utseendet.

Stilsikker sølvstrupeLes hele testen
TEST AV: Revo Heritage

Revos radio heter ikke Heritage for ingen ting. Men designet går ikke på bekostning av det viktigste.

Rent bortsett fra at Heritage ikke kan brukes med batterier, er den en svært forseggjort og meget smekker radio. Den har alt de fleste av oss trenger, og kan tilkobles et moderne anlegg med digital lydinngang, for best mulig lydkvalitet fra digital radiomottagning. Tegnruten, eller skal vi si skjermen, går utenpå det meste. Den er informativ og har fremragende lesbarhet. Fjernkontrollen styrer også iPod-en, straks den er i iPod-modus. Så fort man venner seg til hvilke knapper som gjør hva, er brukervennligheten heller ikke å forakte.

TEST AV: Sonoro Cubo DAB+

Sonoros radio har en relativt liten høyttaler, heldigvis merkes det ikke så godt.

Men det man merker med en gang, er at brukervennligheten ikke er åpenbar. Prøv å stille inn klokken, så skjønner du hva det dreier seg om. Tross mange knapper, også på fjernkontrollen, forsvant brukervennligheten ut med badevannet. På den annen siden, man skal bare trenge å gjøre innstillingene en gang, men da må bruksanvisningen til pers.  Den kan brukes med en tilpasset iPod-dokking til 499 ekstra og med CD-spilleren integrert i radioen, har man kontroll over alle kildene fra fjernkontrollen. Cubo-radioen leveres for øvrig i en rekke spreke farger og treutførelser, så her er et bare å velge etter smak.

TEST AV: Geneva Model S DAB+ (2011)

Genevas radio høres ut som et lite, men overbevisende anlegg, for her fattes der intet.

La gå, Model S DAB+ kan ikke bæres rundt. Det er en bordradio som trives best på hylla eller det medfølgende bordstativet. Men bortsett fra et, og et mildt sagt lite informativt display (det kan knapt kalles en tegnrute), er dette en av de enkleste å forholde seg til. Betjeningen er nærmest idiotsikker. Og så er det litt kult at iPod-luken er motorisert. Fjernkontrollen har forresten lysgrå tegn på grå bakgrunn. Han som fant på det bør henges etter øyelokkene, for det er umulig for vanlige folk å se tegnene. Ellers er kvaliteten upåklagelig, det samme er lyden.

Sober kvalitetLes hele testen
TEST AV: Vita Audio R2i

Med 3D-lyd gir Vitas radio litt bredere lydbilde, uansett lydkilde.

Egentlig er dette et lite anlegg i seg selv. Med en iPod eller iPhone, har man lydkilde i tillegg til FM og DAB/DAB+. Radioens flatterende utseende slår heller ikke sprekker når man går lydkvaliteten etter i sømmene. Fjernkontrollen kunne godt ha hatt et tilsvarende navigeringsmønster som knappene og rattet på toppen av radioen, men ellers er betjeningen grei å forholde seg til. Pluss for hodetelefonutgang og lydinngang på fronten. Og et kjempepluss for den forseggjorte kvaliteten. R2i finnes også i andre utførelser, i trefiner eller farget lakk.

Komplett kubeLes hele testen
TEST AV: Tangent Fjord DAB

Her er kanskje testens lekreste anlegg, for Tangent Fjord er litt mer enn en DAB-radio.

Fjord er rett og slett et mikroanlegg, med en CD-spiller i skjøten mellom aluminiumen nederst, og det sorte pleksiglasset som utgjør mesteparten av den kubiske formen. Med en iPod-dokk på toppen og kombinasjonen av FM-radio, DAB/DAB+ og en ekstra lydinngang, er Fjord et attraktivt system. Kvaliteten er virkelig satt i høysetet. Bortsett fra et par navigeringshindre, er betjeningen til Jacob Jensens design forbilledlig. Berøringsfelter på toppen lyser opp når man fører hånden bort til radioen, ellers bruker man den lille fjernkontrollen. Ett veggstativ følger også med, og Fjord leveres kun i denne ene eksklusive utførelsen.

Ta opp musikkenLes hele testen
TEST AV: Sangean DPR-17

Hvis man er ute etter reiseradio, er Sangeans prisgunstige DAB-radio slett ikke noe dumt valg.

Den er både liten nok til å kalles reiseradio, og praktisk nok til at man gidder å ta den med. Radioen kan brukes med batterier, som dog ikke følger med, og den medfølgende strømforsyningen kan lade et sett med fire R20 -batterier. Men det som virkelig er kult, er opptaksfunksjonen. Man kan nemlig ta opp radio på et SD-kort (opptil 16 GB SDHC-kort), og spille av opptakene enten på radioen, eller i en annen avspiller med SD-kortleser. Noe mange Blu-ray-spillere er utstyrt med.

Klangfull og kompetent Les hele testen
TEST AV: Sangean DDR-31+

Bordradioen fra Sangean kombinerer brukervennlighet og lydkvalitet på forbilledlig vis.

Ta bare fjernkontrollen, som er en skikkelig sak med tydelige merkede knapper, og ikke den kjipe kredittkortvarianten mange leverer med sine radioer. Kabinettet i pent utført trefiner finne dessverre ikke i andre farger, men radioen er relativt kompakt og tar ikke mye plass. Tegnruten er synlig selv flere meter unna, og betjeningsvennligheten er det intet å utsette på. Den har ikke nettradio som Pinell Supersound II har i tillegg til FM og DAB, men den har en annen fordel:

Flere tester:

NAD C558

Skinnet bedrar

NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

Sangean DPR-67

Enkel og grei

annonse