Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: MacBook Pro 15’’ 2018

Den råeste vi har testet

Prisen er avskrekkende, men det er ingenting å si på ytelsen til Apples råeste bærbare.

Skrevet av / 10.09.18 - 12:45
MacBook Pro 15’’ 2018
Lasse Svendsen

Når man har gjort seg ferdig med diskusjonen om Mac eller PC, og bestemt seg for at en Mac er det beste valget, kommer det naturlige oppfølgningsspørsmålet:

Hvilken Mac?

Den stasjonære iMac-en er ypperlig på skrivebordet, og finnes i utgaver som passer alt fra familiebruk, til seriøs proffbruk med prosessor- og grafikkintensive oppgaver.

Det samme gjelder for de bærbare Mac-ene, kalt MacBook, men aldri har proffene hatt en råere maskin til rådighet, enn årets ferske 15-tommers MacBook Pro.

Mens en MacBook Air er den mest prisgunstige Mac-en for studenter, og MacBook 12’’ den mest hendige reiseskrive-surfe-alt-mulig-maskinen, er pro-utgavene i 13- og 15-tommers størrelser, det beste valget for krevende brukere.

Aller råest er 15-tommeren med sekskjerners prosessor, som vi tester her.

Konfigurerbar

Dette er faktisk toppmodellen blant Apples bærbare, også prismessig. For mens den nye utgaven av 15-tommeren starter på 27.000 kr (28.000 SEK, 21.500 DKK 2900 EURO), koster denne versjonen det dobbelte. Og da har vi ikke valgt utgaven med 4TB SSD-lagring, som legger en tykk bunke tusenlapper på prisen.

Man kan velge en basisutgave av både 13- og 15-tommeren, og konfigurere etter behov. Vår testmaskinen har krysset av for alt som er rått (og dyrt) på listen, og er den råeste bærbare Mac-en noensinne.

Kjernen i maskinen er en sekskjerners Intel Core i9-prosessor, som kjører på 2,9 GHz klokkefrekvens, eller opptil 4,8 GHz med boost, og er makset opp med 32 GB minne.

Den har også Radeon Pro 560X grafikkprosessorer, med 4GB minne, og 2 av de maksimalt 4 terabytene med SSD-lagring som er mulig å klemme inn i maskinen.
Her passer det å skyte inn at maskinen ikke er oppgraderbar. Man må velge prosessor, minne og lagringskapasitet før man bestiller Mac-en. Etterpå er det for sent.

Superb skjermkvalitet

Den har også det som trolig er markedets beste skjerm på noen bærbar. Det 15-tommer store IPS-panelet har P3-fargerom, som kan vise flere farger enn vanlig RGB, og True Tone som tilpasser lysstyrken – opptil 500 nits – og hvitbalansen til omgivelsene.

Bildekvaliteten må ses for å forstås. Bilder i Capture One eller Photoshop, er knivskarpt gjengitt, og fargebalansen er så god at man sjelden savner skjermkalibrering.

Med unntak for litt gjenskinn og en etter min mening alt for bred skjermramme, er det ingenting å sette fingeren på her.

Tilkoblinger

Foran markedets største og kanskje beste styreflate, befinner det seg 65 faster i full størrelse. De har ikke rare vandringen selv til å være på en bærbar, men de er langt bedre å skrive på en tidligere MacBook-tastaturer. Man venner seg raskt til den korte vandringen, men de kunne med fordel vært litt stillere.

Det er neppe alle som ser nytten av pekeflaten i enden av tastaturet. Den erstatter f-tastene på et normalt tastatur, og viser for eksempel mindre nyttig info som faner i nettleseren, men den kan også vise de gamle f-tastene.

Det fine med Touch Bar som Apple kaller den, er at den kan konfigureres til de fleste kjente programmer. Eller apper som de sier. Da kan man ha hurtigtaster på den smale pekestripen, som for noen ihvertfall, kan lette enkelte arbeidsoppgaver.

Helt til høyre befinner det seg en fingeravtrykkleser, som både kan låse opp maskinen fra dvale (fra oppstart må du taste passordet), og bekrefte betalinger med Touch ID, som det heter. Akkurat som på en iPhone.

Når man løfter på maskinen blir man lett forbauset over hvor lett den er i forhold til størrelsen. På sidene sitter det til sammen fire USB-C-kontakter med Thunderbolt 3 som støtter overføringshastigheter opp til 40 Gigabit per sekund. Til sammenligning støtter USB 3 opptil 5 Gbps.

Alt gjøres med USB-C her. Lading, tilkobling til ekstern 4K-skjerm via HDMI, og alt annet som man har behov for å plugge til en datamaskin.

Det finnes en 3,5 mm hodetelefonutgang på høyre side, for de som ikke har trådløse hodetelefoner, eller trenger å få lyd i en ekstern høyttaler.

De innebyggede høyttalerne er forbløffende bra. Lyden er klar og distinkt, og det er til og med et visst minimum av bass her, som gjør musikkmiksing tolererbart.

Stillegående proffmaskin

Konfigurerer man en Mac med så ekstreme spesifikasjoner som denne, er det fordi den skal utføre tunge oppgaver. Det betyr gjerne mye varmeutvikling, og ditto viftestøy..

Men denne maskinen støyer bare moderat med viftene på fullt skyv. Rendering-oppgaver eller eksportering av 4K-video fra Final Cut, startet etter hvert viftene som gradvis ble mer og mer hørbare, men aldri sjenerende.

Bærbar kraftpakke

Det er den klart kraftigste bærbare maskinen vi har testet. Ikke bare fordi den scorer 5205 i singelkjernetesten i Geekbench 4, eller 21120 i multikjernetesten, men også fordi den kjører oppgaver i Photoshop og Capture One (batch prosessering), og Final Cut X (eksportering) – mye raskere enn en tokjerners 13’’ MacBook Pro fra 2017.

Den tangerer faktisk den raskeste iMac-en vi har testet.

Dog ikke iMac Pro, som kjører flyttallsberegninger med flere kjerner langt raskere.

Mac-en er ikke først og fremt en spillmaskin, og ligger et stykke bak de råeste gaming-laptopene på grafikkytelsen i gaming. Men den klarer fint å kjøre feks. T-Rex-testen i GFXBench på 3351 frames onscreen.

I praktisk bruk

Men det er egentlig alt for akademisk å snakke om ytelse i form at tall. Gamere bør heller se etter en rendyrket spillmaskin. Studenter klarer seg med en Mac til en tredel av prisen, mens proffer som trenger en bærbar maskin til vitenskapelighe beregninger, foto- og videoredigering, finner den hellige gralen i MacBook Pro med sekskjerners prosessor.

Den fryktede fremdriftsvisningen i Photoshop beveger seg med sneglefart på en tokjerners MacBook, når man starter en oppgave, men her flyr den av gårde og er ferdig på rekordtid.

Rendring i After Effects går nesten like kjapt som på en iMac Pro, og tiden import og eksport til og fra Final Cut Pro X tar, reduseres med mellom 20 og 50 prosent, sammenlignet med en 13’’ tokjerners MacBook Pro (2017).

Konklusjon

Bare muligheten for 32 GB minne, er en velkommen oppgradering for mange. Legger man til sekskjerners proessering, raskere bushastighet og markedets beste skjerm, har man en kraftpakke av en arbeidsmaskin. Som er bygget for å vare. Den løser krevende oppgaver bedre enn alt annet vi har testet, og videoproffer og fotografer kan knapt finne en bedre bærbar datamaskin. Men alt har sin pris, og Apple tar seg godt betalt for minne og lagring på maskinene, denne er intet unntak.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Touch Bar med Touch ID er et tveegget sverd. Noen elsker den, andre ser ikke poenget.

Home mener

Knuser konkurrentene på ytelse, skjermen er fantastisk, pekeplaten enorm og proffbrukerne kan knapt ønske seg mer.­ Bunnsolid kvalitet. Oppgradering har sin pris, mange trenger USB-C-adaptere og det er ikke plass til kortleser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top