annonse
annonse

Test: Linn Akurate stereoanlegg

Hekta på lyd!

Noen testprodukter er unektelig vondere å levere fra seg enn andre. I så måte er Akurate-anlegget fra Linn kanskje det verste hittil. Mer avhengighetsskapende lyd skal du lete lenge etter!

Lyd & Bilde mener

Musikalsk spennvidde Ren og ufarget klangkarakter Fast og fyldig bassgjengivelse
Bare prisen

Skeptikere og rikssynsere må herved advares – dette blir en nokså positiv test. Ikke fordi det dreier seg om verdens dyreste eller feteste anlegg – det finnes høyttalere som alene koster det dobbelte. Ikke får du spesielt mye for pengene heller – vi snakker om et tilsynelatende enkelt stereoanlegg med en prislapp på over 200 000 kroner.

Hva er det i så fall som gjør anlegget så bra? Er det den glimrende CD-spilleren, de svært fleksible forsterkerne eller de meget potente høyttalerne? Egentlig alle tre. Men vi skal ikke fokusere altfor mye på de enkelte boksene denne gangen. La oss heller snakke litt om fordelene med et anlegg der samtlige produkter kommer fra samme hender – i dette tilfellet Skottland.

Gjennomført
Når BMW skal designe en ny bilmodell, gir de full kontroll over interiør- og eksteriørdetaljer til en og samme person. Helhet og nøyaktighet er nemlig det som teller mest når man skal lage (og ikke minst selge) en bil i millionklassen. Et slik helhetsperspektiv kan også være lurt å ha når man snakker om lyd. Hvis stereoanleggets oppgave er å servere deg musikken mest mulig ærlig og troverdig, må det jo være en fordel å ha kontroll over samtlige ledd i kjeden, slik bilprodusentene har?

Personlig har jeg både stor tro på, og god erfaring med, komplette anlegg. Da snakker vi ikke om billige minianlegg, men om ekte hi-fi-systemer som er utviklet og satt sammen av én enkelt produsent. Det kan gi økt eierglede å ha et komplett anlegg fra bare ett merke, fremfor en haug med ulike bokser av forskjellig opphav. For ikke å snakke om alle fjernkontrollene! Men det viktigste er at lyden blir akkurat slik som produsenten har ment den skal være.

Akkurat!
I de lavere prisklassene er engelske Rega en ivrig forkjemper for denne filosofien, men i high-end-klassen er det Linn som dominerer. Med grunnlegger Ivor Tiefenbrun tilbake i førersetet, har de revitalisert store deler av produktlinjen sin det siste året. Noen av produktene har til og med blitt rimeligere! Ikke verst for en skotsk produsent …

For å renske opp og rangere produktene på en lett forståelig måte, har Linn gitt mange av modellene sine nytt navn. De er nå inndelt i de tre kvalitetsnivåene Majik, Akurate og Klimax. Majik-serien har vi allerede testet med stort hell, og nå er det altså Akurate som står for tur. Akurate-serien utgjør det nyeste musikksystemet fra Linn, og består av CD-spiller, for- og effektforsterker, samt høyttalere. En DAB/FM-radio for kresne lyttere, Akurate Tuner, er også tilgjengelig.

Lyden av Linn
Sist gang vi skulle beskrive lyden av et Linn-anlegg, ble vi svar skyldig. Enda så klisjéaktig det kan høres ut, så låter det som … musikk? Sannheten er at dette er blant de produktene med minst «egenlyd» på markedet i dag. Mens mange andre produsenter velger å sette smak til lydopplevelsen med fetere bass, varmere mellomtone eller avrundede overtoner, fokuserer Linn på det motsatte – nemlig å gjøre minst mulig feil. Et hederlig mål som flere higer etter, men få klarer like bra.

Rytme, timing og nøyaktig gjengivelse av musikkens tonehøyder er det som prioriteres mest ved et Linn-produkt. Resultatet er et lydanlegg som gjør mer enn å utmerke seg på utvalgte typer musikk, eller å besitte imponerende enkeltkvaliteter. Faktisk så låter dette systemet forbløffende bra uansett hvilken musikk du utfordrer det med.

Den musikalske spennvidden er enorm – enten det er klassisk, hiphop eller skingrende hardrock-plater, så vises de alle fra sin beste side. Anlegget har en merkverdig evne til å dra ut melodien og essensen fra selv de mest miserable lydopptak, samtidig som det kan fremkalle gåsehud når man plukker fram de virkelige godbitene.

Ta for eksempel filmmusikken fra Ringenes Herre. Melodiene bør være kjent for de fleste, men det er neppe alle som har hørt dem gjengitt på den måten Linn får til. Ofte når man lytter til klassisk oppleves det som om musikerne krangler om plassen i et altfor trangt lydbilde. Et bra konsertopptak inneholder utrolig mye lydinformasjon, og det å lytte til klassisk på et dårlig anlegg blir som å spise grøt gjennom et strå – anstrengende og kjedelig.

Akurate CD-spiller
 • Spiller CD, SACD og DVD Audio
 • Balanserte (XLR-) og RCA-lydutganger
 • Pris kr 54 000
Akurate Tuner
 • DAB/FM tuner
 • 100 presets, 10 favorittvalg
 • Pris kr 13 800
Akurate Kontrol forforsterker
 • Digitale og analoge innganger
 • Dolby Digital/DTS 5.1
 • Pris kr 41 800
Akurate 2200 effektforsterker
 • 2 x 200 watt (4 ohm)
 • Chakra forsterkerkretsløp
 • Utvidbar med aktivt delefilter
 • Pris kr 32 000
Akurate 242 høyttalere
 • 5-veis gulvhøyttaler
 • 3K Driver Array
 • Kan utvides til aktiv drift
 • Pris kr 75 000
Pris: 216600,-

Flere tester:

NAD C558

Skinnet bedrar

NAD viser konkurrentene ryggen med en spiller som har det lille ekstra.

Teac TN-350

Anvendelig ­allroundspiller

Rega Planar 1

Den beste ­budsjettspiller

Audio-Technica AT-LP60BT

Billig i alle ledd

Platespillere for nybegynnere

Platespillere for nybegynnere

Har man et brennende ønske om å starte en ­plate­samling, trenger man en spiller. ­Men hvilken?

Marantz ND8006

Digital brobygger

McIntosh MT-2

Kvalitet, helt enkelt

Gryphon Diablo 120

Djevelens lillebror

annonse